Justitiële verkenningen

Artikel

Burgerparticipatie in lokale veiligheidsnetwerken

Over ‘nodale sturing’ en ‘verankerd pluralisme’

Auteurs R. van Steden
Auteursinformatie

R. van Steden
Dr. Ronald van Steden is als onderzoeker verbonden aan de leerstoel Veiligheid & Burgerschap en als docent aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam
  • Samenvatting

      Safety and security are increasingly provided by public-private partnerships. In this respect, commentators claim that we are witnessing a shift from ‘government’ (a hierarchically organized state) to ‘governance’ (a hybrid network of organizations) in the fight against crime and disorder. Criminologist Clifford Shearing interprets interactions within hybrid - public and private - networks in terms of nodal governance, implying that state coordination of partnerships is not given a priori significance. The state is but one actor among many. Ian Loader and Neil Walker criticize his position, taking the diametrically opposed view that the state is indispensable for the democratic regulation of public-private networks (anchored pluralism). Despite this fundamental disagreement, the perspectives of Shearing and Loader and Walker share an appreciation of citizen participation in local safety networks. However, at least for the Netherlands, it is hardly imaginable how such participation could flourish without any state interference.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.