Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2015 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Autonomie: geen recht zonder verantwoordelijkheid

Trefwoorden Koninkrijksrecht, staatsstructuur, Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, Koninkrijksaangelegenheden, autonomie
Auteurs Mr. R.R. Santos do Nascimento
SamenvattingAuteursinformatie

    In de 21ste eeuw blijkt meer dan ooit dat verzorging van het algemeen welzijn een verantwoordelijkheid is die staten niet onafhankelijk kunnen dragen. Dit brengt de noodzaak van steeds meer onderlinge afstemming en samenwerking met zich. Tegen deze achtergrond onderzoekt de auteur hoe de autonomie van de Caribische Landen binnen het Koninkrijk moet worden opgevat, waarbij hij tot de conclusie komt dat de belangen van burger en Koninkrijk met zich brengen dat autonomie begrepen moet worden als meer dan enkel een recht dat Nederland dient te eerbiedigen: autonomie is ook en vooral een plicht met de daaraan noodzakelijk gekoppelde verantwoordelijkheden.


Mr. R.R. Santos do Nascimento
Mr. R.R. Santos do Nascimento is momenteel werkzaam als wetenschappelijk assistent Staatsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Aruba en werkt aan een dissertatie over de positie van Aruba binnen het Koninkrijk.
Artikel

Doorvoer counterfeit strafbaar; koerswijziging van het strafrecht

Trefwoorden counterfeit, Wetboek van Strafrecht, Vrije Zone, Curaçao, Aruba
Auteurs Mr. A.C. Alberto
SamenvattingAuteursinformatie

    Curaçao en Aruba spelen een belangrijke rol als spil voor doorvoer van goederen tussen Europa, Azië en de Verenigde Staten. Derhalve is het van belang dat er goede handhaving plaatsvindt op de havens van Curaçao en Aruba. De vele voorvallen van doorvoer van counterfeit heeft geresulteerd in een intensief onderzoek welke geleid heeft tot de ontdekking van de wijziging van het Wetboek van Strafrecht. Deze zorgt ervoor dat de merkhouders meer bescherming toekomt op Curaçao en Aruba dan voorheen. Met alleen de wijziging alleen zijn we er nog niet maar het opent wel mogelijkheden.


Mr. A.C. Alberto
Mw. mr. A.C. Alberto is oprichter en eigenaar van ACA Legal Advice te ’s-Hertogenbosch in Nederland.
Artikel

Het Arubaanse voorstel met betrekking tot de koop van een onroerende zaak: weg met de bedenktijd, schakel de notaris in!

Trefwoorden koop onroerende zaak, woning, notaris, Landsverordening aanvulling Burgerlijk Wetboek van Aruba, artikel 7:2 BWA
Auteurs Mr. C. Bollen
SamenvattingAuteursinformatie

    In Aruba ligt het ontwerp van de Landsverordening aanvulling Burgerlijk Wetboek van Aruba bij de Staten. In dit ontwerp is artikel 7:2 opgenomen, dat voor de koop van een woning door een particulier een schriftelijke overeenkomst voorschrijft, met daaraan gekoppeld een bedenktijd van drie dagen. Doel hiervan is bescherming van de koper. Dit is in lijn met de wetgeving hierover in Nederland en Curaçao. De schrijver betoogt dat op deze manier deze bescherming niet wordt gerealiseerd. Volgens hem moet de bedenktijd worden geschrapt en, mede gelet op de praktijk in Aruba, de notaris verplicht worden ingeschakeld bij het sluiten van de koopovereenkomst. Zo kan de beoogde bescherming wel worden geboden.


Mr. C. Bollen
Mr. C. Bollen is wetenschappelijk hoofdmedewerker Privaatrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Aruba en tevens decaan van deze faculteit.

Mr. dr. J. Sybesma
Mr. dr. J. Sybesma is lid van de CJB-redactie.

Mr. K. Frielink
Mr. K. Frielink is advocaat en partner bij BZSE Attorneys at Law Curaçao.

Mr. W.E. Haak
Mr. W.E. Haak is oud-president van de Hoge Raad der Nederlanden, oud-president van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart in Straatsburg, heeft zitting genomen in de Hof van Discipline voor de advocatuur en is Appointing Authority ten behoeve van het Iran-United States Claims Tribunal geweest.
Boekbespreking

Boeksignaleringen

Jurisprudentie

Modernisering van het namenrecht voor de openbare lichamen BES – een ondergeschoven kind?

Annotatie bij beschikking d.d. 8 oktober 2013 van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, registratienrs.Ghis 62228 – EJ 2/13 – H 155/13

Auteurs Mr. G.A.H. Bakhuis en Mr. dr. J.C. de Wit
Auteursinformatie

Mr. G.A.H. Bakhuis
Mr. G.A.H. Bakhuis is als promovendus en universitair docent verbonden aan de sectie Staats- en bestuursrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2013 heeft hij als gastonderzoeker en gastdocent enige tijd gewerkt op de University of Curaçao, voorheen Universiteit van de Nederlandse Antillen.

Mr. dr. J.C. de Wit
Mr. dr. J.C. de Wit is als universitair docent verbonden aan de sectie Staats- en bestuursrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2013 heeft zij als gastonderzoeker en gastdocent enige tijd gewerkt op de University of Curaçao, voorheen Universiteit van de Nederlandse Antillen.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs Mr. Jan de Boer
Auteursinformatie

Mr. Jan de Boer
Mr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray

Mr. M.F. Murray