Tvo_2542-5315_2023_007_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Ontslagrecht

Meer op het gebied van Arbeidsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Van de redactie

Artikel

Access_open Dismissal protection in Germany

Trefwoorden Statutory and judge-made dismissal protrection in germany, Dismissal protection and constitutional law, The importance of the case law, Legal principles, Payments during sickness
Auteurs dr. Bernd Waas
SamenvattingAuteursinformatie

    The article provides overview of the main elements of protection against dismissal in germany. In particular, the possible reasons for dismissal and the substantive requirements are discussed. The procedural aspects and remedies are also dealt with. Finally, it is explained, how the payment during sickness is organized.


dr. Bernd Waas
Bernd Waas is Chair of Labour Law and Civil Law under consideration of European and International Labour Law at Goethe-Universität.
Artikel

Ontslag van de genormaliseerde ambtenaar: veertien maanden Wnra

Trefwoorden genormaliseerde ambtenaar, Wnra, Ambtenarenwet 2017, publiek arbeidsrecht
Auteurs mr. Saar van Waegeningh en mr. Jolijn van Maurik
SamenvattingAuteursinformatie


mr. Saar van Waegeningh
Saar van Waegeningh is advocaat bij BINGH Advocaten in Amsterdam en gespecialiseerd in zowel het ambtenaren- als het arbeidsrecht.

mr. Jolijn van Maurik
Jolijn van Maurik is advocaat bij BINGH Advocaten in Amsterdam en gespecialiseerd in zowel het ambtenaren- als het arbeidsrecht.
Artikel

Hoe vangen we zieke uitzendkrachten op?

Trefwoorden uitzendbeding, opzegverbod, ziekte, uitzendkracht, allocatiefunctie
Auteurs mr. dr. Niels Jansen
SamenvattingAuteursinformatie

    Is gebruik van het zogenoemde uitzendbeding bij ziekte toelaatbaar? De beantwoording van deze vraag staat centraal in deze bijdrage. Op basis van een analyse van rechtspraak, literatuur, dogmatiek en wetsgeschiedenis komt de auteur tot de conclusie dat dit gebruik in beginsel niet toelaatbaar is. Een uitzondering op deze hoofdregel is aan de orde wanneer het uitzendwerk voorziet in een tijdelijke en dringende personeelsbehoefte. In dat bestaat er volgens de auteur immers een voldoende rechtvaardiging voor uitzonderingen die wringen met fundamentele uitgangspunten van het Nederlandse arbeidsrecht.


mr. dr. Niels Jansen
Niels Jansen is Universitair Docent arbeidsrecht bij de UvA en als onderzoeker verbonden aan het multidisciplinaire onderzoeksinstituut AIAS-HSI.
Artikel

Transitievergoeding verschuldigd, en nu?

Hoe te werken met de transitievergoeding in de praktijk

Trefwoorden Transitievergoeding, Looncomponenten, Fiscale aspecten, Scholing(skosten), Wet Arbeidsmarkt in Balans
Auteurs mr. Thirza van Loon en Lieke Westland LLB
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt ingegaan op de situatie dat een transitievergoeding verschuldigd is en alles wat daarbij komt kijken. De auteurs leggen uit welke looncomponenten wel of niet onder de transitievergoeding vallen en hoe de transitievergoeding berekend wordt. Verder wordt aandacht besteed aan de fiscale behandeling van de transitievergoeding en (gelijkwaardige) ontslagvoorzieningen.


mr. Thirza van Loon
Thirza van Loon is zelfstandig jurist.

Lieke Westland LLB
Lieke Westland is werkzaam bij ArbeidsmarktResearch UvA BV (www.magontslag.nl).