01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2019 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

De demente patiënt in het ziekenhuis

Auteurs Mr. dr. E. Pans
Auteursinformatie

Mr. dr. E. Pans
Esther Pans is General Counsel GGZ inGeest, lid-jurist bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam, wetenschappelijk medewerker bij de Faculteit Rechten van de Vrije Universiteit, lid van de Raad van Toezicht van de Levenseindekliniek en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Opnieuw contact zoeken met de patiënt: een artsenplicht?

Trefwoorden recontacting, arts-patiëntrelatie, goed hulpverlenerschap, inspanningsverplichting, whole genome screening
Auteurs Prof. mr. J.K.M. Gevers, mr. dr. M.C. Ploem en prof. dr. W.H. van Harten
Auteursinformatie

Prof. mr. J.K.M. Gevers
Sjef Gevers is emeritus-hoogleraar gezondheidsrecht, Universiteit van Amsterdam.

mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem is universitair docent gezondheidsrecht bij de afdeling Sociale geneeskunde van het Amsterdam UMC en redacteur van dit blad.

prof. dr. W.H. van Harten
Wim van Harten is wetenschappelijk groepsleider in het NKI, hoogleraar aan de Universiteit Twente en voorzitter van de raad van bestuur van Rijnstate.

Dr. E.J.O. Kompanje
Erwin Kompanje is klinisch ethicus, gespecialiseerd in intensive care en spoedeisende geneeskunde werkzaam op de intensive care volwassenen van het Erasmus MC universitair medisch centrum te Rotterdam. Hij was zowel lid van de tijdelijke commissie ‘Vaststellen van de dood bij postmortale orgaandonatie’ (2015) als van de tijdelijke commissie ‘Vaststellen van de dood bij orgaandonatie na euthanasie’ (2018) van de Gezondheidsraad.
Kroniek rechtspraak

Kroniek rechtspraak Wet Bopz

Trefwoorden psychiatrie, verstandelijkgehandicaptenzorg, psychogeriatrie, dwangbehandeling, gedwongen zorg
Auteurs Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze kroniek bevat een selectie van rechtspraak uit de periode van 1 september 2016 tot en met 31 december 2018. Er is aandacht voor uitspraken met betrekking tot de criteria voor opneming, procedurele vereisten, eisen rondom ‘bijzondere’ machtigingen en aspecten van onvrijwillig verblijf. Speciale aandacht is er voor de forensische setting.


Mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Vivianne Dörenberg is universitair docent gezondheidsrecht bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc, en redacteur van dit tijdschrift.
Kroniek rechtspraak

Kroniek rechtspraak zorgverzekeringsrecht

Trefwoorden langdurige zorg, Zvw, AWBZ, Wlz, zorgverzekeringrecht
Auteurs Mr. C. van Balen en mr. C.M.E. Michels
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel bespreken de auteurs een selectie van gepubliceerde rechtspraak die betrekking heeft op de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wet langdurige zorg (Wlz) uit de periode 1 april 2017 tot 1 januari 2019.


Mr. C. van Balen
Chris van Balen is senior inspecteur bij de afdeling systeemtoezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens, waar hij coördinator van het cluster gezondheidszorg is.

mr. C.M.E. Michels
Elize Michels is senior beleidsmedewerker bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.