01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Toepassing van genoombrede analyse in de zorg

Auteurs Mr. dr. M.C. Ploem

Mr. dr. M.C. Ploem
Artikel

Kritische uitingen over individuele zorgverleners op het internet: waar ligt de grens?

Trefwoorden internetuitlating, publicatie van persoonsgegevens, vrije meningsuiting, eer en goede naam
Auteurs Mr. dr. M.C. Ploem en prof. mr. A.C. Hendriks
SamenvattingAuteursinformatie

    De door artikel 10 EVRM beschermde vrije meningsuiting biedt patiënten(organisaties) de ruimte zich vrijelijk uit te laten over hun ervaringen binnen de zorg(verlening). Dit uitgangspunt geldt ook voor (kritische) internetpublicaties over het handelen van individuele zorgverleners. Hieraan zijn, gelet op de rechtspraak van het EHRM, wel grenzen te stellen. Heeft de uitlating bovenal een grievend karakter of gaat het om een zware beschuldiging die niet door feiten wordt onderbouwd, dan is de kans reëel dat deze – in de ogen van de rechter – een inbreuk vormt op het recht van de zorgverlener in zijn eer, goede naam en reputatie te worden beschermd.


Mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem is onderzoeker/docent gezondheidsrecht bij het AMC.

prof. mr. A.C. Hendriks
Aart Hendriks is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden/LUMC.
Artikel

Schadekansen bij medische fouten

Proportionele aansprakelijkheid in de praktijk

Trefwoorden proportionele aansprakelijkheid, medische fouten
Auteurs Dr. B.C.J. van Velthoven
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel analyseert de toepassing van proportionele aansprakelijkheid bij causaliteitsonzekerheid rondom medische fouten. In de lagere rechtspraak konden sinds 1993 ruim twintig uitspraken worden teruggevonden. De uitspraken vertonen op verschillende punten onvolkomenheden en inconsistenties. Rechters hebben soms moeite met het omzetten van verbale omschrijvingen in harde percentages en maken onvoldoende duidelijk hoe ze tot hun eindoordeel komen. Schadeclaims dienen niet te worden afgewezen op grond van kleine absolute schadekansen. Onvolledige informatie vanwege het handelen of nalaten van de arts vraagt om een aangepaste proportionele toerekening.


Dr. B.C.J. van Velthoven
Ben van Velthoven is universitair hoofddocent Rechtseconomie aan de Juridische Faculteit te Leiden.
Column

Videoregistratie in de operatiekamer vereist juridische monitoring

Trefwoorden videobewaking, privacy, informed consent, beroepsgeheim, dossiervernietiging, protocol
Auteurs Mr. C.B. Blaauw en prof. mr. J.H. Hubben
SamenvattingAuteursinformatie

    Vanwege patiëntveiligheid wordt onderzoek gedaan naar videoregistratie in de operatiekamer. Het gaat daarbij om de ontwikkeling van een Digital Operation Room Assistant. Door de sectie gezondheidsrecht van het UMC Groningen is, in het kader van een NWO-project en in samenwerking met de TU Delft, onderzoek gedaan naar de juridische randvoorwaarden voor het gebruik van dergelijke videobeelden. Aandacht wordt besteed aan de in de Wbp gestelde eisen ten aanzien van kwaliteit en toelaatbaarheid van videobeelden. Bij het gebruik van videobeelden worden enkele situaties onderscheiden die leiden tot andere juridische gevolgen onder andere met betrekking tot informed consent, dossiervoering, bewaartermijn en vernietiging.


Mr. C.B. Blaauw
Claire Blaauw is docent gezondheidsrecht UMC Groningen.

prof. mr. J.H. Hubben
Joep Hubben is hoogleraar gezondheidsrecht UMC Groningen en faculteit der rechtsgeleerdheid RUG en advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen NV.
Praktijk

Kroniek rechtspraak strafrecht

Trefwoorden strafrecht, medisch beroepsgeheim, hiv, alternatieve genezers, strijd tegen drugshandel, zedendelicten
Auteurs Mr. dr. W.L.J.M. Duijst
SamenvattingAuteursinformatie

    De kroniek geeft een overzicht van de strafrechtelijke uitspraken op het gebied van gezondheidsrecht in de periode 1 juli 2009 tot 1 november 2010. Uitspraken op het vlak van medisch beroepsgeheim/verschoningsrecht en zedendelicten worden besproken. Wat betreft hiv is er een interessante uitspraak betreffende een bijtincident. Het openbaar ministerie blijkt bij het optreden tegen alternatieve genezers creatief in het gebruik van het commune strafrecht als speciale strafbepalingen geen uitkomst bieden. In de strijd tegen drugshandel zet het openbaar ministerie strafbepalingen uit gezondheidsrechtelijke wetgeving (wetgeving over geneesmiddelen) in als het commune strafrecht niet volstaat.


Mr. dr. W.L.J.M. Duijst
Wilma Duijst is universitair docent strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

    In Nieuws wordt verslag uitgebracht van actuele ontwikkelingen.

Jurisprudentie

2011/1 Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 20 juli 2010

Trefwoorden aansprakelijkheid huisarts, oproepingsplicht, bestuderingsplicht
Samenvatting

    Aansprakelijkheid huisarts; geen oproepingsplicht bij niet verschijnen patiënt; professionele beoordeling afhankelijk van risico dat patiënt loopt: geen bestuderingplicht gegevens andere gezinsleden t.b.v. consult kind.

Jurisprudentie

2011/2 Gerechtshof ’s-Gravenhage 9 november 2010

Trefwoorden budgetoverschrijding ziekenhuizen, algemene beginselen van behoorlijk bestuur
Samenvatting

    Budgetoverschrijding ziekenhuizen; aanwijzing aan de NZa van de Minister van VWS is niet in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en derhalve niet onmiskenbaar onrechtmatig: vordering appellant toegewezen.

Jurisprudentie

2011/3 Ondernemingskamer Gerechtshof Amsterdam 29 april 2010

Trefwoorden enquêteverzoek Centrale Cliëntenraad Stichting, onmiddellijke voorziening
Samenvatting

    Enquêteverzoek Centrale Cliëntenraad Stichting; twijfel aan juistheid beleid gegrond; OK beveelt een onderzoek; onmiddellijke voorziening; benoeming nieuwe voorzitter raad van toezicht.

    Enquêteverzoek centrale cliëntenraad en centrale vertegenwoordigersraad Stichting; ernstig verstoorde verhoudingen; twijfel aan juist beleid gegrond; onmiddellijke voorziening; voorzitter raad van toezicht geschorst; benoeming tijdelijke voorzitter raad van toezicht.

    Neuroloog; besluit om niet meer te reanimeren en afdeling IC niet meer te betrekken; zeggenschap over behandeling patiënt door ouder: klacht ongegrond

Jurisprudentie

2011/6 Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Groningen 2 november 2010

Trefwoorden psychiater, separatie, separeerruimte, dossier
Samenvatting

    Psychiater; separatie door plaatsing in separeerruimte; dossiervorming; maatregel ter overbrugging van tijdelijke noodsituatie; herhaaldelijke toepassing; eisen proportionaliteit en subsidiariteit; dossier onvolledig; curator onvoldoende geïnformeerd; geen sprake van overbrugging noodsituatie; klacht gegrond: berisping.