Ara_1568-6639_2023_022_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Arbeidsrechtelijke Annotaties

Meer op het gebied van Arbeidsrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Inleiding

Arbeidsrechtelijke Annotaties (ArA): 20 jaar

Auteurs Corjo Jansen en Cees Loonstra
Auteursinformatie

Corjo Jansen
Prof. mr. C.J.H. Jansen is hoogleraar Rechtsgeschiedenis en Burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is voorzitter van het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht.

Cees Loonstra
Prof. mr. C.J. Loonstra is hoogleraar Arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Annotatie

Wijziging van collectieve arbeidsvoorwaarden na overgang van onderneming

HR 10 januari 2003, ECLI:NL:HR:2003:AE9386 (Rode Kruis Ziekenhuis/Te Riet), ArA 2003/1, m.nt. R.M. Beltzer

Trefwoorden Overgang van onderneming, Rode Kruis Ziekenhuis/Te Riet, Collectieve arbeidsvoorwaarden, Wijziging, Doorwerking
Auteurs Matthijs van Schadewijk
SamenvattingAuteursinformatie

    Naar aanleiding van het mijlpaalarrest Rode Kruis Ziekenhuis/Te Riet uit 2003 onderzoekt de auteur welke invloed de verschillende wijzigingsmogelijkheden uit de Richtlijn Overgang van onderneming uitoefenen op de wijziging van collectieve arbeidsvoorwaarden na een overgang in het Nederlandse recht. Waar de Richtlijn namelijk voorziet in verschillende wijzigingsmogelijkheden al naar gelang het individuele of collectieve arbeidsvoorwaarden betreft, heeft Rode Kruis Ziekenhuis/Te Riet dit onderscheid in het Nederlandse recht doen vervagen.


Matthijs van Schadewijk
Mr. M.A.N. van Schadewijk is als promovendus en docent verbonden aan de vaksectie Sociaal Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen (Onderzoekcentrum Onderneming & Recht).
Annotatie

Niet-aanvaarding van redelijke wijzigingsvoorstellen

HR 11 juli 2008, ECLI:NL:HR:2008:BD1847 (Stoof/Mammoet Transport B.V.), ArA 2008/3, m.nt. J.M. van Slooten

Trefwoorden Stoof/Mammoet-maatstaf, Goed werknemerschap, Wijziging arbeidsvoorwaarden
Auteurs Willem Bouwens
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de auteur stil bij de betekenis van het Stoof/Mammoet-arrest. Hij bespreekt de daarin gegeven uitwerking van de Taxi Hofman-leer en gaat in op de visie van de Hoge Raad op de verhouding tussen de op goed werknemerschap gebaseerde medewerkingsplicht van de werknemer en art. 7:613 BW. Vervolgens behandelt hij een aspect van de problematiek waarover de Hoge Raad zich in het Stoof/Mammoet-arrest niet, althans niet expliciet heeft uitgelaten, te weten: de gevolgen van een weigering van de werknemer om een redelijk voorstel van de werkgever dat verband houdt met gewijzigde omstandigheden op het werk te aanvaarden, terwijl voor die weigering geen deugdelijke gronden bestaan. In zijn optiek hebben de door de Hoge Raad in het arrest geformuleerde uitgangspunten op dit punt belangrijke consequenties, die in de lagere jurisprudentie na het arrest vaak niet in acht worden genomen.


Willem Bouwens
Prof. mr. W.H.A.C.M. Bouwens is hoogleraar Arbeidsrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Annotatie

De permanente tijdelijkheid. Over arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd en EU-recht

HvJ EG 4 juli 2006, C-212/04, ECLI:EU:C:2006:443 (Adeneler), ArA 2007/1, m.nt. W. Vandeputte

Trefwoorden Tijdelijke arbeidsovereenkomst, Ketenregeling, Flexibele arbeid, Objectieve redenen, Richtlijn 1999/70/EG
Auteurs Ruben Houweling
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staan de Richtlijn 1999/70/EG en de raamovereenkomst tijdelijke arbeidsovereenkomst centraal. In het bijzonder wordt stilgestaan bij de vraag of de zogenoemde ‘objectieve redenen’-toets van het Hof van Justitie van de EU, waarin het ‘doel van de raamovereenkomst’ een prominente rol speelt, effect sorteert voor andere antimisbruikgronden, zoals maximering van aantal en duur van tijdelijke contracten. De auteur bepleit dat onder omstandigheden het repeterend flex voor flex contracteren in strijd is met (het nuttig effect van) de Richtlijn en bijgevolg niet is toegestaan.


