01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 6, 2013 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Grande finale?

Auteurs Prof. mr. J.G. Sijmons

Prof. mr. J.G. Sijmons
Artikel

Het voorgestelde verbod op verticale integratie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders

Trefwoorden verticale integratie, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, Wet marktordening gezondheidszorg
Auteurs Mr. dr. E. Plomp
SamenvattingAuteursinformatie

    Wetsvoorstel 33 362 introduceert in de Wet marktordening gezondheidszorg een verbod op verticale integratie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Het verbiedt zorgverzekeraars, AWBZ-verzekeraars en zorgkantoren om (a) zelf zorg te verlenen en (b) direct of indirect zeggenschap te hebben over een zorgaanbieder. In dit artikel wordt betoogd dat dit verbod niet noodzakelijk en niet proportioneel is om het daarmee beoogde doel te bereiken. Gewezen wordt op het belang om (alternatieve) maatregelen te nemen om het vertrouwen in zorgverzekeraars en de transparantie met betrekking tot de kwaliteit van zorg te verbeteren.


Mr. dr. E. Plomp
Emke Plomp is arts in opleiding tot specialist, farmaceut en gezondheidsjurist.
Column

EU-verordening gegevensbescherming en medisch-wetenschappelijk onderzoek: een moeizaam evenwicht

Trefwoorden EU-verordening, LIBE, privacy, wetenschappelijk onderzoek, gegevens
Auteurs Mr. dr. M.C. Ploem
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt ingegaan op de mogelijke gevolgen van de toekomstige EU-verordening gegevensbescherming voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek met medische persoonsgegevens. Het huidige Commissievoorstel laat weliswaar voldoende ruimte voor dataonderzoek (en de Nederlandse regels op dit terrein), maar kan voor de wetenschapsbeoefening desastreus uitpakken indien de – door de Commissie ‘burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken’ van het Europees Parlement (LIBE-Commissie) gepubliceerde – voorstellen om de regels op dit punt aanzienlijk aan te scherpen door de Raad van Ministers worden overgenomen.


Mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem is onderzoeker/docent gezondheidsrecht bij het AMC, Afdeling Sociale Geneeskunde.
Diversen 2

Europeesrechtelijke ontwikkelingen rond medische aansprakelijkheid

Trefwoorden VGR, voorzittersrede, medische aansprakelijkheid, Europees recht
Auteurs Prof. mr. A.C. Hendriks
SamenvattingAuteursinformatie

    Het medisch aansprakelijkheidsrecht is niet slechts een nationale aangelegenheid. In Nederland kunnen we lering trekken uit de ervaringen elders en wordt het vigerende recht in aanzienlijke mate bepaald door 'Europa', in het bijzonder door de EU en de Raad van Europa. In deze bijdrage gaat de auteur in op relevante Europese rechtsontwikkelingen. Gesteld wordt dat juristen er niet aan ontkomen Europa te betrekken bij het medisch aansprakelijkheidsrecht.


Prof. mr. A.C. Hendriks
Aart Hendriks is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden/LUMC en voorzitter van de Vereniging voor Gezondheidsrecht.
Diversen 2

Verslag jaarvergadering Vereniging voor Gezondheidsrecht 2013

Trefwoorden verslag jaarvergadering VGR, medische aansprakelijkheid, ontwikkelingen in België
Auteurs Mr. L. Beij
SamenvattingAuteursinformatie

    De jaarvergadering van de Vereniging voor Gezondheidsrecht op 19 april 2013 te Rotterdam stond in het teken van de medische aansprakelijkheid. Tijdens deze vergadering is uitvoerig gesproken over het preadvies ‘Ontwikkelingen rond medische aansprakelijkheid’ van prof. mr. dr. J.L. Smeehuijzen, prof. mr. dr. A.J. Akkermans en prof. dr. T. Vansweevelt. Voorafgaand aan het wetenschappelijke gedeelte van de vergadering droeg prof. mr. A.C. Hendriks zijn voorzittersrede over Europeesrechtelijke ontwikkelingen rond medische aansprakelijkheid voor.


Mr. L. Beij
Lenore Beij was tot 1 mei 2013 werkzaam als advocaat bij KBS Advocaten. Thans is zij werkzaam als jurist gezondheidsrecht bij VvAA rechtsbijstand.
Praktijk

Kroniek rechtspraak civiel recht

Trefwoorden aansprakelijkheid, schending zorgplicht, protocol, veiligheidsnorm, schending toezichthoudende taken
Auteurs Mr. drs. M.J.J. de Ridder
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek worden in het kort de belangrijkste ontwikkelingen in de jurisprudentie besproken in de periode van 1 september 2011 tot en met 1 juni 2013. Daarbij wordt eerst ingegaan op de diverse gronden waarop de aansprakelijkheid kan worden gebaseerd: schenden van de zorgplicht, niet nakomen van een protocol, schenden van een veiligheidsnorm, schenden van een toezichthoudende taak; gebruik maken van een gebrekkige hulpzaak, aansprakelijkheid van een producent en het ontbreken van informed consent. Voorts wordt ingegaan op de voorwaarden die aan het causaal verband en toerekening kunnen worden gesteld, in welk kader ook de ontwikkelingen op het gebied van de omkeringsregel en de proportionaliteit en kansschade aan bod komen. Andere onderwerpen die in de kroniek worden besproken zijn: deskundigenberichten, verjaring en de Wbp.


Mr. drs. M.J.J. de Ridder
Michel de Ridder is werkzaam als advocaat bij KBS Advocaten te Utrecht.
Nieuws

Nieuws

    KNO-arts, C.-chirurgie; werkzaam in ziekenhuis en C.-kliniek; impliciet noch expliciet toestemming voor extramurale werkzaamheden in C.-kliniek; onwenselijke concurrentie; nevenwerkzaamheden verwerven met werkzaamheden ziekenhuis; voorwaarden ziekenhuis niet onredelijk

    Opzegging toelatingsovereenkomst; op non-actiefstelling; geen onhoudbare situatie

    Machtiging inzake curatelebewind; opvragen medische gegevens curandus door curator; handeling van ingrijpende aard; hoogstpersoonlijke rechtshandeling; artikel 1:453 BW

    Multiresistente Klebsiella bacterie; uitbraak; eigen verantwoordelijkheid; uitblijven van maatregelen

    Huisarts; intieme relatie met twee patiënten; stelt zich onder behandeling; wil op termijn weer als huisarts werkzaam zijn; gedeeltelijke ontzegging: niet toegestaan om rechtstreekse contacten met vrouwelijke patiënten te hebben

    Neurochirurg; echtgenote verweerder; uitlatingen in de pers; schending geheimhoudingsplicht

    Inbeslagname bij therapeut van video-opname van behandeling die mogelijk bewijs bevat van seksueel misbruik van minderjarige door zijn vader; verschoningsrecht; beroepsgeheim; artikelen 105 en 552a Sv, 457 en 465 WGBO, 3 en 8 EVRM