01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Europese (samen?)werking

Auteurs Mr. W.R. Kastelein
Auteursinformatie

Mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein is advocaat/compagnon Nysingh advocaten-notarissen te Zwolle/Utrecht en hoofdredacteur van dit tijdschrift.
Artikel

VPH en dwangpsychiatrie: hoe verder?

Een aanzet voor een principieel debat

Trefwoorden VPH, Dwangpsychiatrie, Discriminatie
Auteurs Mr. dr. S.P.K. Welie en mr. drs. T.P. Widdershoven
SamenvattingAuteursinformatie

    Vanuit VN-verband is aangegeven dat de regulering van dwangpsychiatrie zoals die in Nederland bestaat in het kader van de Wet Bopz en haar beoogde opvolgster, de Wvggz, strijdig is met het door Nederland geratificeerde VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (VPH). Deze strijdigheid is vanuit het kabinet echter ontkend. Bij beide visies worden kanttekeningen geplaatst, waarna twee varianten voor een mogelijke alternatieve dwangregeling bespreking vinden. In de bedoelde varianten bestaat minder wrijving met het VPH en de noties die aan dit verdrag ten grondslag liggen, doordat het begrip ‘geestesstoornis’ daarin geen deel uitmaakt van de juridische criteria ter rechtvaardiging van dwang, te weten 1) wilsonbekwaamheid of 2) gevaar ‘sec’.


Mr. dr. S.P.K. Welie
Sander Welie is als jurist werkzaam bij de Stichting PVP te Utrecht.

mr. drs. T.P. Widdershoven
Ton-Peter Widdershoven is als jurist werkzaam bij de Stichting PVP te Utrecht.
Artikel

Alternatieve geschilbeslechting bij zorgcontractering: snel, laagdrempelig en effectief?

Trefwoorden Zorgcontractering, Good Contracting Practices, Convenant ter instelling van een Onafhankelijke Geschilleninstantie voor Geschillenoplossing en -beslechting Zorgcontractering, Onafhankelijke Geschilleninstantie voor geschillenoplossing en -beslechting zorgcontractering
Auteurs Mr. A.T.H.J. Mingels
SamenvattingAuteursinformatie

    Sinds 2 juni 2016 kan bij geschillen over zorgcontractering mediation, bindend advies of arbitrage worden aangevraagd bij de Onafhankelijke Geschilleninstantie voor geschillenoplossing en -beslechting zorgcontractering, ondergebracht bij het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI). Dit artikel bespreekt de totstandkoming, werking en voor- en nadelen van deze nieuwe manier van geschillenbeslechting.


Mr. A.T.H.J. Mingels
Aurélie Mingels is advocaat in het zorgteam van Loyens & Loeff N.V. te Amsterdam.
Artikel

De voorgestelde wijzigingen van de tuchtrechtprocedure

Trefwoorden Tuchtrecht, Wet BIG, Voorzittersbeslissing, Tuchtklachtfunctionaris
Auteurs Mr. C.C.H. Hersbach
SamenvattingAuteursinformatie

    In december 2016 werd een wetsvoorstel ingediend dat strekt tot wijziging van de Wet BIG. Het voorstel bevat een aantal wijzigingen dat tot doel heeft de klachtinstroom en -afhandeling bij de regionale tuchtcolleges voor de gezondheidszorg te verbeteren, zodat het tuchtrecht beter in staat is om zijn kerntaken te vervullen. In dit artikel is aan de hand van interviews met de voorzitters en secretarissen van de regionale tuchtcolleges onderzocht of het wetsvoorstel naar verwachting tot de beoogde verbetering zal leiden. Geconcludeerd wordt dat waarschijnlijk enkel de tuchtklachtfunctionaris en de voorzittersbeslissing een verbetering vormen en dat de introductie van het griffierecht, de kostenveroordeling en de mogelijkheid voor de klager om zijn klacht tot twee weken voor de terechtzitting te wijzigen, wellicht beter achterwege kunnen blijven.


Mr. C.C.H. Hersbach
Nienke Hersbach was gedurende haar masters als buitengriffier verbonden aan het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam. Dit artikel is een bewerking van de scriptie die zij schreef ter afronding van de master Conflicthantering, rechtspraak en mediation aan de Vrije Universiteit, met de titel: ‘Op weg naar een toekomstbestendig tuchtrecht in de gezondheidszorg?’ en te raadplegen via www.gzrupdates.nl. De auteur bedankt mr. dr. A. Wilken voor de feedback op de eerdere versies van dit artikel.
Column

De wilsbekwame patiënt en zijn mentor of curator

Trefwoorden Wilsbekwaamheid, Vertegenwoordiging, Mentor, Curator
Auteurs Prof. mr. J. Legemaate
SamenvattingAuteursinformatie

    De mogelijkheid bestaat dat een patiënt die een mentor of curator heeft op enig moment wilsbekwaam is met betrekking tot beslissingen over medisch handelen. Wie beslist dan: de patiënt of zijn wettelijk vertegenwoordiger? Over het antwoord op die vraag wordt in het gezondheidsrecht verschillend gedacht. In dit artikel wordt betoogd dat voor de mentor of curator alleen een rol is weggelegd op momenten dat de patiënt wilsonbekwaam is.


Prof. mr. J. Legemaate
Johan Legemaate is hoogleraar gezondheidsrecht AMC/UvA. Tevens is hij lid van de redactie van dit tijdschrift.