01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Ssssst...

Auteurs Mr. drs. J.J. Rijken
Auteursinformatie

Mr. drs. J.J. Rijken
Joris Rijken is advocaat bij AKD en redacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Uitspraken van de Governancecommissie Gezondheidszorg: de dans rond de stoel van de bestuurder

Trefwoorden Raad van toezicht, belanghebbende, Zorgbrede Governancecode, stichtingen
Auteurs Mr. dr. A.G.H. Klaassen
SamenvattingAuteursinformatie

    In de periode 2011-2015 heeft de Governancecommissie Gezondheidszorg zeven uitspraken gepubliceerd. Doel van deze bijdrage is een analyse te geven van deze uitspraken. Hieruit blijkt onder meer dat de Governancecommissie een beperkte rolopvatting hanteert. Zij definieert het begrip belanghebbende ruim. Het toetsingskader dat de Governancecommissie gebruikt bij het overnemen van de bestuurstaak door een lid van de raad van toezicht kan consistenter zijn.


Mr. dr. A.G.H. Klaassen
Ageeth Klaassen is universitair docent ondernemingsrecht. Zij doceert het vak Organisatie en bestuur van de zorg in de master Recht van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam; zij is lid van een raad van toezicht van een stichting in de eerstelijnsgezondheidszorg.
Praktijk

Kroniek rechtspraak bestuursrecht

Auteurs Mr. J.A.E. van der Jagt-Jobsen en Mr. M.A. de Vries
SamenvattingAuteursinformatie

    De Kroniek rechtspraak bestuursrecht bespreekt de jurisprudentie van 9 april 2014 tot en met 15 april 2016. De kroniek bevat een overzicht van de belangrijkste bestuursrechtelijke uitspraken op het gebied van de gezondheidszorg: algemeen bestuurs(proces)rechtelijke onderwerpen, uitspraken over de Wet BIG, diverse uitspraken op het terrein van handhaving, Wob-jurisprudentie, een uitspraak over de Wbp, jurisprudentie over de Geneesmiddelenwet, varia en de rapporten van de Nationale Ombudsman.


Mr. J.A.E. van der Jagt-Jobsen
Juliette van der Jagt-Jobsen en Merle de Vries zijn beiden advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen te Den Haag. Juliette is met ingang van 15 juni 2016 in dienst getreden als staats- en bestuursrechtjurist in dienst bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Mr. M.A. de Vries
Juliette van der Jagt-Jobsen en Merle de Vries zijn beiden advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen te Den Haag.