Tijdschrift voor Jeugdrecht

Article

Minderjarige slachtoffers van seksueel geweld vaak in juridisch vacuüm bij uithuisplaatsingen

Trefwoorden Jeugdbescherming, Seksueel geweld tegen kinderen, Gesloten jeugdhulp, Drangkader, Uithuisplaatsingen
Auteurs A. Kuipers MSc., D.D. Pennings MSc., Dr. M. van der Bruggen en Prof. dr. mr. C.R.J.J. Rijken
DOI
Auteursinformatie

A. Kuipers MSc.
A. Kuipers MSc. is onderzoeker bij de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

D.D. Pennings MSc.
D.D. Pennings MSc. is senior adviseur bij de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Dr. M. van der Bruggen
Dr. M. van der Bruggen is senior onderzoeker bij de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Prof. dr. mr. C.R.J.J. Rijken
Prof. dr. mr. C.R.J.J. Rijken is Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.
  • Samenvatting

      Binnen de jeugdzorg is sprake van een verschuiving van gesloten naar niet-gesloten uithuisplaatsingen. Dit geldt ook voor minderjarige slachtoffers van seksueel geweld. Terwijl uithuisplaatsingen in een gesloten setting gepaard gaan met de nodige waarborgen en juridische bijstand, ontbreekt dit bij de uithuisplaatsingen in een niet-gesloten setting. Dit artikel bespreekt deze verschillende soorten uithuisplaatsingen; de gesloten plaatsing, de gedwongen open plaatsing en de vrijwillige open plaatsing. Tussen het gedwongen en vrijwillig kader bestaat een tussenkader, een niet bij wet vastgelegd drangkader waarbij jeugdzorg kan aandringen bij gezinnen om ‘vrijwillig’ mee te werken aan een uithuisplaatsing. Minderjarige slachtoffers van seksueel geweld krijgen steeds vaker te maken met dit drangkader en belanden daarmee in een juridisch vacuüm. Daarnaast zien we dat minderjarige slachtoffers van seksueel geweld vaker dan andere minderjarigen die jeugdhulp krijgen uit huis worden geplaatst en vaker gesloten worden geplaatst. Vanuit de ambitie de positie van slachtoffers van seksueel geweld tegen kinderen te versterken is de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen bezorgd over deze bevindingen en ontwikkelingen. Dit artikel geeft een analyse van de positie van kinderen en jongeren bij gesloten, gedwongen en ‘vrijwillige’ uithuisplaatsingen met een focus op minderjarige slachtoffers van seksueel geweld. Deze bijdrage beantwoordt de vraag wat er nodig is om deze kwetsbare kinderen beter te beschermen bij uithuisplaatsing en in die context de juiste hulp te bieden.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.