Tcr_0929-8649_2023_031_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De deelgeschilprocedure in de rechtspraktijk: goede start, spannende vlucht, behouden landing

Trefwoorden deelgeschilregeling, ervaringen in de rechtspraktijk, proportionaliteitstoets, doorlooptijd
Auteurs Mr. drs. G. de Groot
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 1 juli 2010 is de Wet deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade in werking getreden. In deze bijdrage wordt ingegaan op ervaringen met de toepassing van de wet in de rechtspraktijk. Aan de orde komen onder meer de rechterlijke bevoegdheid, de aanpak van de behandeling van het verzoek, de reikwijdte van het begrip deelgeschil en de toepassing van de zogenoemde proportionaliteitstoets.


Mr. drs. G. de Groot
Mr. drs. G. de Groot is vicepresident in de Rechtbank Amsterdam en als onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam verbonden aan het Interfacultair samenwerkingsverband Gezondheid en Recht (IGER) van VU en VU medisch centrum en de Projectgroep medische deskundigen in de rechtspleging.
Artikel

The procedural role of courts in solving cross-border insolvency cases

Trefwoorden grensoverschrijdende samenwerking tussen rechters, soft law, internationaal procesrecht, voorontwerp Insolventiewet, EU-Insolventieverordening
Auteurs Prof. mr. B. Wessels
SamenvattingAuteursinformatie

    Als onderdeel van lopend internationaal onderzoek wordt ingegaan op de instrumenten die rechters ten dienste staan voor het tot stand brengen en bevorderen van rechterlijke grensoverschrijdende samenwerking in internationale faillissementen. Wetgeving in onder meer de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (ontwerp) biedt wettelijke steun voor deze samenwerking. De Nederlandse en Europese wetgever zouden moeten volgen, opdat grensoverschrijdende faillissementsafwikkeling effectief gecoördineerd kan worden.


Prof. mr. B. Wessels
Prof. mr. B. Wessels is independent legal counsel, Dordrecht and Professor of International Insolvency Law at Leiden Law School.
Artikel

Versnelde rechtspleging in België

Trefwoorden rechtszoekende, bespoediging gewoon geding, kort geding, urgentie, maatregel bij voorraad
Auteurs Prof. dr. P. Van Orshoven
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt een overzicht gegeven van de technieken die in België worden gehanteerd om een rechtszoekende, indien daartoe aanleiding bestaat, sneller aan zijn recht te helpen dan met een gewoon geding mogelijk is. Achtereenvolgens wordt ingegaan op de bespoediging van het gewoon geding zelf (provisioneel vonnis, ‘korte debatten’ en schriftelijke behandeling), het kort geding (waarbij aandacht wordt besteed aan het begrip, de taakverdeling tussen de voorzitters en tussen de voorzitters en andere gerechten, de vereisten van ‘urgentie’ en ‘maatregel bij voorraad’ en de rechtspleging) en ‘procedures zoals in kort geding’.


Prof. dr. P. Van Orshoven
Prof. dr. P. Van Orshoven is gewoon hoogleraar aan de KU Leuven.
Artikel

De verstekaanzegging in kort geding naar aanleiding van de Wet Griffierechten Burgerlijke Zaken

Trefwoorden Wgbz, dagvaarding, aanzegging, griffierechten, verstekverlening
Auteurs Mr. W.A. Westenbroek en Mr. M.T. de Boorder
SamenvattingAuteursinformatie

    Op basis van de Wgbz wordt verstek verleend tegen een gedaagde die niet tijdig griffierecht betaalt. Deze regel geldt niet in kort geding. Toch vereist art. 111 Rv dat daartoe een aanzegging wordt gedaan. In afwachting van reparatiewetgeving wordt de bedoelde aanzegging in de praktijk achterwege gelaten. Gelet op art. 78, 120 en 121 Rv is dit onjuist. Tot invoering van reparatiewetgeving moet de aanzegging worden gedaan, maar moet gedaagde ook worden geïnformeerd dat daaraan in beginsel geen gevolg wordt gegeven.


Mr. W.A. Westenbroek
Mr. W.A. Westenbroek is advocaat bij Loyens & Loeff N.V. te Amsterdam.

Mr. M.T. de Boorder
Mr. M.T. de Boorder is advocaat bij Loyens & Loeff N.V. te Amsterdam.
Jurisprudentie

IPR-procesrecht

Trefwoorden EEX-Verordening, materiële toepassingsgebied, bepalen van de rechtsmacht, schadebrengende feit
Auteurs Mr. M. Zilinsky
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek zal aandacht worden besteed aan een aantal arresten van het Hof van Justitie over de uitleg van de EEX-Verordening (PbEG L 12/2001, p. 1; hierna: EEX-Vo). In het kader hiervan passeren drie onderwerpen de revue: het materiële toepassingsgebied van de verordening, de vraag naar het bepalen van de rechtsmacht bij geschillen uit overeenkomsten en de vraag naar het bepalen van de plaats waar het schadebrengende feit zich heeft voorgedaan.


Mr. M. Zilinsky
Mr. M. Zilinsky is universitair docent internationaal privaatrecht aan de VU Amsterdam.