01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Twee soorten patiëntenrecht?

Auteurs Prof. mr. J.G. Sijmons
Auteursinformatie

Prof. mr. J.G. Sijmons
Prof. mr. J.G. Sijmons is advocaat bij Nysingh advocaten en verbonden als bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht aan het Molengraaff Instituut van de Universiteit Utrecht.
Artikel

Het Wetsvoorstel verplichte geestelijke gezondheidszorg

Trefwoorden Wet Bopz, Wetsvoorstel verplichte GGZ, psychiatrie, rechten van patiënten, dwangtoepassing
Auteurs Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 14 juni 2010 is het Wetsvoorstel verplichte geestelijke gezondheidszorg naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk om verplichte zorg te verlenen aan personen die als gevolg van een psychische stoornis een aanzienlijk risico op ernstige schade voor zichzelf of anderen veroorzaken. Veldpartijen en belangenorganisaties zijn overwegend positief over de uitgangspunten van het wetsvoorstel. Het grootste kritiekpunt is het proces van besluitvorming, waarin een multidisciplinaire commissie adviseert en de rechter beslist. Uit een nadere analyse van het wetsvoorstel blijkt echter dat ook de rechtspositie van wilsonbekwame personen en minderjarigen nog sterk onderbelicht is gebleven.


Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Vivianne Dörenberg is docent gezondheidsrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en verbonden aan het EMGO-instituut.
Artikel

De ministeriële zorg voor het telen van hennep: toetsing van een zorgplichtbepaling

Trefwoorden farmaceutische hennep, medisch onderzoek, Opiumwet, zorgplicht
Auteurs Drs. L.H. Erkelens en prof. dr. S.F. Blockmans
SamenvattingAuteursinformatie

    In Nederland dient de Minister van VWS ervoor te zorgen dat er voldoende hennep wordt geteeld voor wetenschappelijk onderzoek naar de medische toepassing ervan of voor de productie van geneesmiddelen. Op basis van de wetsgeschiedenis, de correspondentie van de minister met de Kamer en toepasselijk internationaal recht wordt geconcludeerd dat deze zorgplicht niet alleen op de teelt ziet, maar ook een actieve ministeriële inbreng impliceert op het punt van bedoeld onderzoek en ten aanzien van de vraag wat ‘voldoende’ in de praktijk betekent. De uitvoeringspraktijk lijkt vooral gericht op teelt als uitsluitend voorwaardenscheppend instrument voor derden.


Drs. L.H. Erkelens
Leendert Erkelens is geassocieerd onderzoeker verbonden aan het T.M.C. Asser Instituut te Den Haag.

prof. dr. S.F. Blockmans
Steven Blockmans is Hoofd van de Onderzoeksafdeling verbonden aan het T.M.C. Asser Instituut te Den Haag.
Column

De rapporten van de commissies-Lemstra over de disfunctionerende Twentse neuroloog: een beschouwing

Trefwoorden commissie-Lemstra, disfunctioneren, relatie ziekenhuis-medisch specialist, toelatingsovereenkomst, Twentse neuroloog
Auteurs Mr. dr. Ph.S. Kahn
SamenvattingAuteursinformatie

    De commissie-Lemstra bespreekt in een tweetal rapporten het disfunctioneren van de Twentse neuroloog en de rol hierin van de diverse hierbij betrokken partijen. Deze zaak heeft tot veel politieke en media-aandacht geleid vanwege het langdurige karakter van het disfunctioneren, het bewust stilhouden hiervan en de ernstige schade voor patiënten. De commissie doet vele waardevolle aanbevelingen hoe een dergelijk disfunctioneren zou kunnen worden voorkomen. Deze aanbevelingen worden in dit artikel besproken. Maar ook is er aandacht voor hetgeen de commissie liet liggen. Belangrijke winst is dat de commissie voorstelt de medisch manager te introduceren die aan de hand van specifieke toetsingscriteria de specialisten van zijn vakgroep beoordeelt. Dit en andere items moeten in de modelovereenkomst ziekenhuis-medisch specialist een plek krijgen.


