Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2014 Alle samenvattingen uitklappen

    Indien de belastingplichtige grove schuld of opzet kan worden toegerekend, mag de Belastingdienst een vergrijpboete opleggen. Deze vergrijpboete kan bij opzettelijk handelen oplopen tot 100% van het te weinig betaalde belastingbedrag. Dit artikel tracht inzicht te geven in de invulling van deze strafrechtelijke begrippen in de Curaçaose fiscale praktijk. De kwalificatie van grove schuld of opzet is casuïstisch, waarbij de bewijslast bij de Belastingdienst ligt. Grove schuld is omschreven als een in laakbaarheid aan opzet grenzende mate van verwijtbaarheid dat mede grove onachtzaamheid omvat. Opzet is omschreven als het willens en wetens handelen of nalaten. Indien sprake is van een pleitbaar standpunt, kan de belastingplichtige geen verwijt worden gemaakt. Wanneer een belastingplichtige zijn belastingzaken laat behartigen door een adviseur, kan de schuld van de adviseur niet zonder meer worden toegerekend aan de belastingplichtige.


Mr. Siegfried G. Kenswil
Mr. Siegfried G. Kenswil is belastingadviseur bij KPMG Meijburg Caribbean.
Artikel

Aandelen zonder stemrecht

Is in het Curaçaose recht de positie van de houder van aandelen zonder stemrecht voldoende beschermd? Een vergelijking met het Nederlandse recht

Auteurs Mr. H.Th.M. Burgers
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel worden de regelingen van stemrechtloze aandelen van de Nederlandse flex-bv vergeleken met die van de aandelen zonder of met beperkt stemrecht bij de Antilliaanse nv en bv. Aandacht wordt besteed aan de bepalingen in beide wetgevingen ter bescherming van de aandeelhouder zonder of met beperkt stemrecht. De algemene conclusie is dat de aandeelhouder zonder of met beperkt stemrecht in het Curaçaose Boek 2 BW minder beschermd is dan de houder van stemrechtloze aandelen in de Nederlandse flex-bv. De Nederlandse regeling is derhalve geen klakkeloze overneming van de 25 jaar eerder in Curaçao ingevoerde regeling van aandelen zonder of met beperkt stemrecht.


Mr. H.Th.M. Burgers
H.Th.M. Burgers is notaris te Curaçao en lid van de redactie van CJB.
Artikel

Zorgvuldig en bedachtzaam

De eerste uitspraak van het Constitutioneel Hof Sint Maarten

Auteurs Mr. G.A.H. Bakhuis, Mr. H. Nummerdor, Mr. S. Philipsen e.a.
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel staat de eerste uitspraak van het Constitutioneel Hof van Sint Maarten centraal. Allereerst worden de mogelijkheden van constitutionele toetsing in het Koninkrijk der Nederlanden geschetst. Aansluitend wordt de toetsingsbevoegdheid van het Hof besproken zoals die is opgenomen in de Staatsregeling van Sint Maarten. Daarna wordt ingegaan op de uitgangspunten die het Hof kiest bij de uitoefening van deze bevoegdheid. Op basis van hetgeen is beschreven, concluderen de auteurs dat het Hof zijn ruime bevoegdheid zorgvuldig en bedachtzaam heeft ingekaderd.


Mr. G.A.H. Bakhuis
Mr. G.A.H. Bakhuis is als promovendus werkzaam bij de sectie Staats- en Bestuursrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Mr. H. Nummerdor
Mr. H. Nummerdor is als docent werkzaam bij de sectie Staats- en Bestuursrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Mr. S. Philipsen
Mr. S. Philipsen is als promovendus werkzaam bij de sectie Staats- en Bestuursrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam

Mr. dr. J.C. de Wit
Mr. dr. J.C. de Wit is als docent werkzaam bij de sectie Staats- en Bestuursrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam
Praktijk

Exportregime

Auteurs A. Kattouw
Auteursinformatie

A. Kattouw
A. Kattouw is hoofd Bureau Vaktechniek bij PWC Dutch Caribbean.

Mr. M.A.J. West
Mr. M.A.J. West is advocaat bestuursrecht en omgevingsrecht bij Ploum Lodder Princen te Rotterdam.

Prof. mr. L.J.J. Rogier

Dr. J. Sybesma
Dr. J. Sybesma is legal advisor CBCS, lid van de RvA en bijzondere rechter in ambtenaren- en sociale zaken. Dit artikel is echter geheel op eigen titel geschreven.
Jurisprudentie

Gerecht in eerste aanleg van Curaçao

Auteurs Prof. mr. L.J.J. Rogier en Dr. J. Sybesma
Auteursinformatie

Prof. mr. L.J.J. Rogier

Dr. J. Sybesma
Dr. J. Sybesma is legal advisor CBCS, lid van de RvA en bijzondere rechter in ambtenaren- en sociale zaken. Dit artikel is echter geheel op eigen titel geschreven.
Jurisprudentie

De Hoge Raad in civiele zaken uit het Caribische deel van het Koninkrijk

Auteurs Dr. H.J. van Kooten en Dr. G.C.C. Lewin

Dr. H.J. van Kooten

Dr. G.C.C. Lewin
Jurisprudentie

ECLI:NL:HR:2014:1063, met noot van dr. G.C.C. Lewin

Auteurs Dr. G.C.C. Lewin

Dr. G.C.C. Lewin
Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray

Mr. M.F. Murray
Wetgeving

Wetgeving Aruba