01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Staatscommissie Grondwet

Auteurs Mr. dr. J.C.J. Dute
Auteursinformatie

Mr. dr. J.C.J. Dute
Mr. dr. J.C.J. Dute is benoemd tot hoogleraar Gezondheidsrecht in de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Artikel

GOMA: op weg naar een betere afwikkeling van medische aansprakelijkheidszaken?

Trefwoorden GOMA, aansprakelijkheid, gedragscode, letselschade, schadeafwikkeling
Auteurs Mr. Chr.H. van Dijk en mr. A.E. Krispijn
SamenvattingAuteursinformatie

    In juni 2010 is een gedragscode geïntroduceerd voor partijen die betrokken zijn bij de afwikkeling van incidenten, klachten en schadeclaims als gevolg van een medische behandeling, de GOMA. De negentien aanbevelingen van de GOMA richten zich tot zorgaanbieders, verzekeraars en belangenbehartigers van patiënten. De gedragscode is tot stand gekomen omdat bij de behandeling van medische aansprakelijkheidszaken specifieke knelpunten bestaan. Het doel van de gedragscode is om de communicatie tussen partijen en de transparantie van het schadebehandelingsproces te verbeteren. In dit artikel wordt onder andere de totstandkoming en de inhoud van de GOMA besproken.


Mr. Chr.H. van Dijk
Chris van Dijk is advocaat bij Kennedy Van der Laan te Amsterdam.

mr. A.E. Krispijn
Alice Krispijn is advocaat bij Kennedy Van der Laan te Amsterdam.
Column

De ‘Aanwijzing medische zaken’ van het OM

Trefwoorden medische strafzaken, OM-Aanwijzing, opsporing en vervolging, VIM en opsporing, vorderen gegevens, Medisch OvJ
Auteurs Prof. mr. P.A.M. Mevis
SamenvattingAuteursinformatie

    In de Aanwijzing zet het OM uiteen hoe het in medische strafzaken het opsporingsonderzoek en de vervolging vormgeeft. Het is goed dat het OM zijn beleid expliciteert en daarbij benadrukt dat de belangen gemoeid met publiek-strafrechtelijke rechtshandhaving een eigen afweging van het OM vragen. Daarbij is ook de inzet van bevoegdheden aan de orde, zoals die tot het vorderen van gegevens. Een aantal facetten van de inzet van het strafrecht wordt in de Aanwijzing slechts zo summier aangeduid dat de werker in de gezondheidszorg er niet zonder meer op kan afgaan. Meer dan een aanzet is de Aanwijzing daarom niet.


Prof. mr. P.A.M. Mevis
Paul Mevis is hoogleraar straf(proces)recht Erasmus Universiteit Rotterdam.
Column

Profilering bij meer sanctiebevoegdheden in medische zaken vraagt om betere samenwerking

Trefwoorden OM-Aanwijzing, strafrecht, gezondheidszorg en vervolgingsbeleid OM, afstemming OM en IGZ
Auteurs Prof. mr. J.H. Hubben
SamenvattingAuteursinformatie

    De twee grote spelers op het veld van de medische zorgverlening als het om toezicht en handhaving gaat, zijn de IGZ en het OM. Door recente wetgeving zijn de, tevens bestuursrechtelijke, bevoegdheden van de IGZ aanzienlijk uitgebreid. Ook de opstelling van interne handhavingsinstructies bevestigt het hogere ambitieniveau van de IGZ. Daarnaast laat het OM langs de weg van de nieuwe Aanwijzing in medische strafzaken zichzelf zien als een handhavingsinstantie waar de IGZ niet omheen kan. Onlangs tot stand gekomen protocollen betreffende de samenwerking tussen IGZ en OM nodigen uit tot intensief overleg. Regelmatige en vroegtijdige samenspraak is voor een integraal handhavingsbeleid een absolute voorwaarde.


