Voetbal- & Sportjuridische Zaken

Article

De rol van het strafrecht in en rondom het voetbal

Een inventarisatie met aandacht voor onrechtmatigheid en de ultimum remedium-gedachte

Trefwoorden sport- en spelsituatie, exceptie, matchfixing, strafbaarstelling, handhaving
Auteurs Sven Bakker
Auteursinformatie

Sven Bakker
Mr. dr. S.R. (Sven) Bakker is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
  • Samenvatting

      Het strafrecht staat erom bekend dat het met een zekere terughoudendheid moet worden toegepast. Alleen indien inzet van andere middelen niet effectief is, is het aangewezen om het strafrecht in te zetten tegen ongeoorloofd gedrag. Tegelijkertijd klinkt de roep om inzet van het strafrecht als doelmatig en afschrikwekkend middel steeds luider, zo ook in het kader van aan voetbal gerelateerde feiten. Deze noties doen de vraag rijzen wat de precieze rol van het strafrecht in en rondom het voetbal is (of moet zijn). Die vraag wordt beantwoord met aandacht voor twee uitgangspunten in het strafrecht: onrechtmatigheid en de ultimum remedium-gedachte.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.