01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 6, 2018 Alle samenvattingen uitklappen

mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem werkt bij het Amsterdam UMC/locatie AMC, afdeling sociale geneeskunde en is lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Derde evaluatie van de WMO: hoelang kan de wet nog mee?

Trefwoorden Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen, informed consent, CCMO, METC, proefpersonenverzekering
Auteurs mr. dr. M.C. Ploem, mr. N.O.M. Woestenburg, prof. dr. S. van de Vathorst e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    Besproken wordt allereerst het algemene functioneren van de WMO, daarna zoomt het artikel in op het functioneren van de wet ten aanzien van de in de derde evaluatie onderscheiden deelthema’s: de reikwijdte van de wet; het informed consent-vereiste; het functioneren van de toetsingscommissies (CCMO en METC’s); de proefpersonenverzekering en het toezicht op de naleving van de wet. Vervolgens wordt aangegeven welke aanbevelingen het meeste prioriteit hebben en wordt ingegaan op de toekomstbestendigheid van de WMO.


mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem en Johan Legemaate werken bij het Amsterdam UMC/locatie AMC, afdeling sociale geneeskunde en zijn lid van de redactie van dit tijdschrift.

mr. N.O.M. Woestenburg
Nicolette Woestenburg en Suzanne van de Vathorst werken bij Pro Facto resp. het Erasmus MC, vakgroep ethiek en filosofie.

prof. dr. S. van de Vathorst

prof. dr. mr. J.K.M. Gevers
Sjef Gevers is emeritus hoogleraar Gezondheidsrecht.

prof. mr. J. Legemaate
Forum

Aanpassingen van de WGBO

Trefwoorden patiëntenrechten, Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst, bewaartermijn, inzagerecht nabestaanden
Auteurs prof. mr. J. Legemaate
SamenvattingAuteursinformatie

    In juli 2018 heeft de regering een wetsvoorstel tot aanpassing van de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) ingediend. De voorgestelde wijzigingen betreffen vooral het recht van de patiënt op informatie, de bepalingen rond het dossier en het recht van nabestaanden om een dossier van een overleden patiënt te mogen inzien. In deze bijdrage worden de wijzigingen beschreven en becommentarieerd.


prof. mr. J. Legemaate
Johan Legemaate is hoogleraar gezondheidsrecht aan Amsterdam UMC (locatie AMC)/Universiteit van Amsterdam en redacteur van dit tijdschrift.
Kroniek rechtspraak

Kroniek Rechtspraak Tuchtrecht

Trefwoorden Tuchtrecht, tuchtmaatregelen, ouderlijk gezag, hoofdbehandelaarschap
Auteurs mr. C.A. Bol en mr. W.R. Kastelein
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze achtste kroniek Rechtspraak Tuchtrecht die in TvGR wordt gepubliceerd, worden in grote lijnen dezelfde onderwerpen behandeld als in de vorige kroniek. Het gaat dan om uitspraken over ontvankelijkheid en aanverwante procesrechtelijke onderwerpen, vraagstukken rond ouderlijk gezag, hoofdbehandelaarschap en regievoering, bevoegdheid en bekwaamheid, beroepsgeheim en dossiervoering, rapporten en verklaringen, alsmede de (zwaarte van) de door tuchtcolleges opgelegde tuchtmaatregelen.


mr. C.A. Bol
Caressa Bol is promovenda gezondheidsrecht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit Nijmegen en docent/onderzoeker gezondheidsrecht, Erasmus School of Health Policy & Management, Erasmus Universiteit Rotterdam.

mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein is advocaat/compagnon bij Nysingh advocaten-notarissen te Utrecht en hoofdredacteur van dit tijdschrift.

mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem werkt bij het Amsterdam UMC/locatie AMC, afdeling sociale geneeskunde en is lid van de redactie van dit tijdschrift.