01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2023 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Een stelsel met zorgen

Auteurs Mr. M.F. van der Mersch
Auteursinformatie

Mr. M.F. van der Mersch
Melita van der Mersch is advocaat/partner bij Velink & De Die advocaten en redacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Access_open Verplichte anticonceptie op basis van de Wvggz en de juridische status van het toekomstige kind

Trefwoorden belang van het toekomstige kind, nasciturus-fictie, het nog niet verwekte kind, potentieel toekomstige personen, niet-bestaan
Auteurs Mr. L. ten Haaf
SamenvattingAuteursinformatie

    Volgens de Hoge Raad biedt de Wvggz geen wettelijke basis voor verplichte anticonceptie om de belangen van het toekomstige kind te beschermen. Anticonceptie omwille van het toekomstige kind is alleen mogelijk als daar een aparte rechtsgrond voor wordt gecreëerd. Dit werpt de vraag op of het recht überhaupt iets kan met de belangen van het toekomstige kind dat niet geboren wordt.


Mr. L. ten Haaf
Lisette ten Haaf is universitair docent rechtstheorie aan de Universiteit Utrecht.
Artikel

Wat is de rol van het recht als er iets misgaat in de gezondheidszorg?

Trefwoorden klachtrecht, tuchtrecht, openheid, incident, calamiteit
Auteurs Mr. dr. B.S. Laarman
SamenvattingAuteursinformatie

    Na een medisch incident is het voor patiënt en zorgverlener belangrijk dat openheid wordt gegeven. Promotieonderzoek naar de rol van het recht als er iets misgaat in de gezondheidszorg wijst uit dat juridische procedures verstorend kunnen werken in het geven van openheid en een goede afwikkeling van schade.


Mr. dr. B.S. Laarman
Berber Laarman is universitair docent aan de afdeling Privaatrecht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Artikel

De begrippen ‘uitzichtloos’ en ‘redelijke andere oplossing’ in de Euthanasie­Code 2022 van de RTE, bezien in het licht van de wetsgeschiedenis

Trefwoorden Euthanasiewet, Euthanasiewet, zorgvuldigheidseisen, zorgvuldigheidseisen, wetsuitleg, wetsuitleg, palliatieve zorg, palliatieve zorg, palliatieve sedatie, palliatieve sedatie
Auteurs Mr. T.J. Matthijssen en Mr. T.J. Matthijssen
SamenvattingAuteursinformatie

    ‘Uitzichtloos’ en ‘redelijke andere oplossing’ zijn centrale begrippen in de Euthanasiewet. Een analyse van de wetsgeschiedenis leidt tot de conclusie dat aan deze begrippen zowel in de uitvoeringspraktijk van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie als in de vakliteratuur een andere betekenis wordt toegekend dan de wetgever destijds voor ogen heeft gestaan.


Mr. T.J. Matthijssen
Theo Matthijssen is oud-rechter. Hij was van 1983 tot zijn pensionering in 2006 verbonden aan het Gerechtshof Arnhem (nu: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden).

Mr. T.J. Matthijssen
Theo Matthijssen is oud-rechter. Hij was van 1983 tot zijn pensionering in 2006 verbonden aan het Gerechtshof Arnhem (nu: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden).
Kroniek rechtspraak

Kroniek wetgeving gezondheidsrecht 2023

Trefwoorden gezondheidszorg, regelgeving, wetsvoorstel, overzicht, ontwikkeling
Auteurs Mr. W.F. van der Wel en Mr. M.E. Jannink
SamenvattingAuteursinformatie

    De kroniek geeft een overzicht van ontwikkelingen in de Nederlandse wetgeving relevant voor de gezondheidszorg in het jaar 2022. Hoewel het kabinet ambities heeft om diverse knelpunten in de zorg aan te pakken, bleven grote ontwikkelingen op zorgwetgevingsgebied dit jaar nog uit. In deze editie met name updates over wetsvoorstellen uit vorige edities en een blik op wat komen gaat.


Mr. W.F. van der Wel
Willemijn van der Wel is juridisch adviseur bij OLVG te Amsterdam.

Mr. M.E. Jannink
Marlou Jannink is advocaat bij AKD te Amsterdam.