Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open Rust in APR-land?

Duidelijkheid inzake de maximale kredietrente in Curaçao, Aruba en Sint Maarten

Trefwoorden maximale jaarrente, 27% APR, afwijking korte leningen
Auteurs Mr. dr. J. Sybesma
SamenvattingAuteursinformatie

    Het Hof in civiele zaken bepaalt, zolang een wettelijke regeling ontbreekt, de maximale jaarrente (APR) in de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten voor leningen, ook korte, op maximaal 27%. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) koppelt een maximum APR van 27% aan de verleende ontheffingen voor kredietverleners in Curaçao en Sint Maarten. Het Lar Hof gaat hiermee akkoord en bepaalt tevens dat voor de periode van 1 juni 2021 tot 1 juni 2023 een maximumrentepercentage van 45% geldt voor leningen van drie maanden of korter. Daarna dient de CBCS nadere regels in dezen vast te stellen.


Mr. dr. J. Sybesma
Mr. dr. J. Sybesma werkte voor zijn pensionering bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Hij is lid van de Raad van Advies Curaçao en bijzondere rechter van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Ook is Sybesma redactielid van het Caribisch Juristenblad. Deze bijdrage is op eigen titel geschreven.
Artikel

Oprichtersrechten bij een SPF

Trefwoorden SPF, oprichtersrechten, trust, statuten, inbrenger
Auteurs Mr. H.Th.M. Burgers
SamenvattingAuteursinformatie

    In statuten van duizenden stichtingen particulier fonds (SPF) wordt bepaald dat de in de statuten vastgelegde rechten van de oprichter overdraagbaar zijn. Artikel 3:83 lid 1 en 3 BW lezende komt men tot de conclusie dat zulks niet mogelijk is.
    Op grond van de combinatie van de statuten van de SPF, de met het trustkantoor gemaakte afspraken én de mogelijkheid van een mogelijk stoffelijk voordeel, komt de jurisprudentie tot de conclusie dat de oprichtersrechten een vermogensrecht zijn van de wederpartij van het trustkantoor/de oprichter van de SPF/de inbrenger van het vermogen van de SPF.
    De vraag of zij overdraagbaar zijn werd in de besproken gevallen niet beantwoord. Artikel 3:83 lid 3 BW is, zolang Boek 9 BW (dat de onstoffelijke rechten zou behandelen) niet is ingevoerd, een systeemfout.
    Eenmaal geconstateerd hebbende dat oprichtersrechten een vermogensrecht zijn, is het wenselijk en aantrekkelijk dat de rechter ze overdraagbaar verklaart. Zolang dit niet mogelijk is zou een geringe wijziging in lid 3 van artikel 3:83 BW een oplossing kunnen bieden.


Mr. H.Th.M. Burgers
Mr. H.Th.M. Burgers is oud-notaris te Curaçao.
Annotatie

Vergrijpboete bij fraus legis

Annotatie bij Gerecht in eerste aanleg van Curaçao 19 maart 2019, ECLI:NL:OGEAC:2019:47

Trefwoorden boete, fraus legis
Auteurs Mr. S.G. Kenswil
Auteursinformatie

Mr. S.G. Kenswil
Mr. S.G. Kenswil is advocaat-belastingkundige verbonden aan HBN Law & Tax.

Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is als bijzonder hoogleraar Staats- en Bestuursrecht verbonden aan de University of Curaçao. Hij is tevens voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Annotatie

Kort geding, korting vergoeding huisartsen, opschorting

Annotatie bij Gerecht in eerste aanleg van Aruba 26 mei 2021, ECLI:NL:OGEAA:2021:247

Auteurs Mr. dr. J.J. Dijkhoff
Auteursinformatie

Mr. dr. J.J. Dijkhoff
Mr. dr. J.J. Dijkhoff is op 20 april 2021 gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift getiteld Kwaliteitsregulering: het recht op kwaliteit van de gezondheidszorg in Aruba en bekleedt nu de functie van hoofd en kwartiermaker van de nog op te richten publiekrechtelijke rechtspersoon Kwaliteitsinstituut gezondheidszorg.

Mr. F.W.J. Meijer
Mr. F.W.J. Meijer is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Mr. dr. R. Bonnevalle-Kok
Mr. dr. R. Bonnevalle-Kok is associate professor Criminal Law and Criminal Procedure aan de Universiteit van Aruba.
Jurisprudentie

Civiele jurisprudentie van GEA en GHvJ

Auteurs Prof. mr. dr. J. de Boer
Auteursinformatie

Prof. mr. dr. J. de Boer
Prof. mr. dr. J. de Boer is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ook is hij lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Jurisprudentie

Bestuursrechtelijke jurisprudentie

Auteurs Mr. M.E.B. de Haseth
Auteursinformatie

Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. N. Vleeming-Tromp
Auteursinformatie

Mr. N. Vleeming-Tromp
Mr. N. Vleeming-Tromp is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Curaçao

Auteurs Mr. M.F. Murray
Auteursinformatie

Mr. M.F. Murray
Mr. M.F. Murray is advocaat en vennoot bij Murray Attorneys at Law te Curaçao en lid van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs C. Gibbes
Auteursinformatie

C. Gibbes
C. Gibbes LLM is werkzaam als wetgevingsjurist bij de afdeling Juridische Zaken & Wetgeving van het Ministerie van Algemene Zaken van Sint Maarten.