Tcr_0929-8649_2023_031_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2012 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

De evaluatie van de WCAM: de kernthema’s uitgelicht

Auteurs Mr. Denise Ozmis en Prof. mr. I.N. Tzankova
SamenvattingAuteursinformatie


Mr. Denise Ozmis
Mr. D. Ozmis is Claims Manager bij AkzoNobel.

Prof. mr. I.N. Tzankova
Prof. mr. I.N. Tzankova is bijzonder hoogleraar collectieve rechtspleging en rechtsvergelijking aan de Universiteit van Tilburg en advocaat te Amsterdam.


Mr. R.A. Dozy
Mr. R.A. Dozy is senior raadsheer in het Gerechtshof Arnhem.
Artikel

Mediation options for resolving commercial disputes in China: A guide for foreign enterprises

Trefwoorden Chinese law, Chinese civil procedure, Chinese commercial dispute resolution, mediation, ADR
Auteurs P.C.H. Chan
SamenvattingAuteursinformatie

    Consistent with the state’s policy of promoting mediation, commercial disputes in China are frequently settled through mediation. As a foreign enterprise doing business in China, it is important to understand the nature and practice of commercial mediation.
    The article introduces foreign enterprises to the Chinese court system and arbitration regime and the position of mediation within the country’s commercial dispute resolution context. It highlights the practical aspects and potential pitfalls of commercial mediation in China.
    Mediation of commercial disputes may occur during a lawsuit (court mediation) or arbitration proceedings (med-arb). It may also occur as private mediation through independent institutions


P.C.H. Chan
P.C.H. Chan is Teaching Fellow at the School of Law of the City University of Hong Kong, solicitor, HKSAR, and solicitor, England & Wales.
Boekbespreking

Eerste aanleg

Trefwoorden Eerste aanleg, Burgerlijk proces in eerste aanleg, Toegankelijkheid van de rechtspleging, Comparitie na antwoord, Processueel debat, Actieve rol van de rechter
Auteurs Mr. R.A. van der Pol en Mr. D.T. Boks
SamenvattingAuteursinformatie

    Bespreking van Asser Procesrecht/Van Schaick 2 2011. Het boek behandelt de belangrijkste aspecten van het burgerlijk procesrecht zoals dat wordt gevoerd voor een rechtbank, geschreven voor de praktijk. In de bespreking wordt hoofdzakelijk stilgestaan bij het processuele debat op de comparitie na antwoord en de (volgens Van Schaick: te) actieve rol van de eerste rechter.


Mr. R.A. van der Pol
Mr. R.A. van der Pol is raadsheer in het Hof Leeuwarden.

Mr. D.T. Boks
Mr. D.T. Boks is rechter in de Rechtbank Arnhem.
Boekbespreking

De vaststelling van feiten in de civiele procedure

Auteurs Prof. mr. G. de Groot
Auteursinformatie

Prof. mr. G. de Groot
Prof. mr. G. de Groot is raadsheer in de Hoge Raad en bijzonder hoogleraar Rechtspraak en conflictoplossing aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Jurisprudentie

Bewijsrecht

Trefwoorden waarheidsplicht, bewijslastverdeling, bewijsaanbod, deskundigenbericht, partijgetuige
Auteurs Mr. dr. R.H. de Bock
SamenvattingAuteursinformatie

    De kroniek Bewijsrecht bevat een overzicht van literatuur, rechtspraak en wetgeving op het terrein van het bewijsrecht die is verschenen in de periode vanaf medio 2010 tot eind 2011.
    Besproken wordt onder meer rechtspraak van de HR over de waarheidsplicht van art. 21 Rv, de bewijslastverdeling bij arbeidsongevallen en verkeersaansprakelijkheid, het passeren van een bewijsaanbod, het opnieuw horen van een partijgetuige, die in hoger beroep niet meer die hoedanigheid heeft en het vaststellen van feiten buiten partijen om. Verder wordt ingegaan op de rechterlijke motiveringsplicht bij het al dan niet overnemen van de bevindingen van een deskundige en de laatste stand van zaken van het wetsvoorstel tot wijziging van art. 843a Rv (exhibitieplicht).


Mr. dr. R.H. de Bock
Mr. dr. R.H. de Bock is vicepresident in het Gerechtshof Amsterdam.