Arbeidsrechtelijke Annotaties

Case Law

Bescherming van niet-werknemers via ‘analoge toepassing’ van artikel 7:658 lid 4 en 7:611 BW?

HR 17 september 2021, ECLI:NL:HR:2021:1267 en HR 24 december 2021, ECLI:NL:HR:2021:1953

Trefwoorden Werkgeversaansprakelijkheid, Werknemersbescherming, Zzp’er, Vrijwilliger, Analogie
Auteurs R.S.M. Bosch en Mr. dr. M.R. Hebly
Auteursinformatie

R.S.M. Bosch
R.S.M. (Rebecca) Bosch is als masterstudent Aansprakelijkheid en Verzekering en als student-assistent verbonden aan Erasmus School of Law, Erasmus Universiteit Rotterdam

Mr. dr. M.R. Hebly
Mr. dr. M.R. (Marnix) Hebly is als universitair hoofddocent privaatrecht verbonden aan Erasmus School of Law, Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • Samenvatting

      In twee recente zaken is een zogenoemde ‘analoge toepassing’ van artikel 7:658 lid 4 en 7:611 BW aan de Hoge Raad voorgelegd. In beide gevallen ging het om de vraag of verruiming van de aansprakelijkheidsrechtelijke werknemersbescherming naar andere arbeidsverhoudingen (vrijwilligers, zzp’ers) via analogie passend is. Hoewel beide zaken door de Hoge Raad worden afgedaan met toepassing van artikel 81 RO, zijn zij illustratief voor de positie van werkenden die net buiten de kaders van de werknemersbescherming vallen. In deze bijdrage worden de beide zaken aan een analyse onderworpen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.