Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Article

De voorgestelde wijzigingen van de tuchtrechtprocedure

Trefwoorden Tuchtrecht, Wet BIG, Voorzittersbeslissing, Tuchtklachtfunctionaris
Auteurs Mr. C.C.H. Hersbach
DOI
Auteursinformatie

Mr. C.C.H. Hersbach
Nienke Hersbach was gedurende haar masters als buitengriffier verbonden aan het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam. Dit artikel is een bewerking van de scriptie die zij schreef ter afronding van de master Conflicthantering, rechtspraak en mediation aan de Vrije Universiteit, met de titel: ‘Op weg naar een toekomstbestendig tuchtrecht in de gezondheidszorg?’ en te raadplegen via www.gzrupdates.nl. De auteur bedankt mr. dr. A. Wilken voor de feedback op de eerdere versies van dit artikel.
  • Samenvatting

      In december 2016 werd een wetsvoorstel ingediend dat strekt tot wijziging van de Wet BIG. Het voorstel bevat een aantal wijzigingen dat tot doel heeft de klachtinstroom en -afhandeling bij de regionale tuchtcolleges voor de gezondheidszorg te verbeteren, zodat het tuchtrecht beter in staat is om zijn kerntaken te vervullen. In dit artikel is aan de hand van interviews met de voorzitters en secretarissen van de regionale tuchtcolleges onderzocht of het wetsvoorstel naar verwachting tot de beoogde verbetering zal leiden. Geconcludeerd wordt dat waarschijnlijk enkel de tuchtklachtfunctionaris en de voorzittersbeslissing een verbetering vormen en dat de introductie van het griffierecht, de kostenveroordeling en de mogelijkheid voor de klager om zijn klacht tot twee weken voor de terechtzitting te wijzigen, wellicht beter achterwege kunnen blijven.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.