Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2013 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Geslachtsnaamswijziging

Trefwoorden naamrecht, geslachtsnaam, naamskeuze, geslachtsnaamwijziging
Auteurs Mr. Miranda Gielen en Prof. dr. Gerard-René de Groot
SamenvattingAuteursinformatie

    In het Koninkrijk der Nederlanden bestaan een aantal verschillende naamrechtssystemen. In dit artikel worden de verschillende rechtssystemen op kritische wijze vergeleken in het bijzonder daar waar het gaat om het verwerven en wijzigen van de geslachtsnaam.


Mr. Miranda Gielen
Miranda Gielen is docente privaatrecht en personen- en familierecht bij de Universiteit van Aruba.

Prof. dr. Gerard-René de Groot
Gerard-René de Groot is hoogleraar rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht in Maastricht, Aruba en Hasselt.
Artikel

Reactie op het artikel ‘Proceskostenvergoeding bij belastingzaken uitsluitend bij “ernstige onzorgvuldigheid”’ van mr. S.G. Kenswil

Caribisch Juristenblad nummer 2013/1

Trefwoorden belastingrecht, kostenvergoeding, ernstige onzorgvuldigheid, bezwaarprocedure
Auteurs Drs. H. Lubbers
SamenvattingAuteursinformatie

    In het Caribisch Juristenblad nummer 2013/1 is een artikel verschenen van mr. S.G. Kenswil waarin hij op basis van met name Nederlandse jurisprudentie een beeld probeert te schetsen van wat verstaan wordt onder ‘ernstige onzorgvuldigheid in strijd met het recht’. Indien de Inspecteur der Belastingen namelijk door een ernstige onzorgvuldigheid in strijd met het recht heeft gehandeld, kan sinds (30 december) 2006 een kostenvergoeding worden toegekend indien daar in de bezwaarfase om is verzocht. In deze bijdrage wordt mede op basis van een drietal lokale uitspraken, een aanvulling gegeven op dat artikel. De auteur gaat verder in op de regeling waarin de hoogte van de kostenvergoeding wordt besproken, de uitwerking van de regeling in de praktijk en geeft een aanvulling op de lijst van Kenswil wat naar eigen inschatting onder ‘ernstig onzorgvuldig handelen’ kan worden begrepen.


Drs. H. Lubbers
Drs. H. Lubbers is belastingadviseur bij HFL Consultants N.V.
Artikel

Mentorschap: onbekend maakt onbemand

Trefwoorden mentorschap, beschermingsmaatregel, mentor, niet-vermogensrechtelijke belangen
Auteurs Mr. Noris van Lis-Donata en Dr. Earney Francis Lasten
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel geeft het resultaat weer van een evaluatieonderzoek naar de toepassing van de Wet mentorschap in Aruba. Deze wet biedt bescherming aan meerderjarigen die tijdelijk of duurzaam niet in staat zijn hun niet-vermogenrechtelijke belangen behoorlijk waar te nemen. In een onderzoek gaf het merendeel van de respondenten aan geen of weinig kennis te hebben van de Wet mentorschap. Advocaten en de civiele rechter hebben de Wet mentorschap niet toegepast in de eerste tien bestaansjaren van deze wet. Toch onderkennen alle geïnterviewde vertegenwoordigers van hulpverlenende organisaties dat er behoefte is aan mentorschap in de thuiszorg van bejaarden en andere meerderjarige hulpbehoevenden met lichamelijke of geestelijke beperkingen. Mentorschap wordt ook beschouwd als een alternatieve beschermingsmaatregel voor drugsverslaafden. De onbekendheid met het mentorschap werkt belemmerend op de toepassing van de Wet mentorschap. Nadere regels betreffende de taken en bevoegdheden van de mentor, onder supervisie van een coördinatiecentrum, zullen de benoemingen van mentoren gunstig beïnvloeden.


Mr. Noris van Lis-Donata
Mr. Noris van Lis-Donata is onderzoeker aan de Universiteit van Aruba.

Dr. Earney Francis Lasten
Dr. Earney F. Lasten was tot in 2012 docent/onderzoeker aan de Universiteit van Aruba; hij is momenteel verbonden aan de Universiteit EAN van Bogota, Colombia.
Jurisprudentie

Curaçao

Trefwoorden Universiteit Nederlandse Antillen, ontslag rector magnificus, bestuursorgaan, civielrechtelijke arbeidsovereenkomst, publiekrechtelijk of civielrechtelijk geschil
Auteurs Mr. G.B. Steward en Mr. dr. Jeff Sybesma
SamenvattingAuteursinformatie

    De rector magnificus wordt door de raad van toezicht van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) op staande voet ontslagen. Hiertegen komt hij verweer bij de civiele rechter in eerste aanleg. Deze spreekt uitgebreid en gemotiveerd recht in het voordeel van de ex-rector magnificus. de UNA gaat in hoger beroep. Het Hof oordeelt ambtshalve dat deze zaak niet thuis hoort bij de civiele rechter doch bij de LAR-rechter. Schrijvers benaderen dit nagenoeg ongemotiveerde oordeel van het Hof vanuit een civielrechtelijke danwel een bestuursrechtelijke optiek. Zij komen beiden tot de conclusie dat de gedachtengang van het Hof niet goed te volgen is.


Mr. G.B. Steward
Mr. G.B. Steward is advocate bij VanEpsKunnemanVanDoorne.

Mr. dr. Jeff Sybesma
Mr. dr. Jeff Sybesma is redactielid van Caribisch Juristenblad.
Wetgeving

Wetgeving Curaçao