01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 8, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Eens gegeven, altijd gegeven?

Auteurs Mr. dr. M.C. Ploem

Mr. dr. M.C. Ploem
Artikel

Gunstbetoon en geneesmiddelen

Trefwoorden financiële relaties artsen-industrie, geneesmiddelenreclame, gunstbetoon, zelfregulering
Auteurs Mr. M.E. de Bruin en prof. mr. M.D.B. Schutjens
SamenvattingAuteursinformatie

    In het kader van Europese en nationale wetgeving over geneesmiddelenreclame worden regels gesteld aan financiële relaties (gunstbetoon) tussen farmaceutische bedrijven en beroepsbeoefenaren, waaronder artsen. Deze wettelijke regels zijn in Nederland verder uitgewerkt in het kader van zelfregulering. In de CGR Gedragscode Geneesmiddelenreclame is bepaald onder welke voorwaarden het geven van geschenken, het bieden van gastvrijheid bij bijeenkomsten en betaling voor dienstverlening en sponsoring is toegestaan. Deze regels zijn in de loop der jaren verder aangescherpt. Ook is er veel jurisprudentie over dit onderwerp, met name vanuit de Codecommissie van de CGR. Dit artikel geeft een overzicht van de achtergronden en de meest actuele stand van zaken rond gunstbetoon in Nederland.


Mr. M.E. de Bruin
Mirjam de Bruin is als juridisch adviseur op het gebied van de gezondheidszorg werkzaam bij Schutjens De Bruin.

prof. mr. M.D.B. Schutjens
Marie-Hélène Schutjens is als juridisch adviseur op het gebied van de gezondheidszorg werkzaam bij Schutjens De Bruin en is tevens deeltijd hoogleraar farmaceutisch recht aan de UU.
Column

De Nationale ombudsman en de zorg

Trefwoorden Nationale ombudsman, grenzen, bevoegdheid tot klachtbehandeling
Auteurs Prof. mr. J.G. Sijmons
SamenvattingAuteursinformatie

    De Nationale ombudsman beweegt zich steeds meer op het terrein van de gezondheidszorg. Dat ligt in de rede, waar de overheid de zorg reguleert en daarop toezicht houdt. De vraag is of de ombudsman tevens klachten in behandeling moet nemen die over de inhoud van de individuele zorgverlening gaan, ook wanneer deze bijvoorbeeld wordt uitgevoerd door instellingen als universitair medische centra, die onder de overheid ressorteren. Bepleit wordt dat de bevoegdheden van de Nationale ombudsman zo ver niet reiken.


Prof. mr. J.G. Sijmons
Jaap Sijmons is advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen NV en bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Utrecht.
Recent

Verzekeringsgeneeskunde hier en nu

Trefwoorden fraudebestrijding, mediprudentie, participatie, richtlijnontwikkeling, taakdelegatie, verzekeringsgeneeskunde
Auteurs Mr. W.A. Faas
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel komen enkele belangrijke actuele vraagstukken in de verzekeringsgeneeskunde aan bod: de beoordeling van compensatie en/of begeleiding bij participatie, de toenemende noodzaak van taakdelegatie, de problemen rondom het beoordelen van de prognose van arbeidsbeperkingen en de rol van de verzekeringsarts bij het onderkennen van uitkeringsfraude. Tevens wordt aandacht besteed aan de verzekeringsgeneeskundige richtlijnontwikkeling en de vorming van mediprudentie.


Mr. W.A. Faas
Jim Faas is verzekeringsarts en jurist en werkzaam als medisch adviseur bij UWV directoraat Bezwaar en Beroep te Amsterdam.
Praktijk

Kroniek rechtspraak civiel recht

Trefwoorden gebrekkige hulpzaak, integriteitschade, jurisprudentieoverzicht, onrechtmatige uitlatingen op internet, Wbp
Auteurs Mr. drs. M.J.J. de Ridder
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek worden in het kort de belangrijkste ontwikkelingen in de jurisprudentie in de jaren 2010 en 2011 besproken. Als nieuwe ontwikkelingen zijn onder meer te noemen beschikkingen in deelgeschillen en uitspraken op het gebied van de Wet bescherming persoonsgegevens. Er wordt onder meer ingegaan op uitspraken op het gebied van integriteitschade, de aansprakelijkheid van de hulpverlener door gebruikmaking van een gebrekkige hulpzaak, onrechtmatige uitlatingen over zorgverleners op internet en de causale toerekening, waarbij aan de orde is of deze al dan niet wordt doorbroken door het feit dat de patiënt zelf in de gelegenheid is de schade te voorkomen.


Mr. drs. M.J.J. de Ridder
Michel de Ridder is werkzaam als advocaat bij KBS Advocaten te Utrecht.

    Tarief in de zin van art. 1 sub k Wmg; opbrengstverrekening geen tarief; vaststelling opbrengstverrekening door NZa geen besluit.

Jurisprudentie

2011/41 Voorzieningenrechter Rechtbank ’s-Gravenhage 13 september 2011

Trefwoorden opzegging, zorgovereenkomst, vertrouwensbreuk
Samenvatting

    Opzegging zorgovereenkomst wegens gewichtige redenen; vertrouwensbreuk met de familie van een cliënt kan reden zijn tot opzegging van de zorgovereenkomst.

Jurisprudentie

2011/42 Voorzieningenrechter Rechtbank Leeuwarden 21 september 2011

Trefwoorden non-actiefstelling huisarts, belangenverstrengeling, letselschadebureau, protocol, niet-onrechtmatig
Samenvatting

    Op non-actiefstelling huisarts in verband met schijn van belangenverstrengeling en gebrekkige verslaglegging; patiënten werden doorverwezen naar letselschadebureau partner: besluit tot op non-actiefstelling is in overeenstemming met het protocol en niet onrechtmatig.

Jurisprudentie

2011/43 Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Groningen 19 juli 2011 (m.nt. mr. dr. V.E.T. Dörenberg)

Trefwoorden art. 7:450 BW, art. 7:465 BW, hulpverlener, eigen beslissing
Samenvatting

    Klacht op grond van art. 7:450 BW; op basis van art. 7:465 lid 4 BW mag de hulpverlener de eigen beslissing niet langduriger boven die van een gezaghebbende ouder stellen dan strikt noodzakelijk is; toepasselijkheid art. 2 lid 3 sub c Wet Bopz.

Jurisprudentie

2011/44 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 26 juli 2011

Trefwoorden tuchtrechtelijke verantwoordelijkheid, arts-assistenten, supervisor, behandelbeleid
Samenvatting

    Tuchtrechtelijke verantwoordelijkheid van opleider van arts-assistenten; het als supervisor ondertekenen van een brief houdt de aanvaarding van tuchtrechtelijke verantwoordelijkheid in; door ondertekening geeft de supervisor te kennen dat hij zich verenigt met de inhoud van de brief en dus met de daarin beschreven diagnose en het behandelbeleid.