01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2019 Alle samenvattingen uitklappen

Mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein is advocaat/compagnon bij Nysingh advocaten-notarissen te Utrecht en hoofdredacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Past een vaccinatieplicht binnen het EVRM-regime?

Trefwoorden vaccinatieplicht, kinderopvang, EVRM, AWGB, Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind
Auteurs Dr. R.H.M. (Roland) Pierik
SamenvattingAuteursinformatie

    Al jaren daalt in Nederland de vaccinatiegraad, waardoor ziekten als mazelen en de bof opnieuw dreigen de kop op te steken. Om dit tegen te gaan zijn recent in de Nederlandse politiek twee meer verplichtende maatregelen voorgesteld. Dit artikel analyseert de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden van deze voorstellen, met name in de context de van de grondrechten waarmee ze zouden kunnen botsen: artikel 2 EVRM (recht op leven), artikel 8 EVRM (onaantastbaarheid van het lichaam) en/of artikel 9 EVRM: (vrijheid van godsdienst en levensovertuiging) en het daaruit volgende Nederlandse gelijkebehandelingsrecht.


Dr. R.H.M. (Roland) Pierik
Roland Pierik is universitair hoofddocent rechtsfilosofie aan de afdeling Algemene Rechtsleer van de Universiteit van Amsterdam.
Artikel

Kan de aangepaste Belgische abortuswet ook Nederland inspireren?

Trefwoorden abortus, abortus in België, abortus in Nederland, Wet afbreking zwangerschap
Auteurs Mr. P.L. Garré
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel bespreekt de recente wijzigingen aan de Belgische abortuswetgeving en gaat na of sommige aanpassingen ook nuttig kunnen zijn voor een hervorming van de Waz. Deze wijzigingen in de Belgische wetgeving dienen slechts in beperkte mate als inspiratiebron voor een mogelijke aanpassingen aan de Nederlandse wetgeving.


Mr. P.L. Garré
Patrick Garré is jurist en economist bij de Belgische Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.
Forum

Beroepsgeheim en verschoningsrecht, reikwijdte discussies

Trefwoorden beroepsgeheim, verschoningsrecht, reikwijdte
Auteurs Mr. W.R. Kastelein
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt de reikwijdte van het beroepsgeheim en het verschoningsrecht in de zorg besproken aan de hand van de recente strafrechtelijke, tuchtrechtelijke en civielrechtelijke jurisprudentie. Ten opzichte van wie geldt het beroepsgeheim en welke gronden kunnen er zijn voor doorbreking? Geconstateerd wordt dat de KNMG meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld 2018 onvoldoende duidelijkheid biedt.


Mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein is advocaat/compagnon bij Nysingh advocaten-notarissen te Utrecht en hoofdredacteur van dit tijdschrift.
Kroniek rechtspraak

Kroniek rechtspraak Europees recht

Trefwoorden geneesmiddelen, hulpmiddelen, beroepskwalificaties, discriminatie, mededinging
Auteurs mr. N.A.D. Groot, mr. M.A.M. Verduijn en mr. drs. J.J. Rijken
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze kroniek bevat een overzicht van de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) en het Gerecht van de Europese Unie (Gerecht EU) op het gebied van het gezondheidsrecht in de afgelopen twee jaar. De precieze kroniekperiode is 1 februari 2017 tot 1 april 2019.


mr. N.A.D. Groot
Nikee Groot is advocaat bij AKD te Brussel.

mr. M.A.M. Verduijn
Margriet Verduijn is advocaat bij Pels Rijcken te Den Haag.

mr. drs. J.J. Rijken
Joris Rijken is advocaat bij AKD te Amsterdam en lid van de redactie van dit tijdschrift.

Mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem is docent en onderzoeker gezondheidsrecht Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam en lid van de redactie van dit tijdschrift.