Mr. dr. Ph.S. Kahn
Philip Kahn is secretaris van de raad van bestuur en hoofd bureau managementondersteuning van het HagaZiekenhuis in Den Haag.
Praktijk

Kroniek rechtspraak mededingingsrecht

Trefwoorden concentratiecontrole, kartels, marktwerking, mededinging, NMa
Auteurs Mr. C.T. Dekker, mr. E. Belhadj en mr. E. Hameleers
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek wordt de toepassing van de Mededingingswet in de zorgsector in 2010 besproken. Het accent ligt op beslissingen van de NMa op het gebied van concentratiecontrole. Daarbij wordt veel aandacht geschonken aan hoe de NMa relevante markten afbakent en de effecten op de mededinging beoordeelt. Tevens komt de handhaving van het kartelverbod aan de orde en wordt kort ingegaan op nieuwe beleidsregels.


Mr. C.T. Dekker
Cees Dekker is advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen te Zwolle. Hij is tevens hoofddocent aan de postdoctorale specialisatie-opleiding Europees en Nederlands Mededingingsrecht van de Grotius Academie.

mr. E. Belhadj
Ekram Belhadj is advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen te Zwolle.

mr. E. Hameleers
Emma Hameleers is advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen te Zwolle.
Jurisprudentie

2011/18 Voorzieningenrechter Rechtbank Amsterdam 30 maart 2011

Trefwoorden THI’s, onmiskenbaar onrechtmatig, volksgezondheid, schorsing
Samenvatting

    Vergunning THI’s; voorgenomen afwijzing bezwaar door Minister van VWS; weigering vergunning op grond van gehanteerde norm onmiskenbaar onrechtmatig; volksgezondheid niet in geding; besluit onrechtmatig: schorsing besluit waarin vergunning is geweigerd.

Jurisprudentie

2011/19 Rechtbank Rotterdam 24 februari 2010

Trefwoorden niet-horizontale concentratie, ambulancedienst, mededinging, toestroom patiënten
Samenvatting

    Niet-horizontale concentratie ambulancedienst en ziekenhuis; geen beperking mededinging; geen marktafscherming; geen mogelijkheid en geen prikkel om toestroom van patiënten naar concurrerende ziekenhuizen te beïnvloeden; totale effect op daadwerkelijke mededinging voor concurrenten vermoedelijk gering: beroep ongegrond.

Jurisprudentie

2011/20 Voorzieningenrechter Rechtbank Arnhem 29 oktober 2010

Trefwoorden onrechtmatig handelen, beschuldiging, verwijdering, rectificatie
Samenvatting

    Onrechtmatig handelen jegens UMC St Radboud c.s. door publicaties op de website van gedaagde; ernstige beschuldigingen in grove bewoordingen zonder enig objectief bewijs: gebod tot verwijdering van de betreffende publicaties en gebod tot rectificatie.

Jurisprudentie

2011/21 Gerechtshof Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden 8 maart 2011

Trefwoorden zorgovereenkomst, tweede audit, verzekeraar, fysiotherapeut
Samenvatting

    Niet verlengen zorgovereenkomst; tweede audit; verzekeraar; fysiotherapeut.

Jurisprudentie

2011/22 Voorzieningenrechter Rechtbank ’s-Hertogenbosch 29 maart 2011

Trefwoorden zinloos handelen, voortzetting behandeling, medisch beroepsbeoefenaar
Samenvatting

    Medisch zinloos handelen; nabestaande wenst (namens patiënt) voortzetting behandeling; medisch beroepsbeoefenaar is aangewezen persoon om over zinloosheid medisch handelen te oordelen: vordering toegewezen.

    Bespreking van het boek Mr. C. Asser’s handleiding tot de beoefening van het Nederlands burgerlijk recht. 7-IV. Bijzondere overeenkomsten van T.F.E. Tjong Tjin Tai.


Prof. mr. B. Sluijters