Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Toepassing van de pre-pack in Curaçao: wat zijn de spelregels?

Trefwoorden pre-pack, Faillissementsbesluit 1931, Curaçaose Dok Maatschappij, doorstart, curator
Auteurs Mr. R.M. Bottse
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de pre-packprocedure centraal die is voorafgegaan aan de doorstart van de naamloze vennootschap Curaçaose Dok Maatschappij N.V. Pre-packrichtlijnen scheppen duidelijkheid omtrent het wanneer, waarom en hoe rondom de toepassing van pre-packs. In de richtlijnen zal voor de beoogd curator een stevige rol moeten zijn weggelegd in het voorkomen van diverse aansprakelijkheidsrisico’s. De auteur moedigt het gerecht daarom aan serieus werk te maken van het ontwerpen van pre-packrichtlijnen. Het verdient aanbeveling om daarbij door middel van een consultatieronde de mening van curatoren en andere insolventierechtbeoefenaren te peilen.


Mr. R.M. Bottse
Mr. R.M. Bottse is advocaat bij HBN Law.
Artikel

Aandeelhoudersovereenkomsten en de vennootschappelijke overeenkomst

Trefwoorden aandeelhoudersovereenkomst, stemovereenkomst, vennootschappelijke overeenkomst, artikel 2:127 BW, statuten
Auteurs Mr. H.Th.M. Burgers
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel staat de plaats van de aandeelhoudersovereenkomsten in het recht centraal.


Mr. H.Th.M. Burgers
Mr. H.Th.M. Burgers is oud-notaris te Curaçao.
Artikel

Voldoet de kwaliteitsregulering van de medische zorg op Aruba?

Trefwoorden Aruba, gezondheidsrecht, gezondheidszorg, kwaliteit, kwaliteitsregulering
Auteurs J.J. Dijkhoff LL.M.
SamenvattingAuteursinformatie

    In de rechtsleer is nauwelijks onderzoek gedaan naar de vraag of na de invoering van de Landsverordening beroepen in de gezondheidszorg en de Landsverordening kwaliteit in de gezondheidszorg een verbetering is te zien ten opzichte van het oude recht. Met dit doel is in deze bijdrage het nieuwe recht met het oude recht vergeleken. De studie bleef beperkt tot de toelating, de beroepsuitoefening en het toezicht en concludeerde in een ontkennend antwoord. De invoering is juridisch een feit, maar in de praktijk kan dit niet staande worden gehouden. Het is duidelijk dat meer onderzoek nodig is voor de verbetering van de kwaliteitsregulering op Aruba.


J.J. Dijkhoff LL.M.
J.J. Dijkhoff LL.M. is alumnus van de Universiteit van Aruba en werkzaam als jurist bij de Directie Volksgezondheid van Aruba. Dit artikel is door de auteur in de hoedanigheid van buitenpromovendus en op persoonlijke titel gemaakt in het kader van een onderzoek naar de kwaliteitsregulering in de gezondheidszorg op Aruba.
Signalering

Wetgeving met een haakje … haken en ogen aan het wetgevingsproces. Over kwaliteit en kwantiteit

Trefwoorden wetgeving, wetgevingsproces, kwalieteit, capaciteitsproblemen, Curaçao
Auteurs Mr. P. Klik
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de auteur stil bij de capaciteitsproblemen bij het produceren van wetgeving te Curaçao. Daarbij zal de auteur tevens ingaan op de vraag in hoeverre Nederlandse wetgeving integraal dient te worden overgenomen op Curaçao.


Mr. P. Klik
Mr. P. Klik was voorheen lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez en is thans werkzaam als consultant. Deze publicatie werd eind januari 2018 geschreven. De auteur dankt zijn mederedactieleden voor hun input.
Signalering

Wijziging van de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen: extra informatie voor de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Trefwoorden Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen, verdragsgoedkeuring, Koninkrijk, goedkeuring, rechtspositie
Auteurs Mr. C.B. Modderman
SamenvattingAuteursinformatie

    Onlangs is in artikel 2 Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen komen te staan dat bij de overlegging van een verdrag ter goedkeuring moet worden vermeld of volgens de regering in dat verdrag een ieder verbindende bepalingen staan en, zo ja, welke bepalingen dat zijn. In deze bijdrage zal, na een korte uiteenzetting van belangrijke elementen in de regeling van verdragsgoedkeuring, deze wijziging aan bod komen en zal worden ingegaan op het belang ervan voor de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.


Mr. C.B. Modderman
Mr. C.B. Modderman is docent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht en gastdocent staatsrecht aan de University of Curaçao. Dank aan prof. dr. F.A.N.J. Goudappel voor haar waardevolle commentaar op een eerdere versie van deze bijdrage.
Signalering

Boeksignalering


Mr. T.C. Borman
Mr. T.C. Borman is coördinerend raadadviseur Staats- en bestuursrecht bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken van het ministerie van Veiligheid en Justitie in Nederland.

Mr. P. Klik
Mr. P. Klik was voorheen lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez en is thans werkzaam als consultant.

Mr. dr. J.C. de Wit
Mr. dr. J.C. de Wit is universitair hoofddocent Bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en gastdocent aan de Universiteit van Curaçao.

Dr. G.C.C. Lewin
Dr. G.C.C. Lewin is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Mr. J. de Boer
Mr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. M. Pereira-Koolman
Auteursinformatie

Mr. M. Pereira-Koolman
Mr. M. Pereira-Koolman is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer
Auteursinformatie

Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer
Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer is afdelingshoofd van de afdeling Juridische Zaken & Wetgeving, Ministerie van Algemene Zaken van Sint Maarten.