Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2019 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Oproepingsprocessen-verbaal

Trefwoorden Wetboek van Strafvordering, oproepingsprocessen-verbaal, grammaticale wetsinterpretatiemethode, model, modelformulier
Auteurs Mr. W.A.M. Hu-a-ng
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel gaat over oproepingsprocessen-verbaal en het grote onrecht dat de burger door de overheid aangedaan kan worden indien het model van de oproepingsprocessen-verbaal niet meer overeenkomt met wat dagelijks in de praktijk wordt uitgeschreven. Wet en praktijk sluiten dus niet meer op elkaar aan. Het rechtszekerheidsbeginsel brengt met zich mee dat de burger recht heeft op goede wetgeving maar ook op een juiste toepassing ervan. Mijn conclusie is dat het Wetboek van Strafvordering en het Landsbesluit modelformulieren strafvordering aangepast zouden kunnen worden in verband met de termen ‘formulier’ en ‘modelformulier’.


Mr. W.A.M. Hu-a-ng
Mw. mr. W.A.M. Hu-a-ng is adviseur bij het Secretariaat van de Raad van Advies van Curaçao.
Artikel

De toekomst van het concordantiebeginsel

Een onderzoek naar de vraag of het concordantiebeginsel zoals neergelegd in artikel 39 Statuut in de huidige vorm gehandhaafd moet blijven

Trefwoorden concordantiebeginsel, Statuut, landsaangelegenheid, consultatieplicht, leemte in de wet
Auteurs E. van Keeken
SamenvattingAuteursinformatie

    Heeft het concordantiebeginsel na de herstructurering van 10 oktober 2010 nog een toekomst? Een literatuuronderzoek heeft tot de volgende conclusies geleid. Het concordantiebeginsel moet blijven bestaan. De open norm van artikel 39 lid 1 Statuut moet gehandhaafd blijven, daar het een landsaangelegenheid betreft. Omdat er veel onbewuste discordantie plaatsvindt, moet artikel 39 lid 2 Statuut aangescherpt worden. Concordantie van rechtspraak moet bij een leemte in de wet in lijn met de juridisch meest zuivere visie van Lewin afgebakend worden in het Statuut onder andere met het oog op de machtenscheiding en de autonomie van de Caribische landen.


E. van Keeken
E. van Keeken is masterstudent Nederlands Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Artikel

Pleidooi voor het invoeren van incidenteel hoger beroep in het Caribische fiscale procesrecht

Trefwoorden fiscaal recht, fiscaal procesrecht, incidenteel hoger beroep
Auteurs Mr. P.E. Muller
SamenvattingAuteursinformatie

    Met ingang van 2016 kent het Caribische deel van het Koninkrijk een nieuw fiscaal procesrecht. In de procespraktijk werd de auteur geconfronteerd met de consequenties van het ontbreken van incidenteel hoger beroep in dit fiscale procesrecht. Dat heeft geleid tot het schrijven van een kort artikel waarin de situatie met het Nederlandse fiscale procesrecht wordt vergeleken en waarin de verschuiving van het recours objectif naar het recours subjectif wordt aangestipt en wordt gepleit voor invoering van incidenteel hoger beroep.


Mr. P.E. Muller
Mr. P.E. Muller is sedert 1998 aan dit blad verbonden als redacteur en als belastingadviseur werkzaam bij Muller & Associates.
Signalering

Geconsolideerde teksten

Trefwoorden geconsolideerde teksten, wetgeving
Auteurs Mr. dr. J. Sybesma
Auteursinformatie

Mr. dr. J. Sybesma
Mr. dr. J. Sybesma is redactielid van het Caribisch Juristenblad.

Mr. P. Klik
Mr. P. Klik was voorheen lector aan de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez en is thans werkzaam als consultant.
Signalering

Boeksignaleringen

Trefwoorden Boeksignaleringen
Auteurs Prof. mr. L.J.J. Rogier
Auteursinformatie

Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de University of Curaçao en tevens voorzitter en redactielid van het Caribisch Juristenblad.

Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de University of Curaçao en tevens voorzitter en redactielid van het Caribisch Juristenblad.

Mr. dr. M.V.R. Snel
Mr. dr. M.V.R. Snel is als wetenschappelijk hoofdmedewerker privaatrecht verbonden aan de University of Curaçao en als research fellow aan het Tilburgs Instituut voor Privaatrecht.

Mr. Th. Veling
Mr. Th. Veling is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

Strafrechtelijke jurisprudentie GHvJ

Auteurs Mr. dr. R. Bonnevalle-Kok
Auteursinformatie

Mr. dr. R. Bonnevalle-Kok
Mr. dr. R. Bonnevalle-Kok is associate professor Criminal Law and Criminal Procedure.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs Prof. mr. dr. J. de Boer
Auteursinformatie

Prof. mr. dr. J. de Boer
Prof. mr. dr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

Bestuursrechtelijke jurisprudentie

Auteurs Mr. M.E.B. de Haseth
Auteursinformatie

Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. M. Pereira-Koolman
Auteursinformatie

Mr. M. Pereira-Koolman
Mr. M. Pereira-Koolman ML is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray
Auteursinformatie

Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat en vennoot bij Murray Attorneys at Law te Curaçao en lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs C. Gibbes LL.M.
Auteursinformatie

C. Gibbes LL.M.
Mevrouw C. Gibbes LL.M. is werkzaam als wetgevingsjurist bij de afdeling Juridische Zaken & Wetgeving van het Ministerie van Algemene Zaken van Sint Maarten