01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2020 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Afscheid Jos Dute

Trefwoorden gezondheidsrecht
Auteurs Mr. W.R. Kastelein
SamenvattingAuteursinformatie


Mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein is advocaat/compagnon bij Nysingh advocaten-notarissen N.V. en hoofdredacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Access_open Preventie is niet vrijblijvend

Over het preventie-oeuvre van Jos Dute

Trefwoorden infectieziektenbestrijding, COVID-19, alcoholregulering, gedragsrisico’s, mensenrechten
Auteurs Prof. mr. B.C.A. Toebes
SamenvattingAuteursinformatie

    Doel van deze bijdrage is om bloot te leggen hoe Jos Dute heeft bijgedragen aan het preventiediscours. Na een bespreking van Dutes inaugurale rede volgt een uitgebreide analyse van infectieziektenregulering in het licht van de recente uitbraak van COVID-19. Dit gevolgd door een kortere analyse van de regulering van alcohol.


Prof. mr. B.C.A. Toebes
Brigit Toebes is hoogleraar Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Artikel

De Wet op het bevolkingsonderzoek op de schop: ‘het spoor helaas een beetje kwijtgeraakt’

Trefwoorden bevolkingsonderzoek, preventief gezondheidsonderzoek, vergunning, screening, health checks
Auteurs Prof. dr. W.J. Dondorp en mr. M.C. Ploem
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staan de plannen van de regering voor wijziging van de Wet op het bevolkingsonderzoek centraal. Doel van die wet – die eenmaal gewijzigd zal voortbestaan onder de titel Wet preventief gezondheidsonderzoek – is burgers te beschermen tegen bevolkingsonderzoeken die een risico opleveren voor hun lichamelijke gezondheid of psychisch welzijn. De auteurs brengen de belangrijkste voorgenomen wetswijzigingen in beeld, en plaatsen daar enkele kritische kanttekeningen bij.


Prof. dr. W.J. Dondorp
Wybo Dondorp is universitair hoofddocent biomedische ethiek en Socrates hoogleraar humanisme en ethiek van reproductieve geneeskunde bij de Universiteit Maastricht, Afd. Metamedica en onderzoeksscholen CAPHRI en GROW. Hij was lid van de Commissie BVO van de Gezondheidsraad.

mr. M.C. Ploem
Corrette Ploem is universitair docent gezondheidsrecht bij het AMC, Afd. Sociale Geneeskunde, lid van de Commissie BVO van de Gezondheidsraad en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Coronamaatregelen in de ggz: zorgen over rechtmatigheid en rechtsbescherming

Trefwoorden coronapandemie, vrijheidsbeperkingen, rechtsbescherming, intramurale ggz, patiëntenrechten
Auteurs Mr. drs. T.P. Widdershoven
SamenvattingAuteursinformatie

    Met het oog op de coronapandemie zijn in de intramurale ggz beduidende beperkingen doorgevoerd: het ontvangen van bezoek, de vrijheid van bewegen in de kliniek en het verlof om de kliniek te verlaten worden aanmerkelijk begrensd. In deze bijdrage worden vraagtekens geplaatst bij de rechtmatigheid van deze collectieve maatregelen die op instellingsniveau worden vastgesteld. Bedenkingen zijn er tevens ten aanzien van te signaleren beperkingen in het klachtrecht en inspectietoezicht. De rechtsbescherming van opgenomen psychiatrische patiënten lijkt medio april 2020 niet op orde.


Mr. drs. T.P. Widdershoven
Ton-Peter Widdershoven is jurist bij Stichting PVP en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Vaccinatie van jonge kinderen: vrijwillig of (soms) toch verplicht?

Trefwoorden vaccinatieplicht, vaccinatiegraad, patiëntenrechten, toegang kinderopvang
Auteurs Prof. mr. J. Legemaate
SamenvattingAuteursinformatie

    Van oudsher is in Nederland het vaccinatiebeleid bij jonge kinderen gebaseerd op vrijwilligheid. Onder meer naar aanleiding van een dalende vaccinatiegraad wordt er in toenemende mate voor gepleit in het vaccinatiebeleid elementen met een verplicht karakter op te nemen. Dit zien we ook terug in een wetsvoorstel dat de Tweede Kamer in februari 2020 aanvaardde. In deze bijdrage wordt de discussie over vrijwillig versus verplicht in kaart gebracht en besproken.


