01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2019 Alle samenvattingen uitklappen

Mr. R.P. de Roode
Robinetta de Roode is adviseur gezondheidsrecht bij Artsenfederatie KNMG en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Klagen over collega’s binnen het tuchtrecht

Trefwoorden tuchtrecht, klachtgerechtigde, BIG-geregistreerde klager
Auteurs Mr. C.A. Bol, mr. E. Steendam Visser en prof. mr. J.C.J. Dute
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt nagegaan hoe er in de tuchtrechtelijke jurisprudentie vorm gegeven wordt aan de rol van de BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaar die in die hoedanigheid klaagt over een collega. Geconstateerd wordt dat de tuchtrechter niet altijd eenduidig en helder toetst op welke gronden een beroepsbeoefenaar in die hoedanigheid toegang heeft tot de procedure. Gewezen wordt op de wenselijkheid van consistente en heldere toetsing van de ontvankelijkheid, zowel ten aanzien van de vraag wanneer een beroepsbeoefenaar klachtgerechtigd is als ten aanzien van de vraag wanneer het verweten handelen binnen de reikwijdte van het tuchtrecht valt.


Mr. C.A. Bol
Caressa Bol is promovenda gezondheidsrecht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit Nijmegen en docent/onderzoeker gezondheidsrecht, Erasmus School of Health Policy & Management, Erasmus Universiteit Rotterdam.

mr. E. Steendam Visser
Emilia Steendam Visser is junior docent aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht, Universiteit Utrecht.

prof. mr. J.C.J. Dute
Jos Dute is hoogleraar gezondheidsrecht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit Nijmegen en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Geschilbeslechting onder de Wkkgz: de theorie in de praktijk

Over de regels van geschilbeslechting en bindend advies, de mogelijkheden tot vernietiging van het bindend advies en enkele praktijkperikelen in dat verband

Trefwoorden klachtenprocedure, geschilprocedure, bindend advies, informatieplicht, bewijsregels
Auteurs Mr. dr. R.P. Wijne
SamenvattingAuteursinformatie

    De wettelijke regeling omtrent de klachten- en geschilprocedure vervat in de Wkkgz roept in de praktijk vragen op. In dit artikel wordt ingegaan op een aantal van die vragen. Voorts wordt gepoogd de vragen te beantwoorden waarbij de wettelijke kaders omtrent het bindend advies, de informatieplicht, het bewijsrecht en het personen- en familierecht worden betrokken.


Mr. dr. R.P. Wijne
Rolinka Wijne is auteur van de dissertatie Aansprakelijkheid voor zorggerelateerde schade. Een onderzoek naar obstakels in het civiele aansprakelijkheidsrecht en alternatieven voor verhaal van zorggerelateerde schade (diss. Rotterdam), Den Haag: Boom Juridische uitgevers, 2013 (tweede druk 2017), docent Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en medewerker van het Wetenschappelijk Bureau Holla advocaten te Eindhoven. Voorts bekleedt zij diverse andere functies op het terrein van het gezondheidsrecht. De auteur dankt prof. mr. S.D. Lindenbergh en prof. mr. J. Legemaate voor hun commentaar op een conceptversie van dit artikel.
Forum

Euthanasie bij gevorderde dementie: een belangrijke uitspraak

Trefwoorden euthanasie, dementie, schriftelijke euthanasieverklaring, communicatie arts-patiënt, premedicatie
Auteurs Mr. T.J. Matthijssen
SamenvattingAuteursinformatie

    Bespreking van de eerste uitspraak van een tuchtcollege inzake euthanasie bij een diep-demente patiënt. RTG Den Haag acht euthanasie in beginsel toegestaan maar stelt hoge eisen aan het schriftelijke euthanasieverzoek en aan de communicatie tussen arts en patiënt. Volgens de schrijver heeft het tuchtcollege onvoldoende rekening gehouden met de wetsgeschiedenis.


Mr. T.J. Matthijssen
Theo Matthijssen was van 1983 tot zijn pensionering in 2006 verbonden aan het Gerechtshof Arnhem (nu: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden).
Kroniek rechtspraak

Kroniek Mededingingsrecht

Trefwoorden Autoriteit Consument en Markt, Mededingingswet, concentratiecontrole, informele zienswijzen, ziekenhuiszorg
Auteurs Mr. C.T. Dekker, mr. E. Belhadj en mr. V. Jasarevic
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek staat de praktijk van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) centraal voor wat betreft de toepassing van de Mededingingswet in de zorg. Tevens worden twee informele zienswijzen van de ACM en enkele uitspraken van de Rechtbank Rotterdam en het College van Beroep voor het bedrijfsleven over besluiten van de ACM behandeld. Tot slot wordt stilgestaan bij twee door de ACM gepubliceerde leidraden. De periode die door deze kroniek wordt bestreken betreft 1 juli 2016 tot 1 november 2018.


Mr. C.T. Dekker
Cees Dekker is advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen.

mr. E. Belhadj
Ekram Belhadj is advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen.

mr. V. Jasarevic
Vanessa Jasarevic is advocaat bij Nysingh advocaten-notarissen.
Boekbespreking

N. Broeckx, Orgaantransplantatie. Een juridische analyse

Auteurs Prof. mr. J.K.M. Gevers
Auteursinformatie

Prof. mr. J.K.M. Gevers
Sjef Gevers is emeritus-hoogleraar gezondheidsrecht, AMC/UvA.

Mr. dr. R.P. Wijne
Rolinka Wijne is auteur van de dissertatie Aansprakelijkheid voor zorggerelateerde schade. Een onderzoek naar obstakels in het civiele aansprakelijkheidsrecht en alternatieven voor verhaal van zorggerelateerde schade (diss. Rotterdam), Den Haag: Boom Juridische uitgevers, 2013 (tweede druk 2017), docent Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en medewerker van het Wetenschappelijk Bureau Holla advocaten te Eindhoven. Voorts bekleedt zij diverse andere functies op het terrein van het gezondheidsrecht.