Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Column

Levenseindekliniek binnen de grenzen van de wet?

Trefwoorden levenseindekliniek, euthanasie, zorgvuldigheidseisen, vrijwillig en weloverwogen verzoek, onafhankelijke consultatie
Auteurs G.A. den Hartogh
DOI
Auteursinformatie

G.A. den Hartogh
Govert den Hartogh is emeritus hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Amsterdam en was van 1998 tot 2010 lid van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie Zuid-Holland/Zeeland.
  • Samenvatting

      Het plan van de NVVE om een levenseindekliniek te openen dreigt op verschillende punten in conflict te komen met professionele standaarden van zorgvuldig handelen, die zich in de praktijk van medische besluitvorming, consultatie en toetsing hebben ontwikkeld. En daarmee ook met de zorgvuldigheidseisen van de Euthanasiewet, die immers aan de hand van zulke standaarden moeten worden geïnterpreteerd. Dit conflict kan alleen vermeden worden als de oordeelsvorming over de zorgvuldigheidseisen, met inbegrip van de consultatie, al voor opname in de kliniek wordt afgerond. Maar dan heeft opname geen zin meer.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.