Tcr_0929-8649_2023_031_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2012 Alle samenvattingen uitklappen

Prof. mr. W.D.H. Asser
Prof. mr. W.D.H. Asser is raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden en tevens hoogleraar burgerlijk procesrecht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

Twee Europese voorstellen voor de alternatieve beslechting van consumentengeschillen: een ADR-richtlijn en een ODR-verordening

Trefwoorden ADR-richtlijn, ODR-verordening, consumentengeschillen
Auteurs Mr. A.H. Santing-Wubs
SamenvattingAuteursinformatie

    Eind november 2011 presenteerde de Europese Commissie twee voorstellen op het gebied van alternatieve geschillenbeslechting voor consumentengeschillen. In deze bijdrage worden enkele kanttekeningen geplaatst bij de voorstellen en bij de wenselijkheid van een nationale wettelijke regeling op dit terrein. De voorstellen bieden tamelijk gedetailleerde regelingen die, mochten zij in deze vorm blijven bestaan, ongewenste consequenties kunnen hebben voor de in ons land thans goedlopende vormen van geschillenbeslechting voor consumenten.


Mr. A.H. Santing-Wubs
Mr. A.H. Santing-Wubs is universitair docent privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Artikel

Massaschadeafwikkeling door een Belgische bril

Trefwoorden Massaschade, class action, België
Auteurs Dr. mr. S. Voet
SamenvattingAuteursinformatie

    Massaschadeafwikkeling door een Belgische bril door dr. mr. Stefaan VoetNaar aanleiding van het voornemen van de Belgische minister van Consumentenzaken om een class action in het leven te roepen, worden in deze bijdrage vier bouwstenen besproken die nakende debat kunnen sturen. Vooreerst wordt verdedigd dat een class action moet worden ingesteld door een “ideological plaintiff”. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de vraag hoe de groepsleden van de procedure in kennis moeten worden gesteld, waarbij het begrijpelijk karakter van die kennisgeving wordt benadrukt. Daarnaast wordt verdedigd dat opt-out de regel moet zijn, en opt-in de uitzondering. Tot slot wordt de rol van de rechter als actieve casemanager besproken.


Dr. mr. S. Voet
Dr. mr. S. Voet is verbonden aan het Instituut voor Procesrecht van de Universiteit Gent en werkzaam als advocaat aan de balie van Brugge.
Artikel

De comparitie voor grieven nader beschouwd

Reactie op de bijdrage van mr. R.A. Dozy, TCR 2012, p. 43 e.v.

Trefwoorden comparitie voor grieven, appèlprocesrecht, Art. 2.8 Landelijk procesreglement voor civiele dagvaardingszaken bij de gerechtshoven, harmonisering beleid hoven
Auteurs Mr. M.M. Stolp
SamenvattingAuteursinformatie

    In haar interessante bijdrage voor het meinummer van TCR behandelt mr. Dozy de comparitie voor grieven, die in Arnhem begon als experiment, maar inmiddels bij alle hoven een vaste plaats kent in de appèlprocedure. Mr. Dozy schrijft dat de selectie- en werkwijzen van de hoven niet heel wezenlijk van elkaar lijken af te wijken. Aan de hand van een overzicht van de regels die de afzonderlijke hoven met betrekking tot de comparitie voor grieven hanteren, toont deze bijdrage aan dat er onderling nogal wat verschillen en onduidelijkheden bestaan. De auteur pleit ervoor de selectiecriteria en procedure (nader) te harmoniseren.


Mr. M.M. Stolp
Mr. M.M. Stolp is advocaat bij Houthoff Buruma te Amsterdam.
Artikel

Fundamentele herbezinning

Naar aanleiding van de reactie van mr. M. Stolp

Auteurs Mr. R.A. Dozy
Auteursinformatie

Mr. R.A. Dozy
Mr. R.A. Dozy is senior raadsheer in het Gerechtshof Arnhem.
Jurisprudentie

Collectieve actie/massaschade

Trefwoorden ADR, class action, class arbitration
Auteurs Prof. mr. E. Hondius
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze kroniek signaleert enige nieuwe uitgaven en een drietal congressen op het gebied van class actions. De boeken zijn de Gentse dissertatie van Stefaan Voet, een bundel over de rechtseconomische aspecten van class actions onder redactie van Jürgen Backhaus, Alberto Cassone en Giovanni Ramello, en het boek Mass justice onder redactie van Jenny Steele en Willem van Boom. Deze zomer waren aan dit onderwerp in ons land voorts drie bijeenkomsten gewijd: een vergadering van de Nederlandse Vereniging voor Procesrecht te Amsterdam, een workshop aan het Netherlands Institute for Advanced Studies te Wassenaar en een inaugurele rede aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Uit een rede van de eurocommissaris voor Justitie kan evenwel worden afgeleid dat er op Europees niveau thans geen class action zal komen.


Prof. mr. E. Hondius
Mr. E. Hondius is hoogleraar Europees privaatrecht aan de Universiteit Utrecht.
Jurisprudentie

Arbitragerecht

Auteurs Mr. M.H. de Boer
SamenvattingAuteursinformatie


Mr. M.H. de Boer
Mr. M.H. de Boer is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek te Amsterdam.
Jurisprudentie

Eerste aanleg

Auteurs Mr. H.M. ten Haaft
Auteursinformatie

Mr. H.M. ten Haaft
Mr. H.M. ten Haaft is advocaat bij Van Doorne te Amsterdam.
Agenda

Agenda