Contracteren

Practice

Consumenten en algemene voorwaarden: over vingers branden en op blaren zitten

Trefwoorden Algemene voorwaarden, Onredelijk bezwarend, Oneerlijk beding, Consumenten
Auteurs Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
DOI
Auteursinformatie

Mr. drs. J.H.M. Spanjaard
Mr. drs. J.H.M. Spanjaard is advocaat onder de naam fL advocaten en honorair universitair docent aan het Molengraaff Instituut van de Universiteit Utrecht.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage staan een aantal uitspraken in prejudiciële procedures van de Hoge Raad en het Hof van Justitie van de Europese Unie over oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten centraal. De arresten van het Hof van Justitie gaan over de mogelijkheid om een rechtstreeks beroep te doen op de wet in plaats van op een oneerlijk beding en over de duidelijkheid die een advocaat aan zijn consument-cliënt moet geven over de te verwachten kosten van zijn werkzaamheden. De prejudiciële beslissing van de Hoge Raad gaat over de opzegbaarheid van een kinderopvangovereenkomst en de kosten die de kinderopvang in dat kader mag berekenen. De conclusie is duidelijk en keihard: de zakelijke partij die contractueel niet precies binnen de lijntjes kleurt, verliest alles.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.