Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Article

Maatregelen tuchtrecht

De keuze tussen waarschuwing en berisping

Trefwoorden tuchtrecht, waarschuwing, berisping, motivering
Auteurs Mr. drs. C.M. de Klerk en mr. E.T.M. Olsthoorn-Heim
Auteursinformatie

Mr. drs. C.M. de Klerk
Clasine de Klerk is juriste met master gezondheidsrecht en op dit moment coassistent geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

mr. E.T.M. Olsthoorn-Heim
Els Olsthoorn-Heim is gezondheidsjuriste bij Met Recht, expert in gezondheidsrecht.
  • Samenvatting

      Dit artikel beschrijft hoe de regionale tuchtcolleges in 2013 te werk gingen bij het opleggen van de maatregelen waarschuwing en berisping. Een jurisprudentieonderzoek laat zien in hoeverre in de praktijk het onderscheid tussen deze twee maatregelen wordt gemaakt zoals het is bedoeld: een waarschuwing is een zakelijke terechtwijzing die de onjuistheid van een handelwijze naar voren brengt zonder daarop het stempel van laakbaarheid te drukken, en een berisping heeft een verwijtend (lakend, afkeurend) karakter. Tevens komt naar voren in hoeverre opgelegde waarschuwingen en berispingen in 2013 werden gemotiveerd. Het artikel besluit met aanbevelingen voor verbetering van de consistentie bij de keuze van de op te leggen maatregel.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.