01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 7, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Bom onder de Wcz?

Auteurs Mr. dr. V.E.T. Dörenberg

Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Artikel

Concentratie van ziekenhuiszorg – iemand moet het doen, maar wie?

Trefwoorden concentratie, kartelverbod, inkoopsamenwerking, Wbmv, ziekenhuiszorg
Auteurs Mr. drs. J.J. Rijken
SamenvattingAuteursinformatie

    Concentratie van behandelingen heeft een belangrijke plaats in recente discussies over de ziekenhuiszorg. Deze bijdrage onderzoekt de juridische ruimte van verschillende partijen om daarover beslissingen te nemen. Het ‘kwartetten’ met behandelingen door ziekenhuizen is een mededingingsrechtelijke hoofdzonde. Andere samenwerkingsvormen tussen ziekenhuizen en inkoopsamenwerking tussen zorgverzekeraars bevinden zich in grijs gebied: de NMa zou zich hierover duidelijker dan nu moeten uitspreken. De overheid beschikt met de Wbmv over een geschikt wettelijk instrument. Bij de toepassing daarvan moet echter rekening worden gehouden met een Europeesrechtelijke context die zich snel ontwikkelt.


Mr. drs. J.J. Rijken
Joris Rijken is advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn te Den Haag.
Column

Advies commissie-Doek inzake niet-therapeutisch onderzoek met minderjarigen

Hoe nu verder?

Trefwoorden Commissie-Doek, minderjarigen, niet-therapeutisch onderzoek, WMO
Auteurs Mr. dr. M.C. Ploem en prof. mr. J.C.J. Dute
SamenvattingAuteursinformatie

    Niet-therapeutisch medisch-wetenschappelijk onderzoek met minderjarigen is op dit moment alleen toegestaan indien de risico’s verwaarloosbaar zijn en de bezwaren minimaal. Deze strenge regeling belemmert de wetenschapsbeoefening te zeer. Maar in hoeverre kan de wet worden versoepeld? De door de regering ingestelde commissie-Doek adviseert om de huidige absolute bovengrens van verwaarloosbare risico’s en minimale bezwaren te vervangen door de meer flexibele norm dat risico’s en bezwaren moeten worden geminimaliseerd. In deze bijdrage geven de auteurs aan waarom dit niet verstandig is en doen ze een alternatief voorstel om de wet (iets) te verruimen.


Mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem is onderzoeker/docent gezondheidsrecht bij het Academisch Medisch Centrum, Afdeling Sociale Geneeskunde. Daarnaast is zij lid van twee METC’s.

prof. mr. J.C.J. Dute
Jos Dute is als hoogleraar gezondheidsrecht verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij onder andere lid van de CCMO.
Diversen 2

Verslag jaarvergadering Vereniging voor Gezondheidsrecht 2011

Trefwoorden AWBZ, care, cure, zorgstelsel, zorgverzekering
Auteurs Mr. E. Luijendijk
SamenvattingAuteursinformatie

    Tijdens de voorjaarvergadering 2011 van de VGR stond het preadvies met de titel ‘Stelsel onder stress’ van prof. mr. J.G. Sijmons, mr. T.A.M. van den Ende en mr. G.R.J. de Groot centraal. Volgens Sijmons is het nieuwe zorgstelsel ‘stuck in the middle’. In termen van een optimale marktwerking is het systeem in onbalans. Van den Ende plaatste kritische kanttekeningen bij het huidige stelsel van de care. Zo lopen zorgkantoren geen financieel risico voor de zorg die wordt ingekocht. De Groot sprak over de vernieuwingen en beperkingen van de Zvw. Aan bod kwam onder meer de zorgplicht ex artikel 11 Zvw, die volgens De Groot kan worden geschrapt.


Mr. E. Luijendijk
Erik Luijendijk is als advocaat werkzaam bij KBS Advocaten N.V. te Utrecht.
Praktijk

Kroniek rechtspraak rechten van de mens

Trefwoorden EHRM, EVRM, rechten van de mens, schending
Auteurs Prof. mr. A.C. Hendriks
SamenvattingAuteursinformatie

    Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft in het verslagjaar 2010-2011 weer meer zaken afgedaan dan in 2009-2010. Onder de uitspraken bevinden zich er vele die vanuit gezondheidsrechtelijk perspectief interessant zijn, waaronder zaken over een ‘vernederende’ behandeling van een zwangere vrouw door artsen, extra waarborgen voor minderjarigen bij een medische behandeling en de betekenis van persoonlijke autonomie bij beslissingen aan het begin en het einde van het leven. Deze kroniek bevat een beschrijving en analyse van de belangrijkste zaken uit het verslagjaar 2010-2011.


Prof. mr. A.C. Hendriks
Aart Hendriks is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden/LUMC en redacteur van dit blad.
Jurisprudentie

2011/35 Rechtbank Leeuwarden 22 juli 2011

Trefwoorden bevoegdheid tandarts, beroepsinhoudelijke toets, dwangsommen, immateriële schadevergoeding
Samenvatting

    Herstel bevoegdheid tandarts; beroepsinhoudelijke toets; eis aantonen vakbekwaamheid redelijk; dwangsommen; beslissing op bezwaar niet tijdig genomen; immateriële schadevergoeding: redelijke termijn voor bezwaar en beroep van drie jaar is niet overschreden.

Jurisprudentie

2011/36 Rechtbank Rotterdam, sector kanton 14 juli 2011

Trefwoorden WMCZ, Wcz, zorgaanbieder, cliëntenraad
Samenvatting

    WMCZ; Wcz; definitie zorgaanbieder; definitie instelling; cliëntenraad.

Jurisprudentie

2011/37 Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam 11 januari 2011

Trefwoorden gynaecoloog, schorsing, intieme relatie
Samenvatting

    Gynaecoloog; intieme relatie met patiënt; vrijwillig karakter; klacht gegrond: schorsing van inschrijving met onmiddellijke ingang.

Jurisprudentie

2011/38 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 5 juli 2011

Trefwoorden arts, onjuiste diagnose, schorsing
Samenvatting

    Arts; onjuiste diagnose; onvoldoende onderzoek; onjuiste behandeling; klacht deels gegrond: voorwaardelijke schorsing voor de duur van één jaar.

Jurisprudentie

2011/39 Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg 5 juli 2011

Trefwoorden verpleegkundige, art. 47 lid 1 Wet BIG, beroepsuitoefening, beroepsmatig handelen
Samenvatting

    Verpleegkundige; coördinerende en leidinggevende taken; tuchtrechtelijke aansprakelijkheid in het kader van art. 47 lid 1 Wet BIG; beoordeling of de beroepsbeoefenaar bij het beroepsmatig handelen of nalaten in die hoedanigheid is gebleven binnen de grenzen van een redelijke bekwame beroepsuitoefening, rekening houdend met de stand van de wetenschap ten tijde van het klachtwaardig geachte handelen en met hetgeen toen in de beroepsgroep ter zake als norm of standaard was aanvaard: klacht ongegrond.

    Bespreking van het boek Grondrechten in de gezondheidszorg. Liber Amicorum voor prof. mr. J.K.M. Gevers van A.C. Hendriks e.a.


Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Vivianne Dörenberg is docent gezondheidsrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en verbonden aan het EMGO-instituut.

    Bespreking van het boek Vergoeding van slachtoffers van medische ongevallen. Praktijkgerichte analyse van de wet van 31 maart 2010 van Ingrid Boone & Steven Lierman.


Prof. mr. E.H. Hondius