01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 6, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Meer ruimte voor verplichte anticonceptie?

Trefwoorden gezondheidsrecht
Auteurs Mr. R.P. de Roode
Auteursinformatie

Mr. R.P. de Roode
Robinetta de Roode is adviseur gezondheidsrecht bij Artsenfederatie KNMG en redacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Access_open Wie B zei mag geen A zeggen

De kwestie van de switchende spermadonoren

Trefwoorden kunstmatige donorbevruchting, donorgegevens, het recht van het kind zijn of haar ouders te kennen, afstammingsgegevens, Wdkb
Auteurs Mr. drs. S.E. Garvelink
SamenvattingAuteursinformatie

    De term ‘switchers’ wordt gebruikt voor spermadonoren die in het verleden als bekende donor gedoneerd hebben, maar later toch niet akkoord zijn met verstrekking van hun persoonsgegevens aan de met hun zaad verwekte kinderen. De Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting lijkt donoren van vóór de inwerkingtreding van die wet de mogelijkheid te geven om zo een switch te maken. Dit jaar waren er twee uitspraken in zaken waarin bij de rechter de bekendmaking van de identiteit van zo’n switcher werd geëist. In dit artikel worden deze uitspraken vergeleken en wordt vooruitgeblikt naar een mogelijke wetswijziging.


Mr. drs. S.E. Garvelink
Sebastiaan Garvelink is advocaat bij Van Benthem & Keulen te Utrecht.
Artikel

Het recht op vrije aanbiederskeuze binnen de Wet langdurige zorg

Trefwoorden het recht op vrije artsenkeuze, Zelfbeschikkingsrecht, persoonsgebonden budget, hinderpaalcriterium, maatwerkovereenkomst
Auteurs Mr. B. Wallage
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel onderzoekt de auteurs op welke wijze het recht op vrije artsenkeuze c.q. aanbiederskeuze is uitgewerkt binnen de langdurige zorg. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met het de Zorgverzekeringswet en het sociaal domein.


Mr. B. Wallage
Bastiaan Wallage is advocaat te Utrecht en als buitenpromovendus verbonden aan de Universiteit Leiden. Tevens is hij als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.
Artikel

De wettelijke regeling van de verwijsindex risicojongeren: wel of niet tijd voor herbezinning?

Trefwoorden wetsevaluatie, signaleringssysteem, samenwerking, informatie-uitwisseling
Auteurs Mr. N.O.M. Woestenburg en mr. dr. V.E.T. Dörenberg
SamenvattingAuteursinformatie

    In 2019-2020 werd voor de tweede keer de Wet verwijsindex risicojongeren geëvalueerd. In dit artikel doen wij verslag van de belangrijkste bevindingen van deze evaluatie. Achtereenvolgens worden behandeld: de achtergrond van de wet en drie thema’s die in de evaluatie centraal stonden, te weten de implementatie, het gebruik en de werking van de verwijsindex. We sluiten af met een beschouwing over de toekomstbestendigheid van de landelijke verwijsindex en betrekken hierbij ook de reactie van de staatssecretaris van VWS uit december 2020.


Mr. N.O.M. Woestenburg
Nicolette Woestenburg is werkzaam bij Pro Facto als (senior) bestuurskundig onderzoeker.

mr. dr. V.E.T. Dörenberg
Vivianne Dörenberg werkt als universitair docent gezondheidsrecht bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc.
Artikel

Initiatiefwetsvoorstel invloed van zorgverleners: een goed idee of niet?

Trefwoorden Wkkgz, VAR, bestuursraad, CNO, governance
Auteurs Mr. dr. A.G.H. Klaassen
SamenvattingAuteursinformatie

    Zorgverleners moeten hun stem kunnen laten horen in zorgorganisaties. Bij het oplossen van de tekorten op de arbeidsmarkt kan het vastleggen van hun invloed een belangrijke rol spelen. Voor deze invloed bestaat in elk geval voldoende draagvlak. Alleen is het voor een wettelijke verplichting nog te vroeg.


Mr. dr. A.G.H. Klaassen
Ageeth Klaassen is universitair hoofddocent ondernemings- en gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Kroniek rechtspraak

Kroniek Rechtspraak Tuchtrecht 2021

Trefwoorden tuchtmaatregelen, regiebehandelaar, ontvankelijkheid, COVID, dossiervoering
Auteurs Mr. C.A. Bol, mr. W.R. Kastelein en mr. D. Zwartjens
SamenvattingAuteursinformatie

    In de Kroniek Rechtspraak Tuchtrecht zijn de voor de rechtsontwikkeling interessante uitspraken verwerkt over de periode van 1 november 2019 tot en met 15 mei 2021. Het gaat om uitspraken over ontvankelijkheid en aanverwante procesrechtelijke onderwerpen, vraagstukken rond ouderlijk gezag, samenwerkingsproblemen, dossiervoering, bekwaamheden en bevoegdheden, de zwaarte van de door tuchtcolleges opgelegde maatregelen. Prioriteit is daarbij gegeven aan die onderwerpen die in een significant aantal zaken tot een tuchtrechtelijke beslissing hebben geleid. Tot slot komen ook de eerste COVID-gerelateerde uitspraken aan bod.


Mr. C.A. Bol
Caressa Bol is docent en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de Erasmus School of Health Policy & Management.

mr. W.R. Kastelein
Willemien Kastelein was tot 1 april 2021 advocaat/compagnon Zorg bij Nysingh advocaten-notarissen N.V. te Utrecht en hoofdredacteur van dit tijdschrift.

mr. D. Zwartjens
Danielle Zwartjens is advocaat Zorg bij Nysingh advocaten-notarissen N.V. te Utrecht.
Kroniek rechtspraak

Kroniek rechtspraak Wet verplichte ggz en Wet zorg en dwang

Deel 2

Trefwoorden jurisprudentie, Wvggz, Wzd, psychiatrie, ouderengeneeskunde
Auteurs Mr. dr. E. Plomp
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit is de eerste kroniek met betrekking tot de Wet verplichte ggz (Wvggz) en Wet zorg en dwang (Wzd). Deze heeft primair betrekking op de jurisprudentie in het jaar 2020. Om een zo actueel mogelijk overzicht te bieden zijn hierin echter ook de uitspraken van de Hoge Raad en de voor de interpretatie van de wet meest relevante rechtbankuitspraken uit de periode tussen 1 januari en 1 augustus 2021 meegenomen. Deel 1, dat verschenen is in TvGR 2021, afl. 5, heeft betrekking op de rechtspraak met betrekking tot de Wvggz (verplichte zorg, zorgmachtiging, crisismaatregel en opeenvolging en stapeling van maatregelen). Dit tweede deel bevat een vervolg hierop (verlenen van verplichte zorg en klachtrecht/schadevergoeding) en daarnaast een bespreking van de rechtspraak met betrekking tot de Wzd en de samenloop tussen de Wvggz en de Wzd.


Mr. dr. E. Plomp
Emke Plomp is psychiater, gezondheidsjurist/juridisch adviseur, mediator bij PSYCHOLEX en senior onderzoeker bij het Amsterdam UMC.
Boekbespreking

Klaas Rozemond, Het zelfgekozen levenseinde

Auteurs Mr. dr. L. Postma
Auteursinformatie

Mr. dr. L. Postma
Liselotte Postma is universitair docent strafrecht en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.