Ruben Houweling
Prof. mr. A.R. Houweling is hoogleraar Arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Annotatie

Het recht op collectieve actie versus de economische vrijheden

HvJ EG 11 december 2007, C-438/05, ECLI:EU:C:2007:772 (Viking) en HvJ EG 18 december 2007, C-341/05, ECLI:EU:C:2007:809 (Laval un Partneri), ArA 2008/2, m.nt. E.J.A. Franssen en C. van Lent

Trefwoorden Collectieve actie, Fundamentele economische vrijheden, Detacheringsrichtlijn, Verordening 261/2004
Auteurs Filip Dorssemont
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt uitgegaan van de deining die de arresten Viking en Laval hebben veroorzaakt in bepaalde vakbondsmiddens. Monti merkte eerder al op dat de EU door beide arresten een van de meest fervente voorstanders van de Europese integratie van zich dreigt te vervreemden. Onderzocht wordt of grondwettelijke, wetgevende of rechterlijke evoluties die kloof hebben verzacht of zouden kunnen verzachten.


Filip Dorssemont
Prof. dr. F. Dorssemont is gewoon hoogleraar Arbeidsrecht aan de Université catholique de Louvain en gastdocent aan de Université libre de Bruxelles.
Annotatie

De impact van Laval anno 2021

HvJ EG 18 december 2007, C-341/05, ECLI:EU:C:2007:809 (Laval un Partneri), ArA 2008/2, m.nt. E.J.A. Franssen en C. van Lent

Trefwoorden Detachering, Uitzending, Laval, Herziene Detacheringsrichtlijn, Handhavingsrichtlijn
Auteurs Femke Laagland
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur neemt in deze bijdrage het Europese arrest Laval uit 2007 onder de loep. Het arrest Laval had een wezenlijke impact op Nederland als zogenoemd hogelonenland. Inmiddels zijn veertien jaar verstreken en zijn de Handhavingsrichtlijn en de herziene Detacheringsrichtlijn aangenomen en geïmplementeerd. Wat betekenen deze richtlijnen voor de impact van Laval? Hebben de nieuwe richtlijnen het arrest Laval naar de geschiedenisboeken verwezen of doolt de geest nog steeds rond? Het zal blijken dat Laval anno 2021 de gemoederen nog steeds bezighoudt.


Femke Laagland
Prof. mr. F.G. Laagland is hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Annotatie

Overpeinzingen omtrent de vakbond als ondernemersorganisatie en de regulering van de positie van de zzp’er

HvJ EU 4 december 2014, C-413/13 (FNV Kiem), ECLI:EU:C:2014:2411, ArA 2015/2, m.nt. A.P.C.M. Jaspers

Trefwoorden Zzp’er, Tariefafspraken, Besloten netwerken, Mededinging, Verzekeringsplicht
Auteurs Leonard Verburg
SamenvattingAuteursinformatie

    Vakbonden fungeren bij het behartigen van belangen van zzp’ers als ondernemersorganisaties. De enorme aanwas van zzp’ers compliceert daarmee ons systeem van arbeidsvoorwaardenvorming. De zzp’ers vallen in het krachtenveld van de sociale partners vaak tussen wal en schip. Het zou daarom juist zijn als de belangenbehartigers van zzp’ers losstaan van de sociale partners. Via de toetreding van zzp’ers tot besloten netwerken kunnen zzp’ers mededingingsrechtelijke beperkingen aan tariefafspraken ontgaan. Op soortgelijke wijze kunnen zzp’ers premielasten ontlopen die het SER-akkoord van juni 2021 voor zzp’ers op tafel legt. In beide gevallen speelt de vraag hoe men op heldere wijze de zzp’er kan afbakenen ten opzichte van andere ondernemers.


Leonard Verburg
Prof. mr. L.G. Verburg is emeritus hoogleraar Arbeidsrecht.
Annotatie

Rechtstreekse horizontale werking van het EU Handvest in getrapte vorm

HvJ EU 6 november 2018, gevoegde zaken C-569/16 en C-570/16, ECLI:EU:C:2018:871 (Stadt Wuppertal/Maria Elisabeth Bauer; Volker Willmeroth/Martina Broßonn), ArA 2019/2, m.nt. J.R. Vos

Trefwoorden Bauer en Willmeroth, TSN en AKT, Artikel 31 lid 2 EU Handvest, Rechtstreekse horizontale werking, Minimumvoorschrift
Auteurs Beryl ter Haar
SamenvattingAuteursinformatie

    In 2018 en 2019 kwam het Hof van Justitie van de EU met een aantal zaken waarin het Hof rechtstreekse horizontale werking toekent aan grondrechten in het EU Handvest. Een van die arresten betreft de gevoegde zaken Bauer en Willmeroth, waarin artikel 31 lid 2 van het Handvest rechtstreekse horizontale werking toegekend krijgt. Uit het iets later gewezen arrest over de gevoegde zaken TSN en AKT valt echter op te maken dat die rechtstreekse werking wellicht niet zo rechtstreeks is als het Hof doet voorkomen.


Beryl ter Haar
Prof. mr. B.P. ter Haar is hoogleraar en directeur van het Centre for International and European Labour Law Studies (CIELLS) aan de Universiteit van Warschau en bijzonder hoogleraar Europees en Vergelijkend Arbeidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.