Tcr_0929-8649_2023_031_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2010 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De Wet deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade: een nieuwe loot aan de processuele stam

Trefwoorden letselschade, overlijdensschade, Wet deelgeschilprocedure, deelgeschilprocedure
Auteurs Prof. mr. C.J.M. Klaassen
SamenvattingAuteursinformatie

    De Wet deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade is een nieuw instrument in het kader van de afwikkeling van letsel- en overlijdensschade. Hoewel in de consultatieronde naar aanleiding van het voorontwerp door met name de Nederlandse Vereniging voor rechtspraak (NVvR) de nodige kritische kanttekeningen zijn geplaatst, is dit wetsvoorstel zonder noemenswaardige tegenwind het parlement gepasseerd. Het wetsvoorstel Deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade is vlak voor het zomerreces 2008 bij de Tweede Kamer ingediend en een jaar later met algemene stemmen door deze Kamer aangenomen; het heeft vervolgens eind 2009 de instemming van Eerste Kamer verkregen en zal per 1 juli 2010 als wet in werking treden


Prof. mr. C.J.M. Klaassen
Prof. mr. C.J.M. Klaassen is hoogleraar burgerlijk recht en burgerlijk procesrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

Kort geding in cassatie versus bodemprocedure

Trefwoorden bodemprocedure, kortgedingprocedure, kort geding, cassatie(beroep), belang bij cassatie
Auteurs Mr. L.A.R. Siemerink
SamenvattingAuteursinformatie

    De verhouding tussen de kortgedingprocedure en de bodemprocedure roept vragen op. Specifiek is de vraag hoe een kort geding in cassatie zich verhoudt tot een aanhangige bodemprocedure. Bij beantwoording van de vraag stuit men op het probleem dat de Hoge Raad deze ‘verhoudingsvraag’ niet ambtshalve kan beoordelen. Het is daarom wenselijk dat bij de verhouding kort geding in cassatie versus bodemprocedure cassatieberoep niet openstaat en eiser zodoende niet-ontvankelijk wordt verklaard. Daartoe zou het primaat van de bodemprocedure ook hangende cassatie moeten worden aanvaard. De verhouding kort geding versus bodemprocedure wordt hierdoor helder, in het bijzonder in cassatie.


Mr. L.A.R. Siemerink
Mr. L.A.R. Siemerink is gerechtsauditeur bij het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad der Nederlanden.
Boekbespreking

Art. 6 EVRM en de civiele procedure

Trefwoorden Artikel 6 EVRM, Procesbeginselen, recente procesrechtelijke ontwikkelingen
Auteurs Mr. L.M. Coenraad
SamenvattingAuteursinformatie

    In de nieuwe, tweede druk, van het proefschrift van Smits blijken de procesbeginselen van art. 6 EVRM een effectieve leidraad aan de hand waarvan het (herziene) Nederlands burgerlijk procesrecht behandeld kan worden. Zó effectief dat een derde geactualiseerde druk hopelijk niet lang op zich zal laten wachten. In de inmiddels twee jaar die sinds het verschijnen van de tweede druk zijn verstreken, zijn de ontwikkelingen binnen het Nederlands burgerlijk procesrecht immers niet stil blijven staan.


Mr. L.M. Coenraad
Mr. L.M. Coenraad is universitair hoofddocent privaatrecht, Vrije Universiteit Amsterdam, raadsheer-plaatsvervanger te Amsterdam en redacteur van dit blad.
Discussie

Bewijsrecht

Verslag van de najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Procesrecht van 27 november 2009

Trefwoorden stelplicht, art. 21 Rv, art. 111 lid 3 Rv, waarheidsplicht
Auteurs Mr. J.H. van Dam-Lely
SamenvattingAuteursinformatie

    Verslag van de discussie van de najaarsvergadering van de Vereniging van Procesrecht over het bewijsrecht aan de hand van drie inleidingen: Vindt in het civiele bewijsrecht een verschuiving plaats van bewijzen naar stellen? Hoe kan het bestuursrechtelijke bewijsrecht volwassen worden? Welke psychologische aspecten spelen een rol bij de bewijslevering?


Mr. J.H. van Dam-Lely
Mr. J.H. van Dam-Lely is wetenschappelijk docent privaatrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Jurisprudentie

Hoger beroep

Trefwoorden procesgang in hoger beroep, tussenuitspraken
Auteurs F.J.H. Hovens
Samenvatting

    In deze kroniek, die de periode 2009 tot begin 2010 beslaat, worden twee onderwerpen besproken die de appèlrechtelijke jurisprudentie in de afgelopen periode hebben gedomineerd: de procesgang in hoger beroep, waarbij de nadruk ligt op het toegenomen belang van concentratie van het debat, en enkele perikelen omtrent tussenuitspraken.


F.J.H. Hovens