Prof. mr. J.H. Hubben
Joep Hubben is hoogleraar gezondheidsrecht aan het UMC Groningen en de faculteit rechtsgeleerdheid RUG en advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen NV te Arnhem.
Diversen 2

Verslag Najaarsvergadering Vereniging voor Gezondheidsrecht 2010

Trefwoorden kwaliteit, veiligheid, bestuur, verantwoording, VGR
Auteurs Mr. P. van der Hart-Zwart
SamenvattingAuteursinformatie

    Tijdens de najaarsvergadering 2010 van de VGR spraken prof. dr. Kim Putters en mr. Mieke de Die over het onderwerp ‘Governance en kwaliteit van zorg’. Bij governance in de zorg gaat het om bestuur, verantwoording en toezicht. De zorgbestuurder is verantwoordelijk voor kwaliteit en veiligheid van zorg. Door incidenten in de zorg is de nadruk steeds meer op toezicht en controle komen te liggen. Beide sprekers vinden dat de oplossing veel meer moet worden gezocht in communicatie. Een zorgbestuurder zou meer moeten uitkomen voor de waarden en identiteit van de zorgorganisatie en hierover ook meer moeten communiceren naar de buitenwereld.


Mr. P. van der Hart-Zwart
Petra van der Hart is advocaat in dienst van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Praktijk

Kroniek rechtspraak Wet marktordening gezondheidszorg

Trefwoorden evaluatie Wmg, jurisprudentie, marktwerking, Wmg 2009-2010
Auteurs Prof. mr. J.G. Sijmons
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek wordt de ontwikkeling in de rechtspraak met betrekking tot de Wmg over de jaren 2009 en 2010 behandeld. De meeste uitspraken betreffen kortingen en neerwaartse bijstellingen van de tarieven. Ook een eerste uitspraak over het gebruik van het interventie-instrument van de NZa bij aanmerkelijke marktmacht wordt behandeld. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan de evaluatie van de wet die in 2009 is uitgevoerd en een ingediend wetsvoorstel tot wijziging van de Wmg.


Prof. mr. J.G. Sijmons
Jaap Sijmons is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit te Utrecht en advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen NV te Zwolle.
Jurisprudentie

2011/7 Voorzieningenrechter Rechtbank Amsterdam 30 november 2010

Trefwoorden volumenorm, indeling ziekenhuizen, publicatie lijst ziekenhuizen
Samenvatting

    Hanteren volumenorm als doorslaggevend criterium voor indeling ziekenhuizen in categorieën; publicatie lijst ziekenhuizen door CZ; gehandhaafde criterium is niet evident onjuist; het gewicht aan het criterium voor de indeling in categorieën onvoldoende helder voor bezoekers website: vordering gedeeltelijk toegewezen.

Jurisprudentie

2011/8 Voorzieningenrechter Rechtbank ’s-Gravenhage 28 december 2010

Trefwoorden afschaffing bonus-malusregeling, extramurale AWBZ tariefkorting
Samenvatting

    Afschaffing bonus-malusregeling; extramurale AWBZ tariefkorting van 1,7% op de functies VP en OB is onmiskenbaar onrechtmatig: vordering toegewezen.

    Wrakingverzoek; zwaarwegende aanwijzing voor het oordeel dat een rechter jegens een partij een vooringenomenheid koestert; wrakingverzoek dient te worden gedaan zodra feiten of omstandigheden die daartoe aanleiding geven aan de verzoeker bekend zijn geworden: verzoek afgewezen.

Jurisprudentie

2011/10 Rechtbank Roermond 14 december 2010

Trefwoorden ne bis in idem, strafrechtelijk toetsingskader, tuchtrechtelijk toetsingskader, niet-ontvankelijkheid OM
Samenvatting

    Geen ne bis in idem; strafrechtelijk toetsingskader is anders dan het tuchtrechtelijk toetsingskader; niet-ontvankelijkheid OM voor het in hulpeloze toestand achterlaten meisje en ouders; dood door schuld arts niet bewezen.

Jurisprudentie

2011/11 Gerechtshof Amsterdam 16 december 2010

Trefwoorden zaak ‘Millecam’, alternatief werkend arts, opzettelijke benadeling, voorwaardelijke gevangenisstraf
Samenvatting

    Zaak ‘Millecam’; alternatief werkend arts; normen voor handelen en nalaten; opzettelijke benadeling van de gezondheid en/of verlating van een hulpbehoevende: voorwaardelijke gevangenisstraf.

    Bespreking van het boek Medische aansprakelijkheid: actuele en toekomstige ontwikkelingen van T. Hartlief en W.R. Kastelein.


Mr. dr. J.C.J. Dute
Mr. dr. J.C.J. Dute is benoemd tot hoogleraar Gezondheidsrecht in de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam.