Tvo_2542-5315_2023_007_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Ontslagrecht

Meer op het gebied van Arbeidsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Van de redactie

Artikel

Vertrouwen in het ontslag

Trefwoorden Ontslag, Ontslaggronden, Cumulatie, Payroll
Auteurs prof. mr. Ronald Beltzer
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel gaat de auteur in op de in het regeerakkoord 2017 voorgestelde maatregelen ten aanzien van ontslag. Voorts gaat hij in op het recent verschenen wetsvoorstel ten aanzien van payrolling.


prof. mr. Ronald Beltzer
Ronald Beltzer is hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.
Artikel

Constar Plastics: aanzegging of opzegging – overgangsrecht en opvolgend werkgeverschap

Trefwoorden Constar, Aanzegging, Opzegging, Overgangsrecht, Opvolgend werkgeverschap
Auteurs mr. Steven Palm
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel bespreekt de uitspraak van de Hoge Raad inzake Constar Plastics. De Hoge Raad beantwoordt twee vragen. (i) Kan een schriftelijke aanzegging als bedoeld in artikel 7:668 lid 1 BW onder omstandigheden als een opzegging van de werkgever worden beschouwd? (ii) Welke maatstaf voor opvolgend werkgeverschap geldt bij een werkgeverswissel die plaatsvond voor 1 juli 2015? Het artikel bevat een nadere analyse van de beslissing van de Hoge Raad en beschrijft de (proces)rechtelijke consequenties van deze uitspraak voor de rechtspraktijk.


mr. Steven Palm
Steven Palm is advocaat te Rotterdam.
Artikel

Perikelen bij einde dienstverband wegens leeftijd

Trefwoorden Leeftijdsontslag, Pensioenbeding, Opzegging leeftijd, Pensioenopzegging, AOW-leeftijd
Auteurs mr. Marit Beukhof
SamenvattingAuteursinformatie

    Bij pensioen- leeftijd ontslag kunnen partijen voor onverwachte situaties komen te staan. In dit artikel komen verschillende problemen rond leeftijdsontslag aan de orde. Zo kan bij een pensioen-/leeftijdsontslagbeding onduidelijk zijn op welk moment partijen een einde van rechtswege hebben beoogd. Ook komen de knelpunten van de opzegmogelijkheid van artikel 7:669 lid 4 BW aan bod. Tot slot wordt ingegaan op de herplaatsingsverplichtingen bij de AOW- en pensioengerechtigde werknemer en het uitsluiten van het recht op een transitievergoeding.


mr. Marit Beukhof
Marit Beukhof is onderzoeker en ontwikkelaar bij ArbeidsmarktResearch UvA B.V. (www.magontslag.nl).
Artikel

De cao en het schriftelijkheidsvereiste in het arbeidsrecht

Trefwoorden schriftelijkheidsvereiste, semidwingend, cao, proeftijd, wijziging
Auteurs mr. Niels Jansen
SamenvattingAuteursinformatie

    Aan de eis dat alleen bij geschrift of in de arbeidsovereenkomst van een bepaalde wettelijke regeling kan worden afgeweken of dat een bepaald beding alleen schriftelijk kan worden overeengekomen ligt in hoofdzaak niet altijd dezelfde gedachte ten grondslag. Soms is dat een waarborg voor een zich goed rekenschap gevende werknemer die niet te lichtvaardig instemt met een bepaalde arbeidsvoorwaarde, soms ligt aan die eis de bescherming van de werknemer ten grondslag en soms is het een combinatie van beide. In dit artikel wordt besproken dat in die gevallen waarin de wet een schriftelijke overeenkomst eist en de beschermingsgedachte vooropstaat, een regeling bij cao toereikend is om van een schriftelijke overeenkomst te spreken.


mr. Niels Jansen
Niels Jansen is als docent/onderzoeker arbeidsrecht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.