Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Alcohol en drugs in het weg-, vlieg- en vaarverkeer

Trefwoorden wegenverkeersverordening, alcohol, roekeloos, strafbaar, bloedonderzoek
Auteurs Mw. mr. W.A.M. Hu-a-ng
SamenvattingAuteursinformatie

    Naar aanleiding van nieuwsberichten omtrent roekeloos rij-, vlieg- en vaargedrag is de strafbaarstelling van het gebruik van alcohol of drugs door chauffeurs, piloten en schippers in het weg-, lucht- en vaarverkeer in Curaçao onder de loep genomen. Hierbij is een vergelijking gemaakt met de situatie in Aruba en Nederland, waarbij de nadruk ligt op beantwoording van de vraag of de Curaçaose wetgeving toereikend is om het rijden, vliegen en varen onder invloed van alcohol en drugs optimaal te kunnen bestrijden.


Mw. mr. W.A.M. Hu-a-ng
Mw. mr. W.A.M. Hu-a-ng is adviseur bij het Secretariaat van de Raad van Advies van Curaçao. Zij was voorheen parketjurist, belast met onder meer de voorbereiding van verkeersstrafzaken bij het Openbaar Ministerie in Curaçao.
Artikel

Regulering van de vestiging en uitzetting van Nederlanders binnen het Koninkrijk

Trefwoorden toelatingsbeleid, toelatingsregeling, Caribische Nederlanders, Statuut
Auteurs S.N. Aswani
SamenvattingAuteursinformatie

    Binnen het Koninkrijk geldt een gezamenlijke nationaliteit die een ongedeeld karakter kent, namelijk de Nederlandse nationaliteit. Uit de officiële toelichting bij het Statuut en uit diverse handboeken en Kamerstukken blijkt dat de landen binnen het Koninkrijk een grote mate van vrijheid genieten om een toelatingsbeleid ten opzichte van Nederlanders te creëren, maar hierbij mag geen onderscheid worden gemaakt naar het land van afkomst van de Nederlander. Om de vestiging van de Caribische Nederlanders te reguleren, wil de Nederlandse politiek een toelatingsbeleid creëren. Er is ook een wetsvoorstel aanhangig gemaakt waarbij een terugzendmaatregel in het leven wordt geroepen voor criminele Antillianen.


S.N. Aswani
S.N. Aswani is masterstudent Staats- en Bestuursrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

Industrial pollution and human rights

A case study of the Isla refinery on Curaçao

Trefwoorden human rights, environmental pollution, Isla refinery, European Court of Human Rights, safeguarding function
Auteurs Mr. L.E.J. van den Bergh
SamenvattingAuteursinformatie

    The pollution by the Isla refinery on Curaçao has been a problem for many years. Curaçaoans living downwind of the refinery experience many health issues on account of its toxic emissions. These problems are well known to both the Curaçao government and the government of the Kingdom of the Netherlands – however, neither seem to have taken any real action in order to put an end to the harmful effects of the refinery’s emissions. This article explores whether there is an arguable case that the rights guaranteed by the European Convention on Human Rights (ECHR), namely Article 2 and Article 8, of the people of Curaçao most affected by Isla’s emissions are being violated.


Mr. L.E.J. van den Bergh
Mr. L.E.J. van den Bergh has a master’s degree in International and European Union Law from the Erasmus School of Law. She is currently working on her second master’s degree in Commercial and Company Law in Rotterdam.

Mr. A.P. Verhaegh
Mr. A.P. Verhaegh is stafjurist bij de afdeling strafrecht van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, thans gedetacheerd bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Praktijk

Constitutionele toetsing gewenst?

Verslag van de tweede Juristenmiddag in Aruba

Auteurs L. Leeuwe en Z. Paesch
Auteursinformatie

L. Leeuwe
L. Leeuwe is student in de masteropleiding Arubaans recht aan de Universiteit van Aruba.

Z. Paesch
Z. Paesch is student in de masteropleiding Arubaans recht aan de Universiteit van Aruba.
Boekbespreking

Boeksignalering

Boekbespreking

Boeksignalering


Mr. A.P. Verhaegh
Mr. A.P. Verhaegh is stafjurist bij de afdeling strafrecht van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, thans gedetacheerd bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

De bijzondere zorgplicht van financiële instellingen bij hypothecair krediet aan consumenten nu en in de nabije toekomst

Annotatie bij Gemeenschappelijk Hof van Justitie 22 maart 2016, ECLI:NL:OGHACMB:2016:77 (Fatum Life Aruba/Pietersz)

Auteurs Dr. Carlos Bollen
Auteursinformatie

Dr. Carlos Bollen
Dr. C. Bollen is wetenschappelijk hoofdmedewerker Privaatrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Aruba en redacteur van Caribisch Juristenblad.

Dr. G.C.C. Lewin
Dr. G.C.C. Lewin is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs Mr. J. de Boer
Auteursinformatie

Mr. J. de Boer
Mr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof.

Mr. M.J.C. Beerse
Mr. M.J.C. Beerse is seniorjurist bij de directie Bestuursrechtspraak van de Raad van State en sinds 15 september 2016 gedetacheerd bij het Gemeenschappelijk Hof.
Diversen

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. M. Pereira-Koolman
Auteursinformatie

Mr. M. Pereira-Koolman
Mr. M. Pereira-Koolman is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Diversen

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray
Auteursinformatie

Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat en vennoot bij Murray Attorneys at Law te Curaçao en voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Diversen

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer
Auteursinformatie

Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer
Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer is afdelingshoofd van de afdeling Juridische Zaken & Wetgeving, Ministerie van Algemene Zaken van Sint Maarten.