Contr_1566-0893_2023_025_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Contracteren

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Redactioneel

Ad Rem

Moeten bindend adviseurs in consumentenkwesties ambtshalve toetsen op straffe van vernietigbaarheid van het bindend advies?

Trefwoorden bindend advies, vaststellingsovereenkomst, redelijkheid en billijkheid, Titel 7.17 BW, artikel 7:900 e.v. BW
Auteurs Mr. dr. D.P.C.M. Hellegers en Prof. mr. T.H.M. van Wechem
SamenvattingAuteursinformatie

    Wanneer partijen door middel van een bindend advies een geschil tot een oplossing wensen te brengen, dan maken zij daarmee jegens elkaar (impliciet) de belofte dat zij zich zullen houden aan de beslissing van de bindend adviseur. Wanneer één van de partijen zich echter niet conformeert aan de beslissing van de bindend adviseur, bijvoorbeeld omdat deze onwelgevallig uitpakt, dan kan de andere partij naar de burgerlijke rechter stappen om nakoming van de overeenkomst van (onzuiver) bindend advies te vorderen. In deze Ad Rem wordt hier nader op ingegaan.


Mr. dr. D.P.C.M. Hellegers
Mr. dr. D.P.C.M. Hellegers is universitair docent Privaatrecht aan de Open Universiteit, onderzoeker bij het Amsterdam Centre for Insurance Studies van de UvA en bindend adviseur bij de Geschillencommissie Kifid en bij De Geschillencommissie (waaronder als voorzitter van de Geschillencommissie Energie).

Prof. mr. T.H.M. van Wechem
Prof. mr. T.H.M. van Wechem is redacteur van dit tijdschrift en bindend adviseur bij de Geschillencommissie Kifid.


Prof. mr. E.J.H. Schrage
Prof. mr. E.J.H. Schrage is emeritus hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam.
Artikel

De juridische implicaties van een knowledge qualifier in garantiebepalingen

Trefwoorden knowledge qualifier, Naar ‘beste weten’, garantiebepalingen, uitleg, toerekening van kennis
Auteurs Mr. C.C. Groenhout
SamenvattingAuteursinformatie

    De rechtbank Amsterdam (28 augustus 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:6379) heeft in 2019 uitspraak gedaan over het gevolg van een knowledge qualifier in garantiebepalingen. In dit artikel wordt ter achtergrond eerst aandacht besteed aan garanties in overnamecontracten en waarop wordt teruggevallen wanneer er geen garanties zijn overeengekomen. Vervolgens worden de juridische implicaties van de toevoeging van een knowledge qualifier uitvergroot en worden de variaties hierin geanalyseerd. Tot slot wordt voornoemde uitspraak van de rechtbank besproken. Concluderend worden knowledge qualifiers niet altijd eenduidig uitgelegd en is het verstandig dat partijen het een en ander goed overeenkomen om zo veel mogelijk onduidelijkheid te voorkomen.


Mr. C.C. Groenhout
Mr. C.C. Groenhout is advocaat bij Lexence advocaten & notarissen.
Contracten maken

Cancelcultuur en cancelclausules

Trefwoorden Opzegging, Duurovereenkomst, Opzegbepaling, Onvoorziene omstandigheden
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
SamenvattingAuteursinformatie

    In het jaar 2022 haalden diverse schandalen de media, gevolgd door een oproep aan contractspartijen om de overeenkomst met een partij die betrokken was bij de schandalen te beëindigen. In deze bijdrage worden de mogelijkheden een contract in verband met schandalen te beëindigen, onderzocht en wordt stilgestaan bij op het onderwerp toegespitste contractsclausules.


Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
Mr. drs. J.H.M. Spanjaard is advocaat bij facily LAW advocatuur.
Boilerplates etc.

Sois belle et tais-toi – blauwdruk van een NDA

Trefwoorden boilerplate, NDA, geheimhouding, modelovereenkomst, AVG
Auteurs Mr. M. Uijen
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage worden veelgebruikte standaardregelingen voor NDA's op een rij gezet en ontleed. De standaardregelingen kunnen eventueel als startpunt dienen voor de bepalingen die contractenmakers in hun eigen overeenkomsten zouden willen gebruiken; met een opsomming van aandachtspunten worden contractenmakers gewaarschuwd voor valkuilen die ze bij het opstellen van zulke bepalingen zouden kunnen tegenkomen.


Mr. M. Uijen
Mr. M. Uijen is advocaat bij Griffiths Advocaten en redacteur van dit tijdschrift.