Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Wijzigingen in de Curaçaose Lar: doelmatiger en doeltreffender rechtsbescherming

Trefwoorden Lar, bestuursprocesrecht, wijziging, rechtsbescherming, Curaçao
Auteurs Mr. M.E.B. de Haseth
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 26 september 2015 zijn enkele fundamentele wijzigingen van de Curaçaose Lar in werking getreden, waarmee wordt voorzien in snellere en doelmatiger procedures. In dit artikel worden de belangrijkste wijzigingen besproken, waarbij in het bijzonder aandacht wordt besteed aan wat alle betrokkenen kunnen en moeten doen om de procedures met toepassing van deze nieuwe bepalingen zo effectief en efficiënt mogelijk te laten verlopen. De bepalingen zijn grotendeels gemodelleerd naar de Nederlandse Awb, zodat wordt verwezen naar voorbeelden uit de Nederlandse rechtspraak ter zake.


Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is werkzaam bij de Raad van State en sinds 1 februari 2015 gedetacheerd bij het Gemeenschappelijk Hof, met als doel een projectgroep op te zetten en te leiden ten behoeve van de organisatie van de juridische en administratieve ondersteuning van de bestuursrechtspraak in hoger beroep.
Artikel

Het moderniseren of afschaffen van de ambtenarenrechtspraak

Trefwoorden ambtenarenrechtspraak, bezwaar- en beroepstermijnen bestuursrecht, pokopoko-beginsel,, proceskostenvergoeding, ambtenarenstatus
Auteurs Mr. W.A.M. Hu-a-ng
SamenvattingAuteursinformatie

    In Nederland is een ontwikkeling gaande waarbij de ambtenarenrechter en de ambtenarenrechtspraak vervangen zijn door de bestuursrechter die het administratieve procesrecht toepast. Tevens wordt er gediscussieerd over de afschaffing van de status van ambtenaar. In dit artikel wordt aan de hand van deze ontwikkelingen ingegaan op de vraag hoe de situatie in Curaçao zou zijn indien deze ontwikkelingen ook hier zouden plaatsvinden. Hierbij zullen enkele voordelen, nadelen en andere curieuze zaken besproken worden, waardoor het antwoord op de vraag of de ambtenarenrechtspraak en de ambtenarenstatus afgeschaft of gemoderniseerd moeten worden helderder zal worden.


Mr. W.A.M. Hu-a-ng
Mw. mr. W.A.M. Hu-a-ng is adviseur bij het Secretariaat van de Raad van Advies van Curaçao. Dit artikel is op eigen titel geschreven en hoeft niet de zienswijze van de Raad van Advies van Curaçao te reflecteren.
Artikel

De effectiviteit van de dwangsom als instrument ter bevordering van de nakoming van bestuursrechtelijke uitspraken

Trefwoorden bestuursrecht, naleving, uitspraken, dwangsom, beslagverbod
Auteurs Mr. K.R. Concincion
SamenvattingAuteursinformatie

    Juridische geschillen kunnen in een democratische rechtstaat voorgelegd worden aan een onafhankelijke en onpartijdige rechter die dan een voor partijen bindende uitspraak doet. Binnen de door de wetgever gestelde grenzen, kan deze rechter bepalen dat de procespartij die een uitspraak niet uitvoert een dwangsom zal verbeuren. De verminderde effectiviteit van een zodanige dwangsom in het bestuursrecht wordt in dit artikel nader toegelicht aan de hand van onder andere de regels van het bestuurs(proces)recht en de jurisprudentie.


Mr. K.R. Concincion
Mr. K.R. Concincion is de Ombudsman van Curaçao. Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven.

Mr. P. Klik
Mr. P. Klik is lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez en lid van de Geschillencommissie Verzekeringen Curaçao. Deze bijdrage is op persoonlijke titel geschreven.

Mr. K. Frielink
Mr. K. Frielink is advocaat te Curaçao.

Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J.‍ Rogier is emeritus hoogleraar Staats- en Bestuursrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam en als bijzonder hoogleraar Staats- en Bestuursrecht verbonden aan de Universiteit van Curaçao.

Prof. mr. J. Reijntjes
Prof. mr. J. Reijntjes is als hoogleraar Strafrecht verbonden aan de University of Curaçao.
Jurisprudentie

Annotatie bij de voorlopige voorziening van het Gerecht in eerste aanleg van Sint Maarten, 26 november 2015, Lar 135/2015, uitspraaknr. 142

Voorlopige voorziening inzake verwijdering en vreemdelingenbewaring van ‘animeermeisjes’

Auteurs Prof. mr. L.J.J. Rogier
Auteursinformatie

Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is emeritus hoogleraar Staats- en Bestuursrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam en als bijzonder hoogleraar Staats- en Bestuursrecht verbonden aan de Universiteit van Curaçao.

Dr. G.C.C. Lewin
Dr. G.C.C. Lewin is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs Mr. J. de Boer
Auteursinformatie

Mr. J. de Boer
Mr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof.

Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is werkzaam bij de Raad van State en sinds 1 februari 2015 gedetacheerd bij het Gemeenschappelijk Hof.
Diversen: Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. E. Spaans
Auteursinformatie

Mr. E. Spaans
Mr. E. Spaans is wetgevingsjuriste bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken Aruba.
Diversen: Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray
Auteursinformatie

Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat en vennoot bij SMS Attorneys at Law te Curaçao en voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Diversen: Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs Mr. J. de Vries
Auteursinformatie

Mr. J. de Vries
Mr. J. de Vries is waarnemend afdelingshoofd Juridische Zaken & Wetgeving Sint Maarten.