Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2018 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Enige opmerkingen over het (nieuwe) erfrecht en nalatenschapsmediation

Trefwoorden erfrecht, nalatenschapsmediation, langstlevende echtgenoot, hertrouwen, bescherming
Auteurs Prof. dr. mr. G. van der Burght LL.M.
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage staat de auteur stil bij het nieuwe erfrecht en het oplossen van erfrechtgeschillen, en in het bijzonder bij de complexe structuur van het nieuwe erfrecht, de positie van de langstlevende echtgenoot en de positie van de rechter bij erfenisconflicten.


Prof. dr. mr. G. van der Burght LL.M.
Prof. dr. mr. G. van der Burght LL.M. is juridisch adviseur en (nalatenschaps)mediator te Bloemendaal en docent aan de opleiding Nalatenschapsmediation; emeritus hoogleraar privaat- en notarieel recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Familie- en erfrecht aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen (thans: University of Curaçao); oud-honorair raadsheer Gerechtshof ’s-Gravenhage; medeoprichter en eerste voorzitter Stichting Nalatenschapsmediation.
Artikel

De begrafenis- en crematiewetgeving van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en de BES-eilanden

Trefwoorden begrafeniswetgeving, crematiewetgeving, concordantiebeginsel, rechtsvergelijking, Wet op de lijkbezorging
Auteurs Mr. W.A.M. Hu-a-ng
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel staat de auteur stil bij de juridische procedure van het cremeren en begraven. De auteur zal daarbij ingaan op de gelijkenissen en verschillen in de relevante wetgeving van Aruba, Curaçao en de rest van het Koninkrijk.


Mr. W.A.M. Hu-a-ng
Mw. mr. W.A.M. Hu-a-ng is adviseur bij het Secretariaat van de Raad van Advies van Curaçao. Dit artikel is echter geheel op eigen titel geschreven en hoeft in geen geval de zienswijze van de Raad van Advies van Curaçao te reflecteren.
Artikel

Ontwikkelingen rondom toelating en uitzetting

Trefwoorden Rijksvisumwet, Landsverordening toelating en uitzetting, van rechtswege toegelaten, niet van toepassingsverklaring, uitlandigheidsvereiste
Auteurs Mr. J. Sybesma
SamenvattingAuteursinformatie

    Toelating en uitzetting wordt in het Caribische deel van het Koninkrijk geregeld door de Rijksvisumwet en de Landsverordening toelating en uitzetting (Ltu) van de diverse landen. Nader wordt ingegaan op deze juridische tweedeling. Tevens komen twee recente uitspraken aan bod. De eerste handelt over de toekenning van een ‘van rechtswege toegelaten verklaring’ aan Nederlanders die langer dan tien jaar woonachtig zijn in een van de Caribische landen. De Lar-rechter is van mening dat dit een ‘niet van toepassingsverklaring’ behoort te zijn. Ook is de Lar-rechter in de tweede uitspraak van mening dat de strikte toepassing van het uitlandigheidsvereiste bij aanvraag van een vergunning tot toelating gedurende legitiem verblijf geen voorwaarde meer mag zijn.


Mr. J. Sybesma
Mr. J. Sybesma is redactielid van het Caribisch Juristenblad. Dit artikel is geheel op eigen titel geschreven en reflecteert op geen enkele wijze de zienswijze van de CBCS, de RvA, het GHvJ, de FdR UoC, dan wel de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Signalering

Toegankelijkheid van de wetgeving en wetgevingscapaciteit (continued …)

Trefwoorden toegankelijkheid, wetgeving, wetgevingscapaciteit, digitalisering, Landsverordening tot wijziging van de Bekendmakingsverordening
Auteurs Mr. J. Sybesma
SamenvattingAuteursinformatie

    ‘Toegankelijkheid van wetgeving’ en ‘wetgevingscapaciteit’ waren reeds eerder onderwerpen in de rubriek ‘Actualiteit’ in het Caribisch Juristenblad. Deze signalering is een vervolg hierop en benadrukt het belang van dit onderwerp. Onder andere de stand van zaken ten aanzien van de digitalisering van geldende wettelijke regelingen zal aan bod komen evenals de problemen die bij het digitaliseringsproces worden ondervonden.


Mr. J. Sybesma
Mr. J. Sybesma is redactielid van het Caribisch Juristenblad. Dit artikel is geheel op eigen titel geschreven en reflecteert op geen enkele wijze de zienswijze van de CBCS, de RvA, het GHvJ, de FdR UoC, dan wel de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Annotatie

Het oude verbod van erkenning van kinderen door gehuwde Nederlandse mannen: een drama met vele afleveringen

Annotatie bij Hoge Raad 19 januari 2018, ECLI:NL:HR:2018:59 (antwoorden op prejudiciële vragen Gemeenschappelijk Hof)

Trefwoorden verkrijging Nederlanderschap, artikel 8 EVRM, erkenningsverbod, kind, Rijkswet op het Nederlanderschap
Auteurs Mr. G.-R. de Groot
SamenvattingAuteursinformatie

    In de onderhavige annotatie staan de prejudiciële vragen in een Caribische zaak centraal die betrekking hebben op de verkrijging van het Nederlanderschap door erkenning in 1990 in het buitenland door een gehuwde man.


Mr. G.-R. de Groot
Mr. G.R. de Groot is emeritus hoogleraar rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht aan de Universiteit Maastricht en hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Aruba.

Dr. G.C.C. Lewin
Dr. G.C.C. Lewin is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs Mr. J. de Boer
Auteursinformatie

Mr. J. de Boer
Mr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. M. Pereira-Koolman
Auteursinformatie

Mr. M. Pereira-Koolman
Mr. M. Pereira-Koolman is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray
Auteursinformatie

Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat en vennoot bij Murray Attorneys at Law te Curaçao en voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer
Auteursinformatie

Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer
Mr. J.T.S. Pawirodihardjo-Fer is afdelingshoofd van de afdeling Juridische Zaken & Wetgeving, Ministerie van Algemene Zaken van Sint Maarten.