01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2016 Alle samenvattingen uitklappen

Prof. mr. J.C.J. Dute
Jos Dute is hoogleraar gezondheidsrecht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit, lid College voor de Rechten van de Mens en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

De Wkkgz over kwaliteit van zorg

Trefwoorden Wkkgz, kwaliteit van zorg, Kwaliteitswet zorginstellingen, Veilig melden, Omgaan met incidenten
Auteurs Prof. mr. J. Legemaate
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel bespreekt de regeling van de kwaliteit van zorg in de Wkkgz.De kwaliteitswetgeving is up-to-date gebracht. Veel onderdelen van de Kwaliteitswet zorginstellingen zijn behouden gebleven, maar er zijn ook enkele elementen toegevoegd, zoals de regeling van het veilig melden en het omgaan met incidenten.


Prof. mr. J. Legemaate
Johan Legemaate is hoogleraar gezondheidsrecht, AMC/Universiteit van Amsterdam en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

De Wkkgz is er: een nieuwe klachten- en claimregeling in de zorg!

Trefwoorden Wkkgz, klachtenfunctionaris, klachtenbehandeling, geschilleninstantie, termijnen
Auteurs Mr. W.R. Kastelein
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage gaat in op de interpretaties die hebben plaatsgevonden bij de parlementaire behandeling van de Wkkgz in de Eerste Kamer en de gevolgen die dit heeft of kan hebben voor patiënten/cliënten en zorgaanbieders. Het behandelt: de reikwijdte van de Wkkgz, de positie van de klachtenfunctionaris, de termijn van klachtenbehandeling, de samenloop van klachten en claims, de openbaarheid, de status van de uitspraken van de geschilleninstantie en de van toepassing zijnde termijnen.


Mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein is advocaat/compagnon Nysingh advocaten en notarissen N.V. te Zwolle en hoofd van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Het toezicht, de meldingsplicht en de rechtsbescherming van de zorgverlener

Trefwoorden Wkkgz, disfunctioneren zorgverleners, calamiteiten, meldingsplicht, rechtsbescherming
Auteurs Mr. dr. Ph.S. Kahn
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel bespreekt de bepalingen inzake toezicht en handhaving in de Wkkgz. Deels zijn deze bepalingen afkomstig uit bestaande wetgeving, deels zijn ze nieuw. Het gaat dan om de verplichting van de zorgaanbieder om een register bij te houden van (intern gemelde) incidenten, de verplichte melding aan de Inspectie over disfunctionerende zorgverleners en de openheid naar de patiënt dan wel diens nabestaanden over calamiteiten.


Mr. dr. Ph.S. Kahn
Philip Kahn is secretaris raad van bestuur Reinier Haga Groep en directiesecretaris HagaZiekenhuis. Hij schrijft op persoonlijke titel.
Column

Over de ‘open normen’ van goed bestuur en handhaving na invoering van de Wkkgz

Trefwoorden Wkkgz, goed bestuur, handhaving
Auteurs Prof. mr. J.G. Sijmons
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze forumbijdrage gaat in op een onderdeel dat niet meer in de Wkkgz staat: goed bestuur. Hij wijst erop dat de Wkkgz wordt geflankeerd door een beleid ten aanzien van goed bestuur, dat zonder expliciete wettelijke basis vergaande handhavingsmaatregelen in het vooruitzicht stelt. Hij betwijfelt de juridische houdbaarheid daarvan.


Prof. mr. J.G. Sijmons
Jaap Sijmons is hoogleraar Gezondheidsrecht Universiteit Utrecht, advocaat/partner bij Nysingh advocatennotarissen N.V. en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Klachtrecht: het recht op een luisterend oor

Trefwoorden Wkkgz, klachtrecht, klachtafhandeling, klachtencommissie, rechtvaardigheid
Auteurs Prof. dr. ir. R.D. Friele
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de vraag centraal of met de nieuwe Wkkgz het klachtrecht nu goed genoeg is geregeld en of het klachtrecht in voldoende mate bijdraagt aan de daaraan gestelde doelen.


Prof. dr. ir. R.D. Friele
Roland Friele is adjunct directeur van het NIVEL en bijzonder hoogleraar bij de Tranzo, Tilburg University. Zijn leerstoel betreft de maatschappelijke impact van wet- en regelgeving in de gezondheidszorg.