Cjb_2211-3266_2023_012_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Caribisch Juristenblad

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open De ministeriële beschikking

Trefwoorden beschikking, besluit, terminologie
Auteurs Prof. mr. L.J.J. Rogier
SamenvattingAuteursinformatie

    Een ministeriële ‘beschikking’ kan geen algemeen verbindend voorschrift inhouden, noch een beleidsregel, een plan of een concretiserend besluit van algemene strekking. Zij kan naar haar inhoud alleen een schriftelijk besluit zijn van een minister, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling die niet van algemene strekking is, zoals een verblijfsvergunning voor een vreemdeling. Alleen een dergelijk soort besluit is als beschikking aan te merken.


Prof. mr. L.J.J. Rogier
Prof. mr. L.J.J. Rogier is bijzonder hoogleraar Staats- en Bestuursrecht van de University of Curaçao, lid-plaatsvervanger van de Raad van Beroep in ambtenarenzaken, bijzonder rechter LAR Sociale Verzekeringen van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en voorzitter van de redactie van het Caribisch Juristenblad.
Artikel

David versus Goliath; of hoe de Arubaanse burger tegen de overheid moet vechten

Trefwoorden geschil met overheid, civiel recht, bestuursrecht, strafrecht, hobbels en valkuilen, Civiel recht, Bestuursrecht, Strafrecht
Auteurs Mr. A. Balentina
SamenvattingAuteursinformatie

    De relatie van de burger met de overheid kan op verschillende manieren plaatsvinden: via het civiele recht, het bestuursrecht en zelfs het strafrecht. In dit artikel wordt nader ingegaan op de positie van de procederende burger tegen de overheid waarbij vanuit een praktische invalshoek vooral de hobbels en valkuilen worden belicht, in het bijzonder binnen het bestuursrecht. Ter illustratie worden diverse rechtsgeschillen inzake de Parkietenbos-vuilstortplaats gebruikt. Ten slotte worden aanbevelingen gedaan ter verbetering, opdat de burger een nog betere rechtsbescherming tegen de overheid wordt geboden.


Mr. A. Balentina
Mevr. mr. Anouk Balentina is certified legislative lawyer en heeft ruim 17 jaar werkervaring als jurist binnen de overheid op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, milieu en infrastructuur. Zij is tevens milieuactiviste. Dit artikel is geheel op persoonlijke titel geschreven.
Annotatie

Arubaanse avondklokvonnissen

Trefwoorden avondklok, coronamaatregelen
Auteurs Mr. dr. G. Pesselse
SamenvattingAuteursinformatie

    ECLI:NL:OGEAA:2020:275
    Rechtmatigheid van de overtredingen betreffende ‘Toque de Queda’. Overtreding van de avondklok (‘Toque de Queda’). De verdachte heeft het urgente belang van de volksgezondheid van Aruba, dat vanwege de uitbraak van COVID-19 in het geding was, geschonden. Op dat moment was een ramp in Aruba gaande, namelijk de verspreiding van COVID-19. Door zich niet te houden aan de noodzakelijke regels ter voorkoming van de verspreiding van COVID-19 heeft de verdachte de algemene volksgezondheid van Aruba in gevaar gebracht.
    ECLI:NL:OGEAA:2020:582
    Het Gerecht komt dan ook tot de conclusie dat de regering onder de huidige omstandigheden in redelijkheid heeft kunnen kiezen voor – onder andere – het instellen van een avondklok. Deze vrijheidsbeperkende maatregel is op dit moment niet disproportioneel te achten.
    Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan overtreding van de avondklok (‘Toque de Queda’). Door aldus te handelen heeft hij het urgente belang van de volksgezondheid van Aruba, dat vanwege de uitbraak van COVID-19 in het geding was, geschonden. Op dat moment was een ramp in Aruba gaande, namelijk de verspreiding van COVID-19. Door zich niet te houden aan de noodzakelijke regels ter voorkoming van de verspreiding van COVID-19 heeft de verdachte de algemene volksgezondheid van Aruba in gevaar gebracht.
    Taakstraf voor de duur van 40 uren, te vervangen door 20 dagen hechtenis.


Mr. dr. G. Pesselse
Mr. dr. G. Pesselse is als wetenschappelijk medewerker Arubaans straf(proces)recht werkzaam bij de Universiteit van Aruba en als research fellow verbonden aan het Onderzoekcentrum voor Staat en Recht (STeR) van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Radboud Universiteit Nijmegen.
Boekbespreking

Karel Frielink, De quasi-bestuurder in het rechtspersonenrecht (proefschrift)

Trefwoorden boekbespreking, rechtspersonenrecht
Auteurs Mr. dr. M. Snel
Auteursinformatie

Mr. dr. M. Snel
Mr. dr. M. Snel is als onderwijsdirecteur verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit en als visiting lecturer aan de University of Curaçao. Hij maakte onderdeel uit van de promotiecommissie van het hier besproken proefschrift.
Signalering

Zoomvergaderingen

Trefwoorden Zoom, rechtsgeldige besluiten, aandeelhoudersvergadering, VvE
Auteurs Mr. H.Th.M. Burgers
SamenvattingAuteursinformatie

    Gedurende COVID-19 werd er veelvuldig online vergaderd door aandeelhouders en leden van verenigingen van eigenaren. In dit artikel wordt ingegaan op de vraag in hoeverre rechtsgeldige besluiten tot stand kunnen komen tijdens Zoom resp. online vergaderingen


Mr. H.Th.M. Burgers
Mr. H.Th.M. Burgers is oud-notaris.

Mr. F.W.J. Meijer
Mr. F.W.J. Meijer is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Mr. R. Bonnevalle-Kok
Mr. dr. R. Bonnevalle-Kok is associate professor Criminal Law and Criminal Procedure aan de Universiteit van Aruba.
Jurisprudentie

Bestuursrechtelijke jurisprudentie

Auteurs Mr. M.E.B. de Haseth
Auteursinformatie

Mr. M.E.B. de Haseth
Mr. M.E.B. de Haseth is lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Wetgeving

Wetgeving Aruba

Auteurs Mr. N. Vleeming-Tromp
Auteursinformatie

Mr. N. Vleeming-Tromp
Mr. N. Vleeming-Tromp is werkzaam bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van Aruba.
Wetgeving

Wetgeving Sint Maarten

Auteurs C. Gibbes LLM
Auteursinformatie

C. Gibbes LLM
C. Gibbes LLM is werkzaam als wetgevingsjurist bij de afdeling Juridische Zaken & Wetgeving van het Ministerie van Algemene Zaken van Sint Maarten.