Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Het rechtsmiddel van verzet is wat waard

Trefwoorden verzet, verstek, Arubaans recht, aanwezigheidsrecht
Auteurs A. Keuning LLM en Prof. dr. E. Stamhuis
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel reageren de auteurs op de inmiddels aangenomen inkrimping van de reikwijdte van het rechtsmiddel verzet. Daarbij vormde het systematische verband met de regeling van de berechting in afwezigheid van de verdachte de aanzet om ook dat stuk procesrecht in de bespreking te betrekken. Het bestaande en het toekomstige recht van verstek en verzet worden analytisch beschreven en naast de rechtspraak over het aanwezigheidsrecht van het EHRM gehouden. Dat leidde tot een kritische kanttekening ten aanzien van het bestaande Arubaanse recht. Het bekritiseerde deel, de onduidelijkheid over de positie van de tot verdediging gemachtigde raadsman, wordt verbeterd in de nieuwe tekst van de wet.


A. Keuning LLM
A. Keuning LLM is afgestudeerd in het Arubaanse recht (Universiteit van Aruba, 2019) en het International and European Union Law (Erasmus Universiteit Rotterdam, 2020). Dit artikel is mede gebaseerd op haar afstudeerscriptie Arubaans recht.

Prof. dr. E. Stamhuis
Prof. dr. E. Stamhuis LLM is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Aruba.
Artikel

Verplichting om bij te dragen aan beheer en onderhoud van gemeenschappelijke voorzieningen woonresort

Enige beschouwingen naar aanleiding van GEA Curaçao 30 november 2020, ECLI:NL:OGEAC:2020:268 en ECLI:NL:OGEAC:2020:269

Trefwoorden Parkmanagement, Woonresort, Bijdrageplicht aan gemeenschappelijke voorzieningen
Auteurs Mr. dr. M.V.R. Snel
Auteursinformatie

Mr. dr. M.V.R. Snel
Mr. dr. M.V.R. Snel is als onderwijsdirecteur verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en als research fellow aan de University of Curaçao en Universiteit van Tilburg.
Artikel

Het Bezoldigingslandsbesluit 1998 en het Besluit rechtspositie Korps Politie Nederlandse Antillen 2000

Trefwoorden politie, rechtspositie, Curaçao
Auteurs Prof. mr. L.J.J. Rogier
SamenvattingAuteursinformatie

    Na de herstructurering van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 rees de vraag of het Bezoldigingslandsbesluit 1998 van de Nederlandse Antillen en het Besluit rechtspositie Korps Politie Nederlandse Antillen 2000 nog wel van kracht waren. Het eerste landsbesluit was opgehangen aan de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht 1964 van de Nederlandse Antillen. Het tweede landsbesluit aan de Politieregeling 1999, eveneens een landsverordening van de Nederlandse Antillen. Beide besluiten zijn van kracht gebleven. Het Bezoldigingslandsbesluit is blijven voortbestaan als uitvoeringsbesluit van de huidige Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht van Curaçao. En het Besluit rechtspositie Korps Politie Nederlandse Antillen 2000 is thans opgehangen aan de nieuwe Politieregeling 2019.


Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is als bijzonder hoogleraar Staats- en bestuursrecht verbonden aan de University of Curaçao en is lid-plaatsvervanger van de Raad van Beroep in ambtenarenzaken. Hij is tevens voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.

Prof. dr. B. Hoogenboom
Prof. dr. B. Hoogenboom is verbonden aan Nyenrode Business Universiteit als hoogleraar Fraude en Regulering. Hij is lid van Transparency International Nederland en van Netherlands Intelligence Study Association (NISA). In 2009 werd hij visiting fellow van de London School of Economics (LSE).

Mr. K. Frielink
Mr. K. Frielink is advocaat te Curaçao en redacteur van het Caribisch Juristenblad.

Prof. dr. D. Heirbaut
Prof. dr. D. Heirbaut is als hoogleraar verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en Criminologie van de Universiteit Gent.
Annotatie

Verwijdering vreemdeling; beroep op artikel 3 EVRM

Annotatie bij Gerecht in eerste aanleg Curaçao 20 november 2020, ECLI:NL:OGEAC:2020:262

Auteurs Prof. mr. L.J.J. Rogier en Mr. M.C.P.A. Biegelaar
Auteursinformatie

Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is als buitengewoon hoogleraar staats- en bestuursrecht verbonden aan de Universiteit van Curaçao en maakt deel uit van de redactie van het Caribisch Juristenblad.

Mr. M.C.P.A. Biegelaar
Mr. M.C.P.A. Biegelaar heeft sinds 1990 een juridisch adviesbureau, gespecialiseerd in vreemdelingenrecht.
Annotatie

Geslaagd beroep op noodweerexces

Annotatie bij Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba 29 oktober 2020, ECLI:NL:OGHACMB:2020:284

Auteurs Mr. dr. G. Pesselse
Auteursinformatie

Mr. dr. G. Pesselse
Mr. dr. G. Pesselse is werkzaam als wetenschappelijk medewerker straf(proces)recht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Aruba. Hij is tevens als research fellow verbonden aan het Onderzoekscentrum voor Staat en Recht (STeR) van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit te Nijmegen.
Annotatie

Voorwaardelijke invrijheidstelling klager op advies Centraal College voor de Reclassering

Annotatie bij Gerecht in eerste aanleg van Aruba 19 januari 2021, ECLI:NL:OGEAA:2021:5

Auteurs Mr. dr. G. Pesselse
Auteursinformatie

Mr. dr. G. Pesselse
Mr. dr. G. Pesselse is werkzaam als wetenschappelijk medewerker straf(proces)recht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Aruba. Hij is tevens als research fellow verbonden aan het Onderzoekscentrum voor Staat en Recht (STeR) van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Mr. F.W.J. Meijer
Mr. F.W.J. Meijer is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Mr. R.-J. Gras
Mr. R.-J. Gras is gerechtssecretaris/opleider bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs Prof. mr. dr. J. de Boer
Auteursinformatie

Prof. mr. dr. J. de Boer
Prof. mr. dr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ook is hij lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Jurisprudentie

Bestuursrechtelijke jurisprudentie

Auteurs Mr. M.E.B. de Haseth
Auteursinformatie

Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. M. Pereira-Koolman
Auteursinformatie

Mr. M. Pereira-Koolman
Mr. M. Pereira-Koolman ML is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray
Auteursinformatie

Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat en vennoot bij Murray Attorneys at Law te Curaçao en lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs C. Gibbes LLM
Auteursinformatie

C. Gibbes LLM
C. Gibbes LLM is werkzaam als wetgevingsjurist bij de afdeling Juridische Zaken & Wetgeving van het Ministerie van Algemene Zaken van Sint Maarten.