Prof. mr. J. Legemaate
Johan Legemaate is hoogleraar gezondheidsrecht, Amsterdam UMC/Universiteit van Amsterdam. De auteur is lid van de redactie van dit tijdschrift en maakte deel uit van de onderzoeksgroep die in december 2019 het Nivel-rapport ‘Maatregelen om de vaccinatiegraad in Nederland te verhogen’ publiceerde.
Artikel

Over hulp bij zelfdoding

Enkele gedachten naar aanleiding van de recente uitspraak van het Bundesverfassungsgericht

Trefwoorden hulp bij zelfdoding, euthanasiewetgeving, BVerfG, zelfbeschikkingsrecht, voltooid leven
Auteurs Prof. mr. J.K.M. Gevers
SamenvattingAuteursinformatie

    Recent heeft het Duitse constitutionele hof een baanbrekende uitspraak gedaan waarin een wettelijke bepaling die het verlenen van hulp bij zelfdoding aan banden legt, met een beroep op het zelfbeschikkingsrecht nietig wordt verklaard. Volgens het hof zijn de mogelijkheden voor de wetgever op dit gebied grenzen te stellen zeer beperkt. Naar aanleiding van de uitspraak wordt ingegaan op de rol van de rechter, het oprukkend zelfbeschikkingsrecht en de positie van hulp bij zelfdoding ten opzichte van euthanasie.


Prof. mr. J.K.M. Gevers
Sjef Gevers is emeritus hoogleraar gezondheidsrecht, Amsterdam UMC/Universiteit van Amsterdam.
Artikel

De rechtsontwikkeling in het tuchtrecht: van kindermishandeling tot euthanasie

Trefwoorden tuchtrecht, Centraal Tuchtcollege, euthanasie bij dementie
Auteurs Mr. W.R. Kastelein
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage behandelt de tuchtrechtelijke jurisprudentie in het licht van het debat dat Jos Dute vele malen voerde over de rechtsontwikkeling in het tuchtrecht in de zorg en de rol en positie van het Centraal Tuchtcollege. Daarbij wordt aandacht geschonken aan de recente tuchtrechtelijke jurisprudentie, onder andere inzake euthanasie bij dementie in het licht van de conclusie van de PG bij de Hoge Raad.


Mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein is advocaat/compagnon bij Nysingh advocaten-notarissen N.V. en hoofdredacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Alternatieve behandeling en het toezicht van de IGJ

Trefwoorden alternatieve behandelaars, IGJ, effectief toezicht, artikel 2 lid 3 Wkkgz, professionele standaard
Auteurs Prof. mr. J.H. Hubben
SamenvattingAuteursinformatie

    In de Wkkgz (2006) is de IGJ aangewezen als toezichthouder op niet-BIG-registreerde alternatieve beroepsbeoefenaren. De wet kent een speciale, strenge toetsingsnorm voor de deze categorie behandelaars. Er valt moeilijk inzicht te krijgen in de wijze waarop de IGJ aan dit nieuwe toezicht gestalte geeft. De vraag rijst of de IGJ zich daarbij niet te terughoudend opstelt.


Prof. mr. J.H. Hubben
Joep Hubben is hoogleraar Gezondheidsrecht aan, achtereenvolgens, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast sinds 1992 als advocaat verbonden aan Nysingh advocaten & notarissen, thans als of counsel. Voordien o.a. werkzaam als raadsheer Gerechtshof en raadadviseur wetgeving.
Artikel

Ouderenzorg en recht op preventie

Trefwoorden zelfredzaamheid, maatwerk, zorgstelsel, bezuiniging, specialist ouderengeneeskunde
Auteurs Prof. mr. H.D.C. Roscam Abbing
SamenvattingAuteursinformatie

    ‘Voorzorg’ en samenwerking van het medisch en sociaal domein ten behoeve van ouderenzorg zijn essentieel. Gemeenten hebben een belangrijke taak in het formuleren van maatregelen bij gezondheidsbedreigingen. Risico’s als gevolg van bezuinigingen op thuiszorg kunnen worden voorkomen door de specialist ouderengeneeskunde in te schakelen. Preventief ouderenbeleid levert gezondheidswinst.


Prof. mr. H.D.C. Roscam Abbing
Henriette Roscam Abbing is emeritus hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht