Caribisch Juristenblad

Artikel

Grondige wijzigingen in de Curaçaose omzetbelasting

Trefwoorden Landsverordening belastingvoorzieningen 2011, Omzetbelasting, Ondernemersbegrip, Plaats van dienst, Verleggingsregeling
Auteurs Mr. J.J. Gankema
Auteursinformatie

Mr. J.J. Gankema
Mr. J.J. Gankema is zelfstandig belastingadviseur, geassocieerd met Bokkes Fontein Advocaten en BDO Tax. Voorheen werkzaam als adjunct-implementatiedirecteur fiscale zaken bij de Directie Fiscale Zaken te Curaçao en uit dien hoofde betrokken bij de totstandkoming en de invoering van de Landsverordening belastingvoorzieningen 2011.
  • Samenvatting

      Op 1 januari 2012 is de ‘Landsverordening belastingvoorzieningen 2011’ in werking getreden. Deze Landsverordening omvat onder meer enkele grondige wijzigingen op de Landsverordening omzetbelasting 1999. Deze wijzigingen betreffen het ondernemersbegrip, de plaats van dienst, de verleggingsregeling, enkele vrijstellingen, het tarief alsmede het aangiftetijdvak voor de omzetbelasting. De wetswijzigingen vloeien voort uit de plannen van de regering om een verschuiving van de belastingdruk te realiseren van directe belastingen (zoals de winst- en de inkomstenbelasting) naar indirecte belastingen (omzetbelasting). De achterliggende gedachte hierbij is dat deze verschuiving de concurrentiepositie van Curaçao moet versterken, zowel ten opzichte van de landen binnen het Koninkrijk als de landen in de regio.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.