01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

De Jeugdwet: financiële risico’s belemmeren toegang

Auteurs Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Auteursinformatie

Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Vivianne Dörenberg is universitair docent gezondheidsrecht bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Access_open De herziening van de Wet op de orgaandonatie: een terugblik

Trefwoorden orgaandonatie, grondrechten, nabestaanden, wilsonbekwaamheid
Auteurs Prof. mr. J.K.M. Gevers
SamenvattingAuteursinformatie

    Na jarenlange discussie over het beslissysteem voor postmortale orgaandonatie is dat onlangs door aanvaarding van het initiatief-wetsvoorstel Dijkstra toch gewijzigd. In deze bijdrage wordt dat nieuwe beslissysteem besproken, en wel enerzijds in het licht van de ontwikkelingsgang van het initiatiefwetsvoorstel, anderzijds in de bredere context van de Wet op de orgaandonatie.


Prof. mr. J.K.M. Gevers
Sjef Gevers is emeritus-hoogleraar gezondheidsrecht, AMC/UVA.
Artikel

Deregulering van prestaties in de zorg (wetsvoorstel 34445) – nut en noodzaak

Trefwoorden Wet marktordening gezondheidszorg, prestatie- en tariefregulering, wetsvoorstel 34445
Auteurs Mr. B.A. van Schelven en mr. drs. C.J. de Boer
SamenvattingAuteursinformatie

    Het wetsvoorstel Wet deregulering Wmg laat de Wmg beter aansluiten bij de – nog altijd beoogde – marktwerking in de zorg. Onder de huidige omstandigheden komen evenwel weinig zorgsectoren in aanmerking voor deregulering, waardoor het praktische nut van het wetsvoorstel de komende jaren beperkt is. Hamvraag is daarom of op dit moment een krachtig signaal naar verdere deregulering nodig is of dat met het oog op regelrust temporisering gewenst is.


Mr. B.A. van Schelven
Bas van Schelven is advocaat bij Van Doorne.

mr. drs. C.J. de Boer
Cees Jan de Boer is advocaat bij Van Doorne.
Artikel

Wetsvoorstel Wet verzekerdeninvloed Zvw: één aanpassing nog dringend gewenst

Trefwoorden zorgverzekeraars, inspraak, statuten, ledenraden, permanente vertegenwoordiging
Auteurs Mr. dr. A.G.H. Klaassen
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt onderzocht of het Wetsvoorstel een verbetering is ten opzichte van het Voorontwerp en of er nog aanpassingen nodig zijn. De nadere invulling van een aantal gestelde eisen is een verbetering, evenals de wettelijke vastlegging van het ongevraagd adviesrecht en de aanvulling van de nieuwe regels met een geschillenregeling. De eis dat bepaalde onderwerpen in de statuten van een zorgverzekeraar dienen te worden geregeld, is daarentegen zeer ongewenst. Op dit punt is aanpassing van het Wetsvoorstel dringend gewenst.


Mr. dr. A.G.H. Klaassen
Ageeth Klaassen is universitair docent ondernemingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij doceert het vak Organisatie en bestuur van de zorg in de master Recht van de gezondheidszorg; zij is lid van een raad van commissarissen in de eerstelijnsgezondheidszorg.
Forum

De wil van de wilsonbekwame patiënt

Commentaar op een uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Den Haag

Auteurs Prof. dr. G.A. den Hartogh
SamenvattingAuteursinformatie

    Bespreking van een opmerkelijke zaak van het RTG in Den Haag van 24 juli 2018, waarin het Tuchtcollege een berisping heeft gegeven aan een arts die een euthanasie had uitgevoerd bij een diep-demente vrouw op basis van haar schriftelijke wilsverklaring. Daarin doet het Tuchtcollege een aantal verrassende uitspraken over de manier waarop met de actuele wil van de patiënt rekening moet worden gehouden..


Prof. dr. G.A. den Hartogh
Govert den Hartogh is emeritus hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Met dank aan mr. M. de Bontridder, mr. T.J. Matthijssen en dr. H.W.J.M. Wijsbek voor commentaar en discussie.
Kroniek rechtspraak

Kroniek rechtspraak rechten van de mens

Trefwoorden EVRM, EHRM, rechten van de mens, Schending
Auteurs Prof. mr. A.C. Hendriks
SamenvattingAuteursinformatie

    Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM of Hof) heeft in de periode januari 2017 tot en met augustus 2018 een groot aantal uitspraken gedaan die van belang zijn voor gezondheidsjuristen. Naast uitspraken over onderwerpen waarover het Hof zich in het verleden eerder heeft uitgesproken, zoals het recht op schadevergoeding na een medische fout, de omgang met medische persoonsgegevens en het waarborgen van toegang tot adequate medische zorg, liet het Hof zich uit over onderwerpen als het recht op patiëntveiligheid, het optreden van de autoriteiten jegens psychiatrische patiënten, het recht op cannabis en het voortzetten van levensverlengend handelen in situaties waarin de artsen dat niet langer zinvol achten.


Prof. mr. A.C. Hendriks
Aart Hendriks is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden.

Mr. F. Moss
Frans Moss is advocaat/compliance- en dataprotection-officer KNMP.

Mr. E. Pans
Esther Pans is advocaat bij Kennedy Van der Laan en lid van de redactie van dit tijdschrift.