Om_henr_2023_07_1_voorkant_pagina_1_large
Rss

Handicap & Recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2019 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

‘Ik dacht dat we een toegankelijke samenleving zouden krijgen’

Effecten van het VN-verdrag op Nederlandse wetgeving en rechtspraak

Auteurs Mr. D.C. Houtzager
Auteursinformatie

Mr. D.C. Houtzager
Mr. D.C. (Dick) Houtzager was tot februari 2019 lid van het College voor de Rechten van de Mens en is hoofdredacteur van Handicap & Recht.
Artikel

The UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities in Practice

A Comparative Analysis of the Role of Courts

Trefwoorden CRPD, disabilities, discrimination, court, human rights
Auteurs Prof. Dr. L.B. Waddington en Dr. A.C. Broderick
SamenvattingAuteursinformatie

    On the 25th and 26th October 2018, the Faculty of Law of Maastricht University hosted a conference on The UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities in Practice: A Comparative Analysis of the Role of Courts. This article presents some of the key findings of the conference and summarises several of the speakers’ contributions to the conference.


Prof. Dr. L.B. Waddington
Prof. Dr. L.B. (Lisa) Waddington is European Disability Forum Chair in European Disability Law, Maastricht University.

Dr. A.C. Broderick
Dr. A.C. (Andrea) Broderick is Assistant Professor at Maastricht University.
Artikel

Access_open Uitleg van het VN-verdrag Handicap

Toepassing van de General Comments van het VN-Comité Handicap in Nederland

Trefwoorden VN-verdrag Handicap, uitleg, General Comments
Auteurs Mr. D.C. Houtzager
SamenvattingAuteursinformatie

    Nederland is sinds 2016 bezig met het implementeren van het VN-verdrag Handicap. De uitleg van sommige verdragsartikelen kan vragen opleveren. Omdat die vragen ook bij andere landen leven, publiceert het VN-Comité dat toezicht houdt op het verdrag Algemene Opmerkingen, of met de gangbare Engelse term General Comments. Die Comments geven uitleg aan bepalingen van het verdrag. Dit artikel gaat in op de totstandkoming en de betekenis van de General Comments die het Comité heeft uitgebracht. Daarbij wordt ingegaan op de vraag hoe groot het effect is op de wetgever, rechter en de samenleving. Het artikel besluit met een lijst van de zeven General Comments van het Comité.


Mr. D.C. Houtzager
Mr. D.C. (Dick) Houtzager was tot februari 2019 lid van het College voor de Rechten van de Mens en is hoofdredacteur van het tijdschrift Handicap & Recht.

    Nederland heeft in 2016 het VN-verdrag Handicap geratificeerd. Artikel 9 van het verdrag verplicht Nederland om bestaande en nieuwe gebouwen geleidelijk en proactief volledig toegankelijk te maken voor personen met een handicap. Volgens de overheid is het realiseren van een inclusieve samenwerking met de implementatie van het verdrag geen kwestie van op landelijk niveau ‘op een knop drukken’, maar vooral een proces van cultuurverandering en vernieuwing dat zijn beslag moet krijgen in de samenleving, met name op lokaal niveau en met inachtneming van ieders verantwoordelijkheid. Dat neemt niet weg dat Nederland veel meer kan doen om gebouwen sneller en beter toegankelijk te maken. Ook zonder het VN-verdrag Handicap.


Mr. O. Laan
Mr. O. (Ottilie) Laan is advocaat bouwrecht bij Blumstone advocaten en heeft bilaterale cerebrale parese (CP). De auteur dankt Peter de Haan van Asselbergs & Klinkhamer Advocaten voor zijn hulp bij het publiekrechtelijke gedeelte van dit artikel.
Artikel

Schaduwrapporten bij het VN-verdrag Handicap

Hoe organisaties van personen met een handicap een rol kunnen spelen bij de beoordeling door het VN-Comité in Genève

Auteurs P. Vandelanotte en X. Deruytter
SamenvattingAuteursinformatie

    De beoordeling van een landenrapportage door het VN-Comité Handicap is een belangrijk ijkmoment voor de implementatie van het verdrag. Door het indienen van een schaduwrapport kunnen organisaties van mensen met een handicap inbreng hebben bij de beoordeling van het landenrapport door het Comité. De Vlaamse mensenrechtenorganisatie van mensen met een handicap, GRIP, heeft dat in 2011 gedaan. In deze bijdrage worden de vereisten voor het indienen van een schaduwrapport besproken. De auteurs beschrijven hoe GRIP de schaduwrapportage en de presentatie bij het VN-Comité heeft aangepakt. Daarnaast beschrijven zij welke impact het schaduwrapport heeft gehad op de uiteindelijke conclusies van het Comité.


P. Vandelanotte
Patrick Vandelanotte is coördinator van GRIP vzw, Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap. Hij volgt sinds tien jaar de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Vlaanderen op de voet, samen met tal van ervaringsdeskundigen en experten binnen GRIP. Deze mensenrechtenorganisatie van en voor personen met een handicap streeft naar gelijke rechten en gelijke kansen en is in Vlaanderen de sterkste pleitbezorger voor inclusie.

X. Deruytter
Xavier Deruytter is vrijwillige stafmedewerker bij GRIP. Hij heeft academische expertise in europeanisering en internationalisering van beleid.
Artikel

Als het niet kan zoals het moet...

Op zoek naar ambtenaren met mandaat en durf in het sociaal domein

Auteurs Mr. dr. M.F. Vermaat
SamenvattingAuteursinformatie


Mr. dr. M.F. Vermaat
Mr. dr. M.F. (Matthijs) Vermaat is advocaat-partner bij Van der Woude De Graaf Advocaten en heeft zich gespecialiseerd in onder meer de Wmo 2015 en de Jeugdwet.