Handicap & Recht

Case Law

Verhuizing en Wmo-voorzieningen: pas de wet soepeler toe

Rechtbank Gelderland 22 juli 2022 (ECLI:NL:RBGEL:2022:3840)

Trefwoorden Woonplaatsbeginsel, Wmo 2015, VN-verdrag Handicap, ingezetenschap
Auteurs Mr. L. Veenman
DOI
Auteursinformatie

Mr. L. Veenman
Mr. L. (Lina) Veenman is advocaat bij Van der Woude De Graaf Advocaten te Amsterdam en redactielid van Handicap & Recht.
  • Samenvatting

      Verzoekster is voornemens te verhuizen van gemeente A naar gemeente B, maar dreigt daarbij tussen wal en schip te vallen. Zo ontvangt verzoekster maatschappelijke ondersteuning vanuit de Wmo 2015 en kan zij pas verhuizen als de nieuwe woonruimte is aangepast aan haar medische situatie. De toekomstige gemeente is niet welwillend om met verzoekster mee te denken en stelt dat zij pas een Wmo-melding kan doen nadat zij is verhuisd en zich heeft ingeschreven in de gemeente. Hiermee riskeert verzoekster echter haar huidige Wmo-voorzieningen kwijt te raken en bovendien kan zij pas verhuizen als de noodzakelijke woningaanpassingen zijn doorgevoerd. De rechtbank heeft begrip voor de situatie van verzoekster en oordeelt dat verzoekster een Wmo-melding heeft kunnen doen bij de toekomstige gemeente ondanks dat zij nog geen ingezetene is van deze gemeente. De gemeente dient de Wmo-melding in behandeling te nemen en het onderzoek voort te zetten.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.