Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Strategie- en beleidsbepaling door de raad van commissarissen van Curaçaose onder toezicht staande kredietinstellingen

Trefwoorden Centrale Bank, kredietinstelling, corporate governance, bestuur, feitelijke beleidsbepaling
Auteurs Mr. A. Talmricht
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel gaat over de door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten bij beleidsregel voorgestelde bevoegdheidsverdeling binnen de onder toezicht staande kredietinstelling, op grond waarvan de raad van commissarissen (RvC) zodanig veel bevoegdheden wordt toebedeeld, dat de zelfstandigheid van het bestuur in het geding komt en de leden van de RvC het risico lopen om aangemerkt te worden als feitelijk beleidsbepalers. Deze bijdrage is tot stand gekomen door bestudering van het positieve recht, toezichtswet- en regelgeving en relevante literatuur. Vragen van cliënten uit de bancaire sector hebben de auteur aangespoord dit artikel te schrijven. Gelet op de verstrekkendheid van de beleidsregel en de bevoegdheid van de Centrale Bank om naleving daarvan af te dwingen met dwangsommen en/of een bestuurlijke boete heeft dit artikel de nodige relevantie.


Mr. A. Talmricht
Mr. A. Talmricht is als advocaat verbonden aan (en werkzaam op de Curaçaose vestiging van) advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne.
Artikel

Bescherming van de consument-koper door de wettelijke garantie van artikel 7:17 BW

Zin en onzin van een servicecontract bij koop

Trefwoorden consument, wettelijke garantie, commerciële garantie, servicecontract, koop
Auteurs Dr. mr. P. Klik
SamenvattingAuteursinformatie

    De wettelijke bepalingen van de kooptitel, Titel 7.1 BW, beschermen de consument-koper vergaand. Winkeliers in Curaçao doen hieraan afbreuk door onder meer zeer korte garantietermijnen te hanteren en zelfs onnodig en tegen betaling ‘bijkoopgaranties’ of servicecontracten aan te bieden. Nagegaan wordt wat, gelet op de bij consumentenkoop geldende dwingendrechtelijke bepalingen, de voor- en nadelen van servicecontracten zijn en in hoeverre een servicecontract meer bescherming biedt dan de bescherming die de consument-koper al geniet door de garanties die in de wet verankerd zijn.
    Besproken worden de remedies die de wet biedt (de verkoper moet overgaan tot herstel of vervanging binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast van de koper), de wettelijke garantie van artikel 7:17 BW waarbij geschiktheid voor normaal gebruik het uitgangspunt is (waaronder ook een normale levensduur valt), de regel van artikel 7:6a BW dat de verkoper verplicht is te vermelden dat een ‘commerciële garantie’ geen afbreuk doet aan de ‘wettelijke garantie’, en de omkering van de bewijslast in artikel 7:18 lid 2 BW op grond waarvan de zaak vermoed wordt bij aflevering ondeugdelijk geweest te zijn wanneer de non-conformiteit zich binnen zes maanden heeft geopenbaard.
    In deze bijdrage wordt voor Curaçao voorgesteld om in een overleg tussen bijvoorbeeld consumentenorganisatie FpK en vertegenwoordiging van branches tot gedragscodes te komen waarin – rekening houdend met specifieke lokale omstandigheden – een concrete nadere invulling wordt gegeven aan de wettelijke rechten van de consument-koper. Een geschillencommissie zou een logisch sluitstuk daarvan zijn.


Dr. mr. P. Klik
Dr. mr. P. Klik was tot voor kort lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez en is thans werkzaam bij Burgers Advocaten te Curaçao en als consultant.
Artikel

Inkomstenbelastingheffing over rente en dividenden genoten door natuurlijke personen op Curaçao

Trefwoorden inkomstenbelastingheffing, rente, dividenden, regelgeving
Auteurs Drs. H. Lubbers
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt de fiscale regelgeving beschreven inzake rente en dividenden die door natuurlijke personen op Curaçao worden genoten. De regelgeving zit alleen té ingewikkeld in elkaar om dit helder en zo correct en volledig mogelijk te doen.
    Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het beschrijven, maar ook om het toe te passen in de praktijk door de belastingplichtige, zijn/haar adviseur en door de aanslagregelaar/inspecteur der belastingen. Doel van dit artikel is dan ook om aan te tonen dat het naar de mening van de auteur wenselijk is om de wijze van fiscale belastbaarheid van inkomsten uit rente en dividenden zodanig aan te passen dat het weer begrijpelijk én eenvoudig wordt.


Drs. H. Lubbers
Drs. H. Lubbers is belastingadviseur bij HFL Consultants N.V. en directeur van levensverzekeraar KTB Life N.V.

Mr. P.E. Muller
Mr. P.E. Muller is werkzaam bij Muller & Associates belastingadviseurs/tax lawyers en sinds 1997 betrokken bij (eerst de voorganger van) het Caribisch Juristenblad.
Boekbespreking

Boeksignalering


Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is emeritus hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Curaçao.

Prof. dr. A. van Rijn
Prof. dr. A. van Rijn is advocaat-partner bij De Clercq advocaten notariaat en hoogleraar Staatsrecht en staatkundige vernieuwing aan de University of Curaçao. Hij adviseert, procedeert en beoefent de rechtswetenschap.

Dr. G.C.C. Lewin
Dr. G.C.C. Lewin is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs Mr. J. de Boer
Auteursinformatie

Mr. J. de Boer
Mr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof.

Mr. M.J.C Beerse
Mr. M.J.C. Beerse is als seniorjurist werkzaam bij de directie Bestuursrechtspraak van de Raad van State en sinds 15 september 2016 gedetacheerd bij het Gemeenschappelijk Hof.
Diversen

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. M. Pereira-Koolman
Auteursinformatie

Mr. M. Pereira-Koolman
Mr. Pereira-Koolman is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Diversen

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray
Auteursinformatie

Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat en vennoot bij SMS Attorneys at Law te Curaçao en voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Diversen

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer
Auteursinformatie

mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer
Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer is werkzaam bij Juridische Zaken & Wetgeving Sint Maarten.