Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2020 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Een praktische benadering van executoriale verkoop van onroerende zaken

Trefwoorden executoriale veilingen, onroerende zaken, notariaat, opbod
Auteurs Mr. H.Th.M. Burgers
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel worden enkele incidenten en gewoonten besproken die zich bij executieveilingen hebben voorgedaan. Het artikel sluit af met twaalf conclusies ter voorkoming van incidenten, ongewenste handelwijzen en risico’s.


Mr. H.Th.M. Burgers
Mr. H.Th.M. Burgers is oud-notaris.

    Aruba, Curaçao en Sint Maarten kennen, anders dan Nederland, geen uitgebreid stelsel van geschreven regels van commuun internationaal privaatrecht. In deze bijdrage wordt onderzocht in hoeverre de Caribische rechtspraktijk bij het in Nederland geldend commuun internationaal privaatrecht te rade kan, mag of moet gaan om de leemtes in de eigen rechtsorde op te vullen.


Mr. dr. M.V.R. Snel
Mr. dr. M.V.R. Snel is als wetenschappelijk hoofdmedewerker privaatrecht verbonden aan de University of Curaçao en als research fellow aan het Tilburgs Instituut voor Privaatrecht. Tevens is hij lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Artikel

Curaçao en de coronacrisis

Een eerste staats- en bestuursrechtelijke verkenning

Trefwoorden coronavirus, COVID-19, legaliteitsvereiste, Curaçao, democratische rechtsstaat
Auteurs Mr. dr. J. Sybesma en Mr. drs. R.E.R. de Knegt
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel brengt de juridische grondslag voor de door de Curaçaose regering genomen maatregelen ter bestrijding van COVID-19 in kaart. Elk overheidsoptreden dient te berusten op kenbare en voldoende algemene wettelijke regels en grondrechten dienen door de overheid te worden geëerbiedigd. Ook onder grote druk en in tijden van nood waarin snel en adequaat handelen door de overheid is geboden, zal de rechtsstaat gerespecteerd moeten worden. De getroffen maatregelen begin 2020 in Curaçao verhouden zich echter niet altijd even goed tot de beginselen van de democratische rechtsstaat.


Mr. dr. J. Sybesma
Mr. dr. J. Sybesma is parttime docent staats- en bestuursrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de University of Curaçao (UoC). Sybesma is ook lid van de Raad van Advies van Curaçao (RvA) en redactielid van het Caribisch Juristenblad. Dit artikel is geheel â titre personnel geschreven en reflecteert geenszins de mening van de UoC dan wel die van de RvA.

Mr. drs. R.E.R. de Knegt
Mr. R.E.R. de Knegt is universitair wetenschappelijk docent staats- en bestuursrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de University of Curaçao (UoC) en redactiesecretaris van het Caribisch Juristenblad. Dit artikel is geheel â titre personnel geschreven en reflecteert geenszins de mening van de UoC.
Signalering

Boeksignaleringen

Trefwoorden boeksignalering
Auteurs Prof. mr. dr. J. de Boer en Prof. mr. L.J.J. Rogier
Auteursinformatie

Prof. mr. dr. J. de Boer
Prof. mr. dr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Tevens is hij lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad.

Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is als hoogleraar staats- en bestuursrecht verbonden aan de University of Curaçao en is tevens voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Annotatie

Annotatie bij RvA 21 oktober 2019, CUR201701317 en CUR2019H00099

Trefwoorden art. 25 lid 1 Advocatenlandsverordening, art. 6:89 BW, Gedragsregels voor de advocatuur Curaçao, dekenklacht, gefinancierde rechtshulp
Auteurs Prof. mr. F.A.W. Bannier
Auteursinformatie

Prof. mr. F.A.W. Bannier
Prof.mr. F.A.W. Bannier is oud-advocaat, oud-deken van de Amsterdamse Orde en emeritus-hoogleraar Advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Prof. mr. P. Bovend’Eert
Prof.mr. P. Bovend’Eert is als hoogleraar staatsrecht verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Annotatie

Annotatie bij Gerecht in eerste aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba 22 oktober 2019, ECLI:NL:OGEABES:2019:56

Trefwoorden onrechtmatige daad, Eilandsraad, Tijdelijke wet taakverwaarlozing Sint Eustatius, VN Handvest
Auteurs Prof. mr. L.J.J. Rogier
Auteursinformatie

Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof.mr. L.J.J. Rogier is hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de University of Curaçao en voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.

Mr. G.C.C. Lewin
Mr. G.C.C. Lewin is raadsheer in het gerechtshof Amsterdam.

Mr. dr. R. Bonnevalle-Kok
Mr. dr. R. Bonnevalle-Kok is associate professor Criminal Law and Criminal Procedure aan de Universiteit van Aruba.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs Prof. mr. dr. J. de Boer
Auteursinformatie

Prof. mr. dr. J. de Boer
Prof. mr. dr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ook is hij lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Jurisprudentie

Bestuursrechtelijke jurisprudentie

Auteurs Mr. M.E.B. de Haseth
Auteursinformatie

Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. M. Pereira-Koolman
Auteursinformatie

Mr. M. Pereira-Koolman
Mr. M. Pereira-Koolman ML is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray
Auteursinformatie

Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat en vennoot bij Murray Attorneys at Law te Curaçao en lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs C. Gibbes LL.M.
Auteursinformatie

C. Gibbes LL.M.
C. Gibbes LL.M. is werkzaam als wetgevingsjurist bij de afdeling Juridische Zaken & Wetgeving van het Ministerie van Algemene Zaken van Sint Maarten.