Tcr_0929-8649_2023_031_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Individuele handhaving van het consumentenrecht bij de burgerlijke rechter

Trefwoorden consumentenrechten, handhaving, Proceskosten, procesduur, bewijsrecht
Auteurs Prof. dr. M.B.M. Loos
SamenvattingAuteursinformatie

    Op tal van gebieden genieten consumenten de bescherming van dwingendrechtelijke regels. In dit artikel staat de vraag centraal of consumenten de aldus aan hen toegekende rechten wel kunnen effectueren. Onderzocht wordt, mede op basis van empirische gegevens, op welke feitelijke problemen een consument stuit indien hij zijn rechten wil handhaven bij de burgerlijke rechter en in hoeverre deze problemen worden weggenomen of verminderd door recente (Nederlandse en Europese) wetgeving en wetsvoorstellen tot verbetering van de toegang van consumenten tot de rechter.


Prof. dr. M.B.M. Loos
Prof. dr. M.B.M. Loos is hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder Europees consumentenrecht, aan de Universiteit van Amsterdam.
Artikel

Ambtshalve toepassing van rechtsregels

Trefwoorden rechtsgronden, feitelijke grondslag, openbare orde, dwingend recht
Auteurs Mr. G.C.C. Lewin
SamenvattingAuteursinformatie

    De vraag of een rechtsregel ambtshalve moet worden toegepast, kan niet zonder meer worden beantwoord door het materiële recht. Er zijn drie ambtshalve taken van de rechter, die niet alle drie op art. 25 Rv zijn gebaseerd. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen de eerste rechter en de appèlrechter en hebben de termen ‘openbare orde’ en ‘dwingend recht’ een autonome procesrechtelijke betekenis. Niet alleen de ten processe gebleken feiten zijn van belang voor de vraag of rechtsregels ambtshalve moeten worden toegepast. Soms moet de rechter ambtshalve overgaan tot feitenonderzoek.


Mr. G.C.C. Lewin
Mr. G.C.C. Lewin is raadsheer in het Gerechtshof Amsterdam.
Artikel

Verbeurte van dwangsommen: onmogelijkheid en ‘eigen schuld’

Trefwoorden dwangsom, onmogelijkheid te presteren, Invloed eigen ‘schuld’
Auteurs Prof. mr. A.W. Jongbloed
SamenvattingAuteursinformatie

    Hoewel de huidige regeling van de dwangsom ruim dertig jaar bestaat, rijzen zo nu en dan vragen die nog niet eerder zijn opgeworpen en die vervolgens door het Benelux-gerechtshof of de Hoge Raad moeten worden beantwoord. Een vraag die recent rees, is in hoeverre de rechter rekening mag houden met ‘eigen schuld’ van de tot betaling van dwangsommen veroordeelde schuldenaar bij de vraag of er sprake is van ‘onmogelijkheid’ in de zin van art. 611d Rv. Dat blijkt slechts onder bijzondere omstandigheden het geval te zijn. Maar levert dat niet onbillijke resultaten op?


Prof. mr. A.W. Jongbloed
Prof. mr. A.W. Jongbloed is bijzonder hoogleraar executie- en beslagrecht aan de UU.
Boekbespreking

Bewijsbeslag

Trefwoorden bewijsbeslag, conservatoir beslag, afgifte van bescheiden
Auteurs Mr. D.M. De Knijff
SamenvattingAuteursinformatie

    Bespreking van T.I.J. Bodewes, Bewijsbeslag; grondslag en rechtsgevolgen van het conservatoir beslag tot afgifte van bescheiden.


Mr. D.M. De Knijff
Mr. D.M. de Knijff is cassatieadvocaat bij Ekelmans & Meijer te Den Haag en medewerker van dit tijdschrift.
Jurisprudentie

Burgerlijk procesrecht in de (voormalige) Nederlandse Antillen en Aruba

Trefwoorden procesrecht, rechtsmacht, bewijsrecht, cassatie, Gemeenschappelijk Hof van Justitie
Auteurs Mr. F.J.P. Lock
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek wordt rechtspraak uit 2010 van de Hoge Raad en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in (voormalig) Antilliaanse en Arubaanse zaken besproken, onder meer onder de noemers ‘cassatierechtspraak’, ‘betekeningsperikelen’, ‘aanvang appèltermijn’, ‘art. 40 Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden’, ‘interregionale en internationale rechtsmacht’, ‘bewijsrecht’ en ‘actieve rechter’. Voorts worden de gevolgen van de recente staatkundige veranderingen voor het burgerlijk procesrecht in het Caribische deel van het Koninkrijk besproken, alsmede recente ontwikkelingen op de gebieden van wetgeving en literatuur.


Mr. F.J.P. Lock
Mr. F.J.P. Lock is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hij is als docent burgerlijk procesrecht verbonden